Правих няколко експеримента на базата на домашен сладолед ванилия. Днес записвам този с кокосово и кондензирано мляко, плюс добавка на карамелизирани фъстъци.
Продукти:
- 6 жълтъка
- 80 г захар
- 550 - 600 мл пълномаслено прясно мляко
- 1 консерва от 397г подсладено кондензирано мляко
- 1 консерва от 400 мл кокосово мляко 82%-но
- ванилия
- Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.
- Кипва се млякото и се сипва на тънка струйка към жълтъците, като се разбива на ниски обороти с миксер или с телена бъркалка.
- Слагаме тази смес на котлона и загряваме почти до кипване, но без да позволяваме да заври, за да не се пресекат жълтъците. Препоръчвам да се използва или съд с двойно дъно, или да се работи на водна баня.
- След като отстраним от котлона добавяме аромат ванилия.
Рецептата, изпълнена до тук, ни дава домашен сладолед ванилия. Сместа се охлажда и замразява в хладилна камера. Да, образуват се ледени кристалчета, дори и да разбъркваме периодично (нямам машина за сладолед и не мога да кажа как ще е с нея). Но вкусът му е толкова истински и чист от към незнайни "подобрители", с които са пълни болшинството от семейството на готовите сладоледи в магазина.
За да изкарам по-гладък сладолед, с по-малко ледени кристалчета (водата в сместа трябва да е с по-малко процентно съдържание ), реших отново да използвам опита ми с подсладеното кондензирано мляко (в края на публикацията ще сложа линк към други сладоледи).
- И така, към още топлата смес добавяме кондензираното мляко. Разбъркваме хубаво.
- След това добавяме и кокосовото мляко, предварително разбъркано.
- Изчакваме сместа да изстине напълно и прибираме в камерата на хладилника.
Вадя периодично от камерата и разбърквам. Когато вече е започнал да стяга добавям към него карамелизирани фъстъци, които му придават уникален вкус.
Как да си направим карамелизирани фъстъци:
- 100 г печени фъстъци, осолени и без люспи
- 3 - 4 с.л. захар
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. масло
- От захарта и водата правим светъл карамел.
- Добавяме фъстъците, маслото и разбъркваме.
- След това изсипваме карамелизираните фъстъци върху хартия за печене и оставяме да изстинат. Счукваме ги на едро и добавяме към сладоледа.
Още сладоледени рецепти в блога:
Сладолед с дулче де лече и фъстъчено масло |
Няма коментари:
Публикуване на коментар