понеделник, 29 октомври 2012 г.

Баница с крем от тиква

От както обрахме тиквите все тиквеник ми е в главата. Неделно му дойде времето. Един апетитен тиквеник от блога на Соня буквално ми изкрещя "давай". Но моето предложение този път е по-различно, не е по стандартна рецепта, защото нямаше кой да ми изчисти тиквата. 
Пробвах, не е като да не съм пробвала, но още на първото парче се отказах. Докато се борих ми хрумна друга идея - да изпека парчетата тиква с все кората. 

Резултатът беше повече от успешен. Спестеното време, нерви, травми и болка в ръцете издигна този вариант на тиквеник много над стандартния. Нямам идея дали сортът тиква ще окаже влияние на крайния продукт (би трябвало). Аз използвах тиква, с "благозвучното" име печенка :) (така е позната в нашия край) и тиквеника беше разкошен.

Продуктите:
1 средно голяма тиква  (аз използвах 1/2 и не ми стигна за 2 кори)
Захар на вкус (около 3 с.л. на кора)
Канела, ванилия
Олио (около 2 с.л. на кора)
500г  готови кори за баница

Нарежете тиквата на 4 резена (като диня). Изчистете я от семките. Поставете в тавичка с малко вода на дъното или директно върху фолио. Изпечете в силна фурна до пълното омекване на тиквата.
След това с лъжица огребете печената тиква. Намачкайте на пюре и добавете захар (на вкус). (Предимство е, че може да опитвате сместа за плънката :).
След това вземете една кора, намажете с малко олио и върху нея сложете втора кора. Отгоре също напръскайте капчици олио и намажете с тиквения крем. Поръсете с канела и ванилия.


Завийте на руло и подредете в тава, застлана с хартия за печене или подмазана с олио.
Всичко се повтаря до свършване на корите (логично и не знам защо го пиша :))
Намазваме рулата с олио и отгоре. Слагаме да печем в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Предвидете достатъчно тиквено пюре, защото е по-добре да остане. Тогава може да си го хапнете самостоятелно или да използвате в друга комбинация. Но ако не стигне, както се случи при мен, ще ви се наложи да прибягвате до друга плънка (не, че е лошо разнообразието де:)).
По желание, готовият тиквеник може да поръсите с пудра захар.
В плънката може да сложите орехи, стафиди или друго любимо. Аз заложих на "изчистения" вариант.





Да ви е сладко!

28 коментара:

  1. Елти, разкошна и сочна баница, толкова ме изкушава, че сега гледам красивите снимки и само преглъщам. Прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз, Дани, успокоих душицата (временно :)). Онзи ден и аз като теб гледах, гледах (приказката за неволята я знам, та реших, че няма смисъл да си хабя гласа :)) и взех, че си направих.
      Прекрасен и усмихнат ден! И благодаря!

      Изтриване
  2. Снежи, толкова апетитно се е получило!!!!
    Прегръдки и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав вторник!

      Изтриване
  3. И аз бих казала "сочна" баница! И много слънчева! Страхотна е, Снежи! Аз още нищо не съм правила тази есен с тиква, пък и никой не е поискал още. Ама кога ли ще запретна ръкави...
    Вкусна и ароматна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! У нас аз наблягам най-много на тиквата. Ако чакам домашните да си поискат сигурно няма да хапна :)))
      Хубав и усмихнат вторник!

      Изтриване
  4. Много обичам баница с тиква, но точно чистенето на някои сортове ме спира:). Обаче ей,така като теб е друга работа:). Елти, страхотна баница с тиква си направила, толкова сочна и вкусна... И букетчето си направила перфектно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това чистене ме е отказвало много пъти от разни тиквени рецепти. Все го възлагам на мъжката половинка, но понякога и той отказва. А така баницата стана наистина сочна, много хубава и дори мързелива :) Букетчето е дело на дъщеричката - ще я поздравя от твое име.
      Благодаря ти, Candy, за милите думи и успешен вторник!

      Изтриване
  5. Страхотни снимки и страшно апетитен тиквеник! А за парченцата от първата снимка...нямам думи! Идва ми да си хапна едно от тях! :)))
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наде! Поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  6. Е това стъргане на тиквата /по скоро беленето/ и мен някои път ме възпира, но съм намерила друг начин - слагам необелени парчета тиква върху скарата в тенджерата под налягане и ги варя на пара. След това използвам по предназначение! :)
    Снежи, много сочен и апетитен тиквеник си направила!
    Прегръдки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно беленето и мен ме отказа, та реших да пека. И варенето е вариант - благодаря, че сподели, само дето не знам колко "водниста" ще стане така тиквата. Но не пречи да опитам следващия път :))
      Поздрави и прегръдки! Хубав ден, tillia и благодаря!

      Изтриване
    2. Снеже, при варенето на пара тиквата не става водниста, а се запазва суха. След това само обелваш кората, която е една тънка, като лист хартия, ципа. А и става много бързо - вари се 10-тина минути:)
      Спокойна нощ!

      Изтриване
    3. Не съм опитвала да варя на пара и за това съветът ти ми е много полезен. Благодаря ти, мила! Целувки.

      Изтриване
  7. Чудесна идея!Много добре се е получила баницата!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И твоят, и твоят тиквеник беше чудесен, Сонче, и подканващ :) Като ми се отвори апетит, та виж какви ги свърших.
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
    2. забравих да добавя, че съм правила тиквата на микровълновата, става много лесно, омеква и след това я правиш каквото искаш.Поздрави!

      Изтриване
    3. Е, това нямаше да ми хрумне :) Хубаво нещо е блог-кулинар обществото. Сърдечно благодаря, Сонче, за идеята. Ще опитам :). Поздрави!

      Изтриване
  8. Разкошна, сочна, примамваща! Чудесен резултат и прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Гуинет, за милите думи!
      Хубав неделен ден!

      Изтриване
  9. Оооо,защо ли ми трябваше да влизам тук-направо разногледа станах,Снежи!Уникално вкусно и хитро като идея!
    На мен често ми писва като направя печена тиква и си я ям сама и после се чудя как да я превъплатя наново,ето от теб една разкошна и ужасно съблазнителна идея!Орехи и стафиди бих сложила обезателно.
    Пожелавам приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси! Радвам се, че ти харесва идеята. И аз следващия път мисля да "подсиля" съчетанието с орехи и стафиди :) Прегръдки, с пожелание за хубав неделен ден!

      Изтриване
  10. Застреля ме!!! Ама наистина това нещо изглежда много, много вкусно! Дали да не купя тиква и да запретна ръкави?! :))
    Поздравления за реализацията и хубавите снимки!
    Усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Fedora! Много ме зарадва :) Наистина става вкусно - запретвай ръкави :)) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен неделен ден!

      Изтриване
  11. Да пребориш тиквата, да я подчиниш, да я направиш обект на завистливи погледи.
    Това е майсторлъка!
    Поздрави ,Еlti,!!!Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как хубаво си го казала, Вили :) Благодаря ти! А аз се сещам за друга приказка - накарай мързеливия да работи, та да те научи на акъл :)) Това в кръга на шегата (хич не се слагам към мързеливите).
      Хубава вечер и успешна нова седмица!

      Изтриване
  12. Ахаа! Хитринка! Трябва да се опита и това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Марте :) Ще се радвам да ти е от полза хитринката.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")