Плескавица и рецепта за домашен каймак

 

Плескавици  на дървени въглища с домашен каймак

Продукти:

  • 2 кг кайма смес
  • 2 големи глави лук
  • 1 стрък пресен кромид лук 
  • 6 бр. печени червени чушки, обелени и почистени от семето
  • 1 връзка магданоз
  • 2 ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. къри на прах
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • сол (да се внимава, ако каймата е предварително осолена) 
  • по желание - 1 скълцана скилидка чесън
За плънката:
  • 1/2 ч.ч. нарязан бекон
  • 1/2 ч.ч. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
  • Накълцваме (на ръка или в кухненски робот) стария и пресен кромид лук, чушките и магданоза.
  • Омесваме хубаво каймата с подправките и накълцаните зеленчуци.
  • Оставяме да отлежи около 2 - 3 часа в хладилник.
  • След това от каймата оформяме плескавиците, като слагаме и от плънката.
  • Взимаме кайма като за едно кюфте, разплескваме с ръце. В средата на кюфтето слагаме малко от бекона и кашкавала. От каймата оформяме второ кюфте, което също разплескваме и поставяме върху първото. Дооформяме с ръка на по-голямо кюфте, разплескваме (от там и името плескавица).
  • Така оформените плескавици печем на скара (електрическа или на дървени въглища).

По традиция съседите сърби, от където идва тази рецепта, сервират плескавицата с каймак (вид млечен продукт, който не е този каймак, който ни изниква в съзнанието, като се изрече думата "каймак". Той е нещо средно между маслено крем сирене с мекотата на сметана.).

Реших да забъркам за проба няколко продукта, а то взе, че се получи страхотен каймак, с който спазихме традицията за сервиране на плескавиците

Домашен каймак

  • 125 г крем сирене
  • 130 - 140 г заквасена сметана (с добавката на сметаната коригираме гъстотата, ако искаме по-гъст каймак, значи слагаме по-малко сметана и обратно).
  • 1 ч.л. сусамов тахан
  • 1 - 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1/3 ч.л. сол или на вкус
  • по желание - смлян черен пипер
Всички продукти се разбъркват на ръка до хубаво смесване. 
Лимоновият сок допринася за една кисело-резлива нотка. Съветвам първо да се пробва с добавка на 1 с.л. и след това да се доовкусява според вкуса.


Направихме си петъчна рощилиада по BG. Утвърденият стандарт обаче се пада на сърбите и ако искате да се насладите на истинска сръбска скара, то само информативно да знаете, че на 28.08.2021 ще е празника Лесковац Рощилиада. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")