Класически тутманик |
Преписвам си рецептата за класически тутманик от моя стар готварски тефтер. Той е с обикновено тесто за хляб, сирене и мас.
Продукти :
- 1 кг бяло брашно
- 14 г суха мая ( или 35 г прясна мая)
- 1 ч.л. сол
- 600 мл хладка вода
- 300 г сирене (за плънката)
- 150 г мас (за намазване на корите)
- 1 яйце (за намазване на тутманика)
- малко олио (за намазване на купата и тестото преди втасване)
Начин на приготвяне:
- В хладката вода слагаме маята и изчакваме да се разтвори.
- Добавяме пресятото брашно на 3 пъти, като след всеки разбъркваме. С брашното слагаме и солта.
- Омесваме хлебно тесто, което поставяме в купа намазана тънко с олио. Намазваме и тестото с мазнина и покриваме с фолио за свежо съхранение.
- Оставяме тестото на топло да втаса.
- Поставяме маста на топло място да омекне (не се ползва разтопена мас, а мека).
- Тава, с диаметър 28 - 30 см, намазваме с меката мас.
- След това разделяме втасалото тесто на три равни части. Разстиламе ги на кори, с големината на тавичката.
- Слагаме едната кора, намазваме я с мека мас (около 70 г) и поръсваме с начупено сирене (около 150 г).
Тутманик със сирене и мас |
- Отгоре слагаме втората кора, която също намазваме с мас и поръсваме със сирене.
- Слагаме и последната трета кора. Леко притискаме с ръце.
- С нож нарязваме тутманика на квадрати и оставяме на топло да втаса (около 20 минути, но времето може да варира в зависимост от температурата).
- Разбиваме яйцето и с него намазваме втасалият тутманик.
- Печем в предварително нагрята до 180 ⁰С фурна. Готовността проверяваме с клечка.
Пухкав тутманик със сирене и мас |
Получавай известия по Email за публикации в "Споделено от кухнята на Elti"
Хубава рецепта, Снежи!
ОтговорИзтриванеИ както имам мас...
Прегръдки и да сте здрави!
Благодаря, Дани. С мас трябва да е, поне така знам от едното старо време.
ИзтриванеПази се и ти в това време! Прегръдки!