Плескавици на дървени въглища с домашен каймак |
Продукти:
- 2 кг кайма смес
- 2 големи глави лук
- 1 стрък пресен кромид лук
- 6 бр. печени червени чушки, обелени и почистени от семето
- 1 връзка магданоз
- 2 ч.л. смлян черен пипер
- 1 ч.л. къри на прах
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 2 ч.л. пушен червен пипер
- сол (да се внимава, ако каймата е предварително осолена)
- по желание - 1 скълцана скилидка чесън
За плънката:
- 1/2 ч.ч. нарязан бекон
- 1/2 ч.ч. настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
- Накълцваме (на ръка или в кухненски робот) стария и пресен кромид лук, чушките и магданоза.
- Омесваме хубаво каймата с подправките и накълцаните зеленчуци.
- Оставяме да отлежи около 2 - 3 часа в хладилник.
- След това от каймата оформяме плескавиците, като слагаме и от плънката.
- Взимаме кайма като за едно кюфте, разплескваме с ръце. В средата на кюфтето слагаме малко от бекона и кашкавала. От каймата оформяме второ кюфте, което също разплескваме и поставяме върху първото. Дооформяме с ръка на по-голямо кюфте, разплескваме (от там и името плескавица).
- Така оформените плескавици печем на скара (електрическа или на дървени въглища).
По традиция съседите сърби, от където идва тази рецепта, сервират плескавицата с каймак (вид млечен продукт, който не е този каймак, който ни изниква в съзнанието, като се изрече думата "каймак". Той е нещо средно между маслено крем сирене с мекотата на сметана.).
Реших да забъркам за проба няколко продукта, а то взе, че се получи страхотен каймак, с който спазихме традицията за сервиране на плескавиците
Домашен каймак
- 125 г крем сирене
- 130 - 140 г заквасена сметана (с добавката на сметаната коригираме гъстотата, ако искаме по-гъст каймак, значи слагаме по-малко сметана и обратно).
- 1 ч.л. сусамов тахан
- 1 - 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 1/3 ч.л. сол или на вкус
- по желание - смлян черен пипер
Всички продукти се разбъркват на ръка до хубаво смесване.
Лимоновият сок допринася за една кисело-резлива нотка. Съветвам първо да се пробва с добавка на 1 с.л. и след това да се доовкусява според вкуса.
Направихме си петъчна рощилиада по BG. Утвърденият стандарт обаче се пада на сърбите и ако искате да се насладите на истинска сръбска скара, то само информативно да знаете, че на 28.08.2021 ще е празника Лесковац Рощилиада.
Няма коментари:
Публикуване на коментар