Ще (пре)напиша рецептата за един много любим десерт с тиква. Приготвян у дома многократно и аплодиран бурно. Оригиналът е тук.
Продукти за плънката:
400 - 500 г тиква
200 мл бяло вино
3 яйца
1 ч.ч. захар (ако тиквата е сладка може и по-малко)
200-250мл течна сметана
1 ч.л. джинджифил на прах (или пресен настърган)
1 ч.л. канела
1 ванилия на прах
За блата:
250 г сухари (чаени бисквити - ако ползвате тях пропуснете захарта в блата)
50 г смлени орехи (в оригинала са бадеми)
100 г захар
150 г разтопено масло (ползвам масло и маргарин в съотношение 2:1 (100г масло и 50 г маргарин))
За поръсване:
Цели или счукани орехи (бадеми)
Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Слага се на котлона с бялото вино, канелата и джинджифила. Задушава се на слаб огън до пълното омекване на тиквата.
След това се отцежда и се оставя да изстине.
Сухарите се смилат (правя го в купата на кухненския робот) и към тях се добавят орехите, захарта и разтопеното масло.
Сместа хубаво се разбърква и се разпределя по дъното на тавичка (диаметър 26см). Притиска се, за да се оформи блат. Пече се в загрята до 220 градуса фурна до леко покафеняване или около 10 минути. (Ако ползвате бисквити времето е по-кратко. Наблюдавайте, за да не прегорят).
Оставяме блата да изстине и намаляваме фурната на 180 градуса.
Пасираме тиквата. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме сметаната и 1 ванилия на прах (това пак го правя в купата на робота).
Тиквата отива при яйчната смес и пак разбъркваме хубаво. Изсипваме върху блата, наръсваме с орехи (бадеми) и слагаме