Конявска планина, към връх Виден

"Виден" е най-високият връх на Конявската планина с височина 1487 м. и може би най-лесният връх за изкачване, защото до 300-ина метра под върха води асфалтов път. В края на пътя се намира телевизионна кула. 

Имахме един полуден за разходка и решихме да изберем хем някое по-близко място, хем ново, което не сме посещавали. Услужливо си спомних, че някъде в интернет бях прочела за телевизионната кула под връх Виден. Тръгнахме на там. (Разстоянието Перник - тв кула Виден е около 50 км)

Обожавам красивите гледки и летното ухание на планината, а по този маршрут имаше доволно и от двете. 



Билки и тревички разни изпълваха въздуха с омаен аромат. Набрахме си риган, киселец и последни останали ягодки. 



До телевизионната кула стигнахме с колата. Отбивката за нея се намира на пътя между Радомир и Кюстендил, при ресторант "Стражата" (една красива дървена постройка). Нагоре до кулата са около 6-7 км. В началото се пътува по чисто нов асфалтов път, след това по стар (преживял много сезони и автомобилни гуми), но проходим с лека кола. 

От тук се насладихме на гледка към Кюстендил и Осоговската планина. Виждаха се и комините на Бобов дол, върховете на Рила. Прочетох, че името на връх Виден идва от "виждам" и се предполага, че е заради просторните гледки, които се откриват на изток, запад, север и  на юг.

Поглед в посока Кюстендил


Слизайки по-надолу видяхме панорамна площадка, от която освен надиплени планински върхове се виждаше и Чокльово блато, най-голямото торфено блато в България.  


Площадка с панорамна гледка


Поглед към село Байкалско и Чокльово блато

Редуват се слънчеви полянки и хладни сенчести гори. Маршрутът е лек и подходящ за деца. Има места за пикник и игри. Може сами да планувате разстоянието, което искате да извървите пеша, като оставите колата някъде по пътя. Видяхме само една чешма, без да мога да кажа имаше ли вода, така че по-добре би било да заредите в раницата си вода.


Някъде в по-ниската част на пътя - поглед към Чокльово блато


Гледка от върха, посока Верила

Към връх Виден


На 31.07 изпратихме юли със залеза от връх Виден (тази година пропуснахме първия изгрев на юли JULY MORNING, но пък си направихме JULY GOODBAY).

Goodbay July - изпращаме юли със залеза на 31.07 от връх Виден












1 коментар:

loading...