Спаначена торта - тортата с най-пролетно излъчване

По-пролетна рецепта за торта от тази не намерих, а зеленото така напираше в душата ми. Беше април. Зимата си отиваше, а с нея и сивото в очите. Тортата направих за рождения ден на дъщера ми, моето пролетно цветенце. Декорацията е според хобито й, така визията извикваше двойно пролетно усещане - веднъж с флоралните ухания на парфюмите (мислено разбира се) и друг път с парчето в разрез, което грееше с цветовете на пролетното пробуждане.




За рецептата благодаря на Cake.bg

Продукти за зелените блатовете:

  • 6 яйца
  • 280 г захар
  • 380 г брашно
  • 20 г бакпулвер
  • 120 г олио
  • 100 мл прясно мляко
  • 160 г пресен спанак
  • 1/4 ч.л. сол

Начин на приготвяне на зелените блатове:

  • Първо се разбиват яйцата и захарта до пухкав крем. 
  • В купата на пасатор или блендер се поставят олиото, млякото и спанака. Пасира се до гладка смес. 
  • Получената смес се прибавя към разбитите яйца и внимателно се разбърква до еднородност с помощта на шпатула. 
  • Брашното, солта и бакпулверът се пресяват и на два приема се добавят към останалата смес, като след всеки един се разбърква внимателно с шпатула до пълното усвояване на брашното. 
  • Форма за печене с високи стени (с диаметър 26 см или 20 см, в зависимост от модела на тортата)  се намазнява и поръсва с брашно или се покрива с хартия за печене, за да не залепва. 
  • Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята на 170℃ фурна с вентилатор до лек загар на блата и до суха клечка при проверка (минимум 35-40 минути). 
  • Оставя се за 2-3 минути и след това се изважда върху метална решетка за да изстине. 
  • Най-добре е да се опакова в стреч фолио, да се остави за една нощ в хладилник и да се разреже на следващия ден. 
  • Спаначения блат разрязваме на 3 или 4 части.

Продукти за пандишпановите (бели) блатове:

  • 5 яйца
  • 125 г захар
  • 125 г брашно
  • 2 равни с.л. нишесте
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия
Начин на приготвяне на пандишпановите блатове:
  • Белтъците се разбиват със захарта до твърд сняг.
  • Един след друг се добавят жълтъците като продължаваме да разбиваме.
  • Накрая се добавя пресятото с нишестето брашно и сместа се бърка с шпатула.
  • Последна се слага ванилията (ако е на прах се слага заедно с брашното).
  • Сместа се изсипва във форма за торта (при мен 20 см, но може и 26 см), която предварително сме намазали с олио или разтопено масло и сме поръсили с малко брашно.
  • Печем в предварително загрята на 180⁰ С фурна, като по време на печенето не отваряме фурната. Когато блатът се надигне и получи руменина, може да отворим и да проверим готовността му с клечка (в зависимост от фурната, както и рамерът на формата за печене, това може да стане след 20-тата или след 30-тата минута).
  • Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме за 5 минути. След това внимателно изваждаме от формата и оставяме да изстине на решетка.
  • Напълно изстиналият блат разрязваме на тънки платки.


Продукти и приготвяне на ягодовото (малиново) кули (за ринг 23 см):

Направих го с ягоди и от това количество ми излязоха 2 или 3 желирани дискчета, но колко точно забравих, тъй като забравих да ги сложа и на тортата. На разреза се вижда, че само едно е получило приложение.

  • 300 г ягоди (малини)
  • 150 г захар
  • 150 мл вода + 70 мл за желатина
  • 12 г желатин
  • Желатинът се залива със 70 мл студена вода и се оставя да набъбне.
  • Ягодите се почистват и пасират със захарта.
  • 150 мл вода се загрява до 70⁰ С. Отстранява се от котлона и към нея се добавя набъбналия желатин. Разбърква се до пълно разтваряне на желатина.
  • Изсипва се при ягодовия сироп и всичко се бърка докато цялата захар се разтопи напълно.
  • Ако работим с малини, то е хубаво сместа да се прецеди, за да се отстранят семенцата на плодовете.
  • В тавичка с диаметър 23 см (или друга, според модела на тортата) се поставя по дъното и стените стреч фолио. 
  • Излива се ягодовия (малиновия) сироп и тавичката се прибира в хладилник.
Продукти за крема:

Бележка: Записвам крема, както е по рецепта, но за следващия път си слагам напомняне нещичко да променя. Течната сметана ми "уби" маскарпонето.

  • 700 г крема сирене
  • 700 г маскарпоне
  • 400 г течна сметана
  • 350 г пудра захар
Всички продукти се слагат в купа и се разбиват до хомогенна смес. Получава се хубав, гъст крем.

Сглобяване на тортата:

Първо си приготвяме сироп от захар, вода (или прясно мляко) и ванилия. В 180 мл вода или прясно мляко слагаме 3 - 4 с.л. захар и малко течна ванилия. Бъркаме до разтопяването на захарта.
Тортата се подрежда в ринг.

Поставяме един зелен блат, сиропираме съвсем леко, 
бял блат, сиропираме пак леко.
Следва крем,
ягодово кули,
крем.
Зелен блат, сиропиране,
крем,
зелен блат, сиропиране.
Крем,
ягодово кули,
крем,
бял блат, сиропиране,
крем,
зелен блат, сиропиране.

Подредбата може да е и съвсем различна.
Прибираме в хладилник и оставяме за 12 часа.
След това отстраняваме ринга и декорираме според случая, повода или усещането за красота и хармония.




За измазване на тортата и шприцованите цветя ползвах италиански маслен крем.

1 коментар:

loading...