Снимка в по-близък план
Продукти:
За около 6 - 8 порции
За форма за печене с диаметър 20 см
- 150 мл прясно мляко
- 10 г суха мая
- 120 г кристална захар
- 3 яйца
- 175 г масло (50 г в тестото и 125 г за намазване на корите)
- 500 г бяло брашно тип 400 или 500
- ½ ч.л. сол
- 20 г бурбонска ванилена захар
- 1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора
- 1 с.л. ром или коняк
- 1 с.л. течен мед
- 80 г стафиди
- 80 г отцедени вишни от сладко
- Около 20 мл олио за намазване на тестото и формата
- Пудра захар за поръсване
- Затопляме млякото да е хладко, но не горещо и слагаме в него маята и 1 ч.л. захар. Изчакваме маята да се разтвори.
- Добавяме 1 пълна с.л. брашно, разбъркваме хубаво и оставяме получената кашичка на топло за 10- 15 минути.
- Разбиваме яйцата с вилица и добавяме кристалната и ванилена захар, рома (коняка) и меда. Разбиваме от време на време, като с това помагаме на захарта да се разтвори по-бързо.
- Изсипваме яйчната смес към кашичката с маята и разбъркваме.
- Наливаме 50 г разтопено масло (което да не е горещо) и разбъркваме до пълно поемане.
- Добавяме лъжица по лъжица пресятото предварително брашно. С първата лъжица брашно слагаме солта и ½ ч.л. от настърганата лимонова кора. След като получим меко тесто, прехвърляме на плот и месим около 10 минути.
- Оформя се тестото на топка и се поставя в купа намазана с олио. Тестото също се намазва с олио и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се около 1 час на топло да втаса (трябва да удвои обема си)
- През това време стафидите се измиват и след това заливат с гореща вода. Оставят се да киснат около 20 минути. След това се отцеждат и се разбъркват с останалата ½ ч.л. лимонова кора.
- Вишните от сладко се отцеждат много хубаво (ако се наложи може да се измият от сиропа и да се подсушат).
- Втасалото тесто разделяме на три равни части. Оформяме на питки (тук е важно да се запази въздуха в тестото, не трябва да се меси силно и продължително), покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме за 10 минути.
- След това разточваме питките на три тънки кори с дебелина около 2 мм.
- Намазваме едната кора с меко масло (не разтопено, а само добре омекнало), поръсваме със стафиди и сладко от вишни. Отгоре слагаме втора кора, пак намазваме с масло и поръсваме със стафиди и вишни. Слагаме и третата кора. Леко разточваме трите кори заедно (не натискаме силно, а работим нежно и внимателно. Идеята е да уплътним повече корите, да станат като една ).
- Завиваме трите кори на стегнато руло. Разрязваме го с остър нож по дължина, за да получим две части (виж снимка 1).
- Завиваме двете части на охлюв, едното наляво, другото надясно и след това качваме едното получено охлювче върху другото.
- Поставяме във форма с диаметър 20 см, предварително намазана с масло или олио (виж снимка 2).
- Оставяме на топло за около час, час и половина, да втаса.
- Печем в предварително нагрята на 180 градуса фурна за 10 минути, след това намаляваме на 160 градуса и печем около 45 - 50 минути, като след 30-тата минута наблюдаваме често. Преди да извадим козунака проверяваме готовността му с дървен шиш или клечка. По време на печенето може да сложим хартия или фолио на повърхността, за да не изгори.
Снимка 1 |
Снимка 2 |
Готовият козунак се поръсва с пудра захар преди поднасяне. По стените и дъното се образува леко карамелена коричка, с обаятелен аромат на масло.
Пожелавам ви вкусен и красив Великден!
Още великденски рецепти:
Няма коментари:
Публикуване на коментар