Кюнефе

   Отвориха турски магазин в града ни и първото нещо, което мина през главата ми, когато го посетих беше кюнефе. За този турски десерт трябват продукти, които не се намират в нашите магазини - на първо място суров кадаиф и после вода от цвят на портокал или роза. Сиренето, което се ползва може да е моцарела, но ми предложиха тост пейнир и се доверих, като за първа проба. 

Продавачът беше много любезен и ми даде пълни указания как да си приготвя турското кюнефе.

Кюнефе


Първо - каза той - хубаво разрошваш кадаифа, да се отделят хубаво конците. След това разтопяваш масло, ама да е хубаво, най-добре ако имаш гхи... В сиропа се слага ей от тази розова или портокалова вода (избрах портокаловата). И сиропа задължително 2:1 в полза на захарта... В този дух продължи моабета ни около "разчепкването" на тънкостите за рецептата за кюнефе.

Продукти:

  • 500 г суров кадаиф
  • 400 г сирене от типа на моцарела (това което купих от турския магазин бе "Тост пейнир", следващия път ще пробвам с моцарела (но мисля да заложила на зряла).  
  • 200 г краве масло

За сиропа:

  • 500 г захар
  • 350 мл вода (увеличих малко водата и леко изместих съотношението 2:1)
  • 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 3 ч.л. вода от портокалов цвят
Начин на приготвяне:
  • Първо приготвяме сиропа. Водата и захарта варим 2-3 минути след кипването. Разбъркваме, за да помогнем да се разтвори напълно захарта. Отстраняваме от котлона и добавяме лимоновия сок и портокаловата вода. Оставяме да изстине напълно.

Вода от портокалов цвят за ароматизиране на сиропа


  • В дълбока купа хубаво разчепкваме (претриваме с дланите) кадаифа, за да се отделят хубаво конците.
  • Разтопяваме маслото на слаб котлон.
  • В тавичка (ползвах кръгла с диаметър 28 см) слагаме половината масло и разнасяме по цялото дъно.
  • Отгоре разпределяме половината кадаиф. Притискаме с ръка.

Суров кадаиф - приготвяне на кюнефе

  • Върху кадаифа настъргваме сиренето

Кюнефе с тост пейнир

  • Отгоре рапределяме останалия кадаиф, притискаме с ръка и заливаме с останалото масло.
  • Печем в предварително загрята на 170 ⁰ С около 30 минутки или до зачервяване на кадаифа.

Изпеченият кадаиф за кюнефе


  • Изваждаме от фурната, оставяме да отлежи около 2 минути и заливаме със студения сироп. Оставяме около 15 минути. След това с помощта на друга тава обръщаме кадаифа.

Кюнефе

Кюнефето се сервира топло, така, че отрязваме по парченце и се наслаждаваме.

Кюнефе

Кюнефе - турски сиропиран десерт

Да ви е сладко!


1 коментар:

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")