вторник, 18 април 2017 г.

Солен пай с царевица


След като рисувах с Bonduelle, част от продуктите използвах за пай. Това е една от марките, които редовно купувам, защото ги харесвам.
Днешната рецепта е в жълто, т.е. с царевица. Паят послужи за фон на една пролетна рисунка. След като направих опит да рисувам с храна, то и друг член на семейството изяви желание да опита. Пролетното настроение, което ми подариха Bonduelle се оказа заразно.



loading...


Продукти за пая:

Тестото е универсално и за солен, и за сладък пай. Любимо ми стана след като направих онази рецепта за тиквен пай.
  • 80 мл светла бира (може да се замени с прясно мляко или вода)
  • 120 мл олио
  • 40 г сирене чедър, настъргано
  • 1/2 равна ч.л. сода
  • 340 г брашно
За плънка:
  • 2 яйца
  • 160 мл прясно мляко 
  • 150 - 200 г сварени макарони
  • 300 г царевица от консерва Bonduelle (количеството може да варира от 200 до 400 г според вкуса)
  • 70 г сирене чедър, настъргано
  • щипка сол, малко смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
  • Смесете продуктите за тестото в тази последователност, в която са дадени в горния списък.
  • От полученото тесто разточете кора, поставете я във форма за пай и повдигнете в краищата, за да се образува стеничка. Сложете в хладилник, докато приготвяте плънката.
  • За плънката разбийте яйцата с прясното мляко. 
  • Сварете макарони (около 1 чаша са в сурово състояние). Отцедете ги и оставете малко да се охладят.
  • Към млякото с яйцата добавяме макароните, царевицата, сиренето и подправките.


Плънка

  • Загряваме фурната на 180 - 200 ⁰ С.
  • Изсипваме плънката върху тестената кора и печем до стягане на плънката и поруменяване на кората по периферията.

Снимка преди печене
Преди да сложите пая може да го украсите по ваш вкус. Моя го оставих да го нарисуват с пролетна картина (вдъхновени от играта на Bonduelle).
Преди печене може да украсите с някаква рисунка
Изпечен 


Царевицата с чили на Bonduelle ще е много подходяща за този пай, особено ако обичате леко пикантния вкус. (Аз не сложих заради децата, но един ден ще го опитам точно с нея).
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")