Тортата направих за Рождения ден на дъщеря ми (и от месец април е на стартова линия за публикуване 😏).
Продукти:
Блатове:
(Източник: https://omgchocolatedesserts.com)
- 350 г (2 ¾ чаши) брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода за хляб
- ½ ч.л. сол
- 2 ч.ч захар (320 - 350г)
- 150 г меко масло
- 3 големи яйца
- 1 чаена лъжичка ванилия
- 130г заквасена сметана
- 40 мл (¼ ч.ч.) олио
- 1 ¼ ч.ч. пюре от банани (около 2 големи или 3 средни банана)
Крем:
- 4 жълтъка
- 1 консерва подсладено кондензирано мляко (397г)
- 60 г масло
- 50 г млечен кувертюр
- 500 г маскарпоне
Карамел:
- 100 г захар
- 40 г масло
- 100 мл течна сметана
- 1/4 ч.л. сол
- 100 г печени белени лешници
- 2 - 3 банана
Начин на приготвяне на блатовете:
- Смесваме в купа брашното, бакпулвера, содата и солта (първите четири съставки от списъка с продукти).
- В друга купа разбиваме мекото масло със захарта.
- Към разбитото масло добавяме едно след друго яйцата, като след всяко разбиваме за кратко.
- След това слагаме ванилията, заквасената сметана и олиото. Разбъркваме с лъжица или разбиваме с миксера, но за кратко.
- Добавяме половината от микса с брашно и разбъркваме до гладкост. След това и другата половина и отново разбъркваме.
- Последно добавяме пюрето от банани и разбъркваме
- Сместа изсипваме във форма за торта с диаметър 20 см -22 см, с поставена хартия за печене на дъното или подмазана с олио и поръсена с брашно.
- Печем в предварително нагрята до 170 ⁰С фурна. (горно и долно нагряване с вентилатор).
- Времето е около 25-28 минути, като преди да извадим проверяваме готовността с клечка.
- Изваждаме от фурната, оставяме блата във формата за 5 минути и след това изваждаме на решетка до пълното изстиване.
Приготвяне на крема:
- Разбитите жълтъци, кондензираното мляко и маслото поставяме в тенджерка (с двойно дъно) и варим всичко на слаб или средно загрят котлон. Отначало разбъркваме на често, а в края на варенето непрекъснато.
- Сместа се сгъстява и добива лъскавина. Щом добие гъстотата на крем отстраняваме от котлона.
- Разделяме варения крем на две части.
- В едната част добавяме начупения кувертюр, изчакваме малко да се разтопи от топлината и разбъркваме до гладък крем (това е шоколадовия крем).
- В другата част (изчакваме да се охлади) слагаме маскарпонето и разбъркваме.
Приготвяне на карамела:
- Карамелизираме захарта до светъл карамел.
- Добавяме лешниците, а няколко секунди след тях и маслото. Разбъркваме.
- Наливаме сметаната, слагаме солта и варим до пълното разтваряне на карамела (намаляваме степента на котлона)
Сглобяване на тортата:
- Разрязваме изпечения и напълно изстинал блат на 4 платки.
- Във форма за торта редим блат, част от шоколадовия крем,после резени банани, а върху бананите слагаме от крема с маскарпоне.
- Втори блат, маскарпоне крем, банани, карамел с лешници.
- Трети блат, шоколадов крем, банани, маскарпоне крем.
- Блатовете не се нуждаят от сиропиране.
- Тортата трябва да отлежи в хладилника поне 12 часа.
Първи блат, шоколадов крем, банани, маскарпоне крем |
Втори блат, маскарпоне крем, карамел с лешници, банани |
Парче от банановата торта с карамел и лешници |
За декорация съм използвала:
1. Маслен крем - за измазване (една част оцветена в розово)
2. Сферички от фондан с различен диаметър
3. Карамелена кошничка от изомалт
4. Златни люспички - за техниката благодаря на Хриси, описала е всичко в публикацията си "Как да си направим "ядливо злато" в домашни условия"
Няма коментари:
Публикуване на коментар