Забелязала съм, че всяко лято имам изразени предпочитания към някой плод. Имала съм динени, пъпешови, прасковени... лета, но сега е лятото на сините сливи. И като такова ме подканваше да опитам всяка рецепта, която ми се изтъпанчваше със заглавие "Сини сливи". Започнах с един десерт, който видях при Дани - Обърнат сладкиш със сини сливи (без брашно). Има уникален, наситен плодово-орехов вкус и е нежно сочен.
Ето рецептата (преписана директно от Дани):
Обърнат сладкиш със сини сливи и ядки, без брашно (от Дани)
- 6 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 125 мг стопено масло
- 300 г едро смлени ядки
- плодове, които да покрият дъното на кръгла форма, 23 см
- 2 с.л. кафява захар (добавка от мен - 2-3 с.л. подсладено кондензирано мляко)
Яйцата се разбиват със захарта.
Прибавя се на струйка стопеното масло и ядките.
На дъното на намаслена форма (аз сложих хартия за печене, но май не беше от полза) се нареждат плътно плодовете, поръсват се със захарта (имах няколко останали лъжици от подсладено кондензирано мляко и залях сливите с него).
Отгоре се изсипва яйчната смес.
Пече се при 170 градуса около 40 минути.
И както съветва Дани, грабнахме лъжиците и му се насладихме.
Пробвах, но не успях да извадя красиво парченце. Така, че моля да ме извините за нелицеприятните снимки.
Самият сладкиш не е от фотогеничните, но вкусът му е страхотен. И нов, поне за мен. До сега не съм приготвяла подобен сладкиш. Но оценихме новото качество с "добре дошъл и набързо отишъл".
Обърнат кейк със сини сливи (от Lety)
За плодовия слой:
- 3 с.л. (45 гр.) масло
- 150 гр. светло кафява захар
- около 10-12 сини сливи (броя зависи от големината им)
За кейковото тесто:
- 115 гр. масло (или олио)
- 130 гр. захар
- 1 ампула ванилова есенция
- 2 големи яйца със стайна температура
- 210 гр. брашно
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 125 мл прясно мляко
И технологията:
Измийте сливите, срежете ги по дължина на две половинки.
Разтопете 45 гр. масло директно в тавичката, в която ще печете сладкиша (моята беше с диаметър 30см и стана по-тънък. По-добре диаметъра на тавата да е 25-26см). Добавете кафявата захар и сложете на огъня, докато захарта се стопи и карамелизира (не разбърквайте!).
Когато леко изстине, подредете в кръг сливите върху карамела с отрязаната част надолу.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разбийте с миксер 115 гр. масло (може да се замести с олио или смес от олио и масло) със захарта. Прибавете ванилията и след това едно по едно яйцата, разбивайки до гладка смес.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.
Добавете към яйчната смес 1/2 от брашното, разбъркайте с дървена лъжица.
Прибавете млякото, разбъркайте докато се поеме и добавете останалата част от брашното с бакпулвера и солта. Отново объркайте с лъжицата, колкото брашното да се поеме от сместа.
Внимателно разстелете сместа върху плодовете.
Пъхнете сладкиша в нагрятата фурна и печете между 25 - 30 минути или до момента, когато кейка започне да се отделя от стените на съда и центъра е изпечен добре (проверете с дървено шишче или клечка за зъби).
Оставете 20 минути във формата. После внимателно обърнете сладкиша върху подходящ поднос.
На хубави снимки може да се порадвате при Lety. А аз мога да ви уверя, че вкусът му е страхотен - с приятна карамелена нотка, леко кисел вкус на сливи и топящ се в устата блат.
Снимка август 2013 |
Снимка август 2013 |
Страхотна сливова публикация, Елти! :) И трите предложения много ми харесаха, виждала съм ги и при Дани, Тилия и Лети, дори са ми в списъка, но все не им идва редът. Сега с това представяне, направо подклаждаш огънчето. :) Приятна вечер и слънчева седмица! :)
ОтговорИзтриванеДани, сърдечно ти благодаря! И трите сладкиша са чудесни, така, че не отлагай повече - който и да избереш няма да сбъркаш.
ИзтриванеПоздрави и хубав вторник!
Снежи, страхотна серия със сливи!
ОтговорИзтриванеЗа мен те са много благодатен плод и могат да се съчетават
с различни продукти!
