За Рождения ден на половинката мога да правя каквито си пожелая тортени експерименти. И тази година се възползвах от свободата да бъркам рецепти, да съчетавам на воля, да украсявам... дори с бракувани макарони, от ония френските. На новата рецепта дадох името "Кармалино"
Вкусът е... мъжки, ако може така да се каже. Малините са женското присъствие, балансират страхотно и без тях вкусът нямаше да е така пленителен. Използвах три различни блата - ванилов, орехов и какаов; три различни крема - млечен с шоколад, с крем сирене, карамелен.
Продуктите са за една голяма торта (около 28 - 30 порции) или за две по-малки. Направих две по-малки.
Тази за нас:
И тази за един друг рожденик:
loading...
Продукти:
За ваниловия блат:
- 2 яйца
- 280 г пудра захар
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. прясно мляко (230 - 240 мл)
- 280 г брашно
- 1 бакпулвер
- есенция ванилия
- щипка сол
Приготвяне на ваниловия блат:
- Разбиваме хубаво яйцата и захарта.
- Добавяме олиото и част от млякото.
- Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера.
- Слагаме малко брашно и разбъркваме.
- Редуваме прясно мляко и брашно до свършване на продуктите, слагаме и ванилията и разбъркваме до гладко тесто.
- Изсипваме сместа в тава, в която сме сложили леко намаслена хартия за печене.
- Печем в предварително нагрята фурна, на температура 190 - 200 ⁰С.
Бележка 1: От тази смес изпекох два блата в правоъгълна тава (приблизително 25 х 35 см). Когато искам голяма торта, двата блата (след изпичане) ги слагам един до друг. Така получавам основа с размер приблизително 50 х 35 см. Този път ми трябваха две отделни торти, т.е. единият блат отиде за едната, а другият за другата торта.
Продукти:
За ореховия блат:
- 4 яйца
- 140 г захар
- 90 г брашно
- 5 г (1 ч.л.) бакпулвер
- 120 г орехи
- есенция ванилия
Приготвяне на ореховия блат:
- Разбиваме до побеляване яйцата и захарта.
- Наръсваме малко пресято брашно, бакпулвер и 3-4 лъжици едро смлени орехи.
- Разбъркваме с шпатула, нежно и в кръг, до смесване на продуктите.
- Пак слагаме брашно, едро смлени орехи и отново разбъркваме. На 3 - 4 пъти добавяме цялото количество брашно и орехи.
- Добавяме и ванилията.
- Изсипваме сместа в тава, в която сме сложили хартия за печене.
- Печем в предварително нагрята фурна, на температура 180 - 190 ⁰С.
- Виж бележка 1
За какаовия блат:
- 7 яйца
- 160 г захар
- 120 г брашно
- 60 г масло
- 20 г олио
- щипка прясно настъргана лимонова кора
- 1 ванилия
- 3 с.л.какао
Приготвяне на какаовия блат:
- Разбиваме до побеляване яйцата и захарта.
- Добавяме разтопеното масло (хладко, не горещо), олиото и разбъркваме с шпатула.
- Слагаме брашното, лимоновата кора, ванилията, какаото и разбъркваме до хубаво смесване.
- Изсипваме сместа в тава, в която сме сложили хартия за печене.
- Печем в предварително нагрята фурна, на температура 180 - 190 ⁰С.
- Виж бележка 1
Продукти за крема (общо за 3-те вкуса):
- 1 л прясно мляко
- 4 жълтъка
- 220 г захар
- 2 пак. нишесте ванилия (ползвам на Dr.Oetker)
- 2 с.л. оризово (или пшенично) брашно
- 100 г бял шоколад
- 390 г подсладено кондензирано мляко
- 300 мл течна сметана
- 400 г крем сирене (или маскарпоне)
Приготвяне на 3 различни крема:
Разбиваме жълтъците с 3 с.л. от захарта.
Разбъркваме нишестето и брашното с част от млякото.
Кипваме останалото мляко със захарта.
Смесваме жълтъците и кашичката с нишесте.
Изливаме тази смес към врящото мляко и варим до сгъстяване.
Разделяме този крем на две части.
Разбиваме течната сметана до сгъстяване.
Разбиваме течната сметана до сгъстяване.
Крем ванилия с шоколад:
(Идеята за този крем е от рецептите на Йоли)
В половината част от млечния, докато е все още горещ, добавяме начупен бял шоколад. Бъркаме до разтопяването на шоколада и оставяме крема да изстине напълно.
След това разбиваме с миксер и добавяме 1/3 от предварително разбитата течна сметана.
След това разбиваме с миксер и добавяме 1/3 от предварително разбитата течна сметана.
Крем ванилия с крем сирене:
(идеята за този крем е от рецептите на Дани)
Оставяме другата половина от млечния крем да изстине и добавяме към нея крем сиренето. Разбиваме крема с миксер.
Карамелен крем:
Изсипваме кондензираното мляко в метален съд с двойно дъно и варим на умерен или слаб котлон, като бъркаме непрекъснато. Трябва да получим не много гъст крем с лек карамелен цвят.
Разбиваме с миксер, като така вкарваме въздух и го охлаждаме.
Добавяме 2/3 от разбитата течна сметана и всичко обединяваме отново с миксер.
Сгобяване на тортата
Ванилов блат
Карамелен крем (част от него оставяме за измазване на тортата)
Малини
Млечен крем с шоколад
Орехов блат
Млечен крем с крем сирене
Какаов блат
Оставяме другата половина от млечния крем да изстине и добавяме към нея крем сиренето. Разбиваме крема с миксер.
Карамелен крем:
Изсипваме кондензираното мляко в метален съд с двойно дъно и варим на умерен или слаб котлон, като бъркаме непрекъснато. Трябва да получим не много гъст крем с лек карамелен цвят.
Разбиваме с миксер, като така вкарваме въздух и го охлаждаме.
Добавяме 2/3 от разбитата течна сметана и всичко обединяваме отново с миксер.
Сгобяване на тортата
Ванилов блат
Карамелен крем (част от него оставяме за измазване на тортата)
Малини
Млечен крем с шоколад
Орехов блат
Млечен крем с крем сирене
Какаов блат
Снежи, точно за тортата на половинЪт няма при мен импровизиции, никакви - шоколад, шоколад, и пак шоколад:)
ОтговорИзтриванеЕкспериментирам обичайно с тези за моя рожден ден.
Твоята импровизация е чудесна - богата торта се е получила!
О, имам свободата и за мой, и за негов повод да си бъркам рецепти на воля :) Наистина беше торта с богат вкус. Благодаря ти, Весе!
Изтриване