По-пролетна рецепта за торта от тази не намерих, а зеленото така напираше в душата ми. Беше април. Зимата си отиваше, а с нея и сивото в очите. Тортата направих за рождения ден на дъщера ми, моето пролетно цветенце. Декорацията е според хобито й, така визията извикваше двойно пролетно усещане - веднъж с флоралните ухания на парфюмите (мислено разбира се) и друг път с парчето в разрез, което грееше с цветовете на пролетното пробуждане.
За рецептата благодаря на Cake.bg
Продукти за зелените блатовете:
- 6 яйца
- 280 г захар
- 380 г брашно
- 20 г бакпулвер
- 120 г олио
- 100 мл прясно мляко
- 160 г пресен спанак
- 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне на зелените блатове:
- Първо се разбиват яйцата и захарта до пухкав крем.
- В купата на пасатор или блендер се поставят олиото, млякото и спанака. Пасира се до гладка смес.
- Получената смес се прибавя към разбитите яйца и внимателно се разбърква до еднородност с помощта на шпатула.
- Брашното, солта и бакпулверът се пресяват и на два приема се добавят към останалата смес, като след всеки един се разбърква внимателно с шпатула до пълното усвояване на брашното.
- Форма за печене с високи стени (с диаметър 26 см или 20 см, в зависимост от модела на тортата) се намазнява и поръсва с брашно или се покрива с хартия за печене, за да не залепва.
- Сместа се изсипва и се пече в предварително загрята на 170℃ фурна с вентилатор до лек загар на блата и до суха клечка при проверка (минимум 35-40 минути).
- Оставя се за 2-3 минути и след това се изважда върху метална решетка за да изстине.
- Най-добре е да се опакова в стреч фолио, да се остави за една нощ в хладилник и да се разреже на следващия ден.
- Спаначения блат разрязваме на 3 или 4 части.
Продукти за пандишпановите (бели) блатове:
- 5 яйца
- 125 г захар
- 125 г брашно
- 2 равни с.л. нишесте
- 1/2 ч.л. есенция ванилия
- Белтъците се разбиват със захарта до твърд сняг.
- Един след друг се добавят жълтъците като продължаваме да разбиваме.
- Накрая се добавя пресятото с нишестето брашно и сместа се бърка с шпатула.
- Последна се слага ванилията (ако е на прах се слага заедно с брашното).
- Сместа се изсипва във форма за торта (при мен 20 см, но може и 26 см), която предварително сме намазали с олио или разтопено масло и сме поръсили с малко брашно.
- Печем в предварително загрята на 180⁰ С фурна, като по време на печенето не отваряме фурната. Когато блатът се надигне и получи руменина, може да отворим и да проверим готовността му с клечка (в зависимост от фурната, както и рамерът на формата за печене, това може да стане след 20-тата или след 30-тата минута).
- Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме за 5 минути. След това внимателно изваждаме от формата и оставяме да изстине на решетка.
- Напълно изстиналият блат разрязваме на тънки платки.
Продукти и приготвяне на ягодовото (малиново) кули (за ринг 23 см):
Направих го с ягоди и от това количество ми излязоха 2 или 3 желирани дискчета, но колко точно забравих, тъй като забравих да ги сложа и на тортата. На разреза се вижда, че само едно е получило приложение.
- 300 г ягоди (малини)
- 150 г захар
- 150 мл вода + 70 мл за желатина
- 12 г желатин
- Желатинът се залива със 70 мл студена вода и се оставя да набъбне.
- Ягодите се почистват и пасират със захарта.
- 150 мл вода се загрява до 70⁰ С. Отстранява се от котлона и към нея се добавя набъбналия желатин. Разбърква се до пълно разтваряне на желатина.
- Изсипва се при ягодовия сироп и всичко се бърка докато цялата захар се разтопи напълно.
- Ако работим с малини, то е хубаво сместа да се прецеди, за да се отстранят семенцата на плодовете.
- В тавичка с диаметър 23 см (или друга, според модела на тортата) се поставя по дъното и стените стреч фолио.
- Излива се ягодовия (малиновия) сироп и тавичката се прибира в хладилник.
- 700 г крема сирене
- 700 г маскарпоне
- 400 г течна сметана
- 350 г пудра захар
Фантастична!
ОтговорИзтриване