Благодаря от сърце за милото послание!
Чудесна си!
За снимките не се притеснявай!
Понякога безумно вкусните неща си имат характер и не са фотогенични!
Но са наслада за душата!
Ще опитам на всяка цена и на Лети.
Прегръдка и усмихната седмица!
Дани, много ти благодаря и за хубавите думи, и за прекрасната рецепта!
ИзтриванеПрегръдки и от мен, мила! Хубав ден!
Какъв рог на изобилието е при теб - истинска наслада за очите и небцето!
ОтговорИзтриванеСладкишите са станали прекрасни :)
Благодаря ти за доверието и хубавите думи :)
Хвълила съм око на сладкиша на Дани, без брашно, ама то докато се наканя и те сливите съвсем ще свършат :)
А за снимките, какво да ти кажа, стигнах до убеждение, че ястията са като хората - някои са фотогенични, а други, макар и невероятно вкусни, апарата просто не ги обича.
Сърдечен поздрав и чудесна седмица!
Сърдечно ти благодаря, Lety! Когато видях рецептата при теб ми звучеше познато, тъй като съм приготвяла подобен сладкиш, но много ме грабнаха снимките. Реших да го направя и установих, че вкусът му е много, ама много по-хубав от този, който съм правила преди време. Благодаря ти за споделянето и хубава седмица!
ИзтриванеЕхеее, тук е истински сливов рай!!!
ОтговорИзтриванеМного вкусни предложения, не се притеснявай за липсата на оформени парчета. Ние можем и с лъжица, важното е да е вкусно, а не се и съмнявам, че е такова щом е рецепта от Дани :)
Хубава понеделнишка вечер от мен :)
Благодаря, fedora! И ние сме с лъжиците на фронта :)Това го умеем :)
ИзтриванеПоздрави и хубав вторник!
O, познато ми е това плодово разделение на летата, Снежи :) За мен това беше динено и даже имам рецепта с нея, макар с динята да не са познати кой знае колко десерти - яде се или свежа или се пасира за разни напитки. Твоите сливови десерти наистина приканват за лъжица! Чудесни са! И не се кахъри за снимките - тя, сливата само на плод е красива, на сладкиш пък ужасно вкусна!
ОтговорИзтриванеЛека и нежна нощ от мен!
Благодаря ти, Ирма! Заради това разделение ми е трудно да кажа кой е любимият ми плод - всяко лято клоня към различен. Но тези сладкиши наистина са чудесни :) Поздрави от мен и успешен вторник!
ИзтриванеСнежи,прекаляваш!
ОтговорИзтриванеНе един,не два,ами цели три сливови сладкиша и то какви-униколно вкусни!
Карамеленият определено е моят извечен фаворит,но тази година от сини сливи май само сладко дето направих,иначе десертите с тях винаги са великолепни,както и твоите трички!
Удивителна серия,браво!
Роси, благодаря ти, мила! Щом в къщи питат за още, значи не съм ги пренаситила :)Но време нямам, иначе мога още да прекалявам :))
ИзтриванеПоздрави от мен и хубав ден!
Снежи, поздравления и за трите сладкиша, които с такова желание и майсторство си приготвила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че за пореден път си се доверила на моя рецепта! Прекрасни снимки!
Прегръдки, мила!
И аз благодаря, tillia, за милите думи и за хубавата рецепта! По-честно е да кажа "хубавите рецепти", че не една е присъствала на трапезата ми :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за хубав вторник!
Еха, каква фурия си! Всичките варианти са супер вкусни! Не знам какво не му харесваш на парченцето, обаче за мен е истинска наслада! Поздрави и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеCandy, много ти благодаря! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеÇok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar..
Teşekkürler! Benden selamlar!
ИзтриванеЕеее, Елти, ти си изкупила магазина за сливи като гледам;)))
ОтговорИзтриванеСтрахотни са всичките ти сладкиши. Онзи ден и аз доста се колебаех дали да не купя сливи и кой от изброените тук да подхвана, но смокините излязоха едни гърди напред тогава. Прекрасна вечер ти желая! А за мен по едно парче от всичките!
:)) Оставих малко сливи в магазина, за асортимент ;). И черпя с удоволствие по парченце, срещу порция от смокиновата тарта :)
ИзтриванеПрекрасен ден, Мъхче и благодаря!