неделя, 7 октомври 2012 г.

Домат бюрек и доматени кюфтенца

Чушки бюрек, тиквички бюрек, патладжан бюрек, а защо не и домат. Това нещо се появи пробно в моята кухня - провокира ме един въпрос на момиче от един кулинарен форум. Въпросът беше "как се прави"? Отговорът - "както и чушките", излезе на преден план в главата ми съвсем спонтанно, но след по-задълбочен анализ, реших, че е по-добре да опитам, че да знам със сигурност как се прави.
Не е от великите кулинарни открития и някои от вас може да са го приготвяли много преди мен, но ще споделя моя си вариант.


На снимката по-горе е много доматено - най-отдолу: син домат. Отгоре - домат бюрек. Върху него 3 от доматените кюфтенца, които видях при Горски мъх и които се оказаха много приятни, свежи и с типично летен вкус. Благодаря, на Мъхчето и на авторката, че споделиха тази така лесна и хубава рецепта.

Домат бюрекът, главният герой в тази публикация, е подходящ за топло предястие (на мен ми харесва и студен) или лека вечеря.

Продуктите:
2 броя едри, твърди домати
300 - 350 г краве сирене (твърдо)
2 - 3 с.л. зехтин (олио)
50 г счукани орехи (по желание)
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. сос песто (по желание)
сол
черен пипер
За панировката:
3 яйца
1 ч.ч. брашно
5-6 с.л. грис
олио


Нарязваме доматите на шайби с дебелина 5-6 мм. Посоляваме ги и ги оставяме да се изцедят. През това време намачкваме сиренето, добавяме зехтина, нарязаната скилидка чесън, орехите и разбъркваме. Получава се нещо като пастет от сирене. Комплектоваме шайбите две по две, като ги избираме с еднакъв (близък) диаметър. Взимаме една шайба, намазваме я с много малко количество сос песто. Сиренето разделяме на толкова части, колкото са двойките домати и оформяме на топче, което приплескваме като кюфте. Върху намазания кръг домат поставяме сиренето. Взимаме второто кръгче домат, поръсваме го пестеливо с черен пипер и го поставяме върху сиренето.
Панировка: Разбиваме яйцата в подходяща купа. Смесваме брашното и гриса в друга купа.
Оформените доматени сандвичи панираме първо в брашнената смес, после в яйцата, пак в брашнената и пак яйца. Пържим в силно загрята мазнина (за няколко секунди панировката добива златисто-препържена коричка) и обръщаме. Изваждаме и поставяме върху салфетка или специална хартия да се освободят от излишната мазнина.






И две стари снимки:



20 коментара:

  1. Снежи, толкова апетитно снимки си направила!
    Чудесно предложение!
    Кюфтенцата на Диди отдавна съм си набелязала, но така и не ги направих!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила! Радвам се, че ти харесва предложението :) Все още има домати, за наваксване на пропуснатото :)
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  2. Мммм ухае на лято от тази публикация. Много вкусни снимки, а ако имаше вариант да си хапнем и през монитора щеше да е страхотно :) Дано някой ден да се изобрети нещо по този въпрос! Новият обновен дизайн на блога много ми харесва. Пресъздава уютна атмосфера, все едно си си у дома. :) Прекрасен е, Снежи!
    Слънчева и усмихната неделя! :-]

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Ако имаше вариант, за "хапване" през монитора, аз със сигурност нямаше да мога да минавам през вратата, каквато съм си лакома :)) Радвам се, че ти харесва новата ми блогърска визия :) и благодаря!
      Приятна и успешна седмица! Поздрави!

      Изтриване
  3. Жестоко!!! Убиствено жестоко! Много ми допада този вариант и ще се опита със сигурност!
    С пожелание за хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, fedora и много ти благодаря! Надявам се да ви хареса :)
      Поздрави и слънчева седмица!

      Изтриване
  4. Много апетитни снимки, изглежда превъзходно! Приятна неделя! :) Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани! Сърдечни поздрави и от мен! Хубава седмица!

      Изтриване
  5. Колко навреме ми идва твоята публикация!приготвила съм патладжани и тиквички за бюрек, а сега ще добавя и доматки за разкош и колорит.
    Вксна и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много ми е приятно! Много обичам тиквички и патладжани на бюрек. Домат бюрекът също се нареди в класацията на обичаните. Искрено се надявам и на вас да хареса.
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Абе винаги има какво да се научи от блоговете;) Ей сега да кажа, не бих се сетила да опитам домати бюрек, но вече си ги записах;) За доматените кюфтенца както стана ясно-знам и пак да споделя, че това е едно от малкото неща, които абсолютно всички харесаха у дома;)
    Хубава седмица, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, изненадала съм те с рецепта значи ;)Вкусни са тез доматени кюфтенца и у нас също бяха оценени високо. То, да си призная, че покрай тях се сетих и за домат бюрека. Благодаря ти и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Апетитно, нещо ново и интересно! А и в комбинация с тиквички и син домат ще е превъзходно!
    Снежи, приятна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, както казва Вили "и доматки за разкош и колорит" :) Благодаря ти, tillia и хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  8. Е, няма отлагане вече! Предавам се!:) И бюрек даже, за капак:). Много вкусно приготвено и красиво подредено! Много бих се зарадвала на една такава куличка!
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние и се порадвахме на куличката, сега е ред на някой друг :)Благодаря ти, Candy, за милия коментар и прекрасна седмица, мила!

      Изтриване
  9. Щом има домат и сирене, че и други екстри задължително съм наредена на опашката :Р Ще го пробвам!
    Сърдечни поздрави, Снеже :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диве, дано ти хареса. Благодаря ти и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  10. Снежи,как ще дочакам обяда при тези апетитни доматени сандвичи не знам,страхотни са!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Радвам се, че ти харесват и ти пожелавам прекрасен утрешен ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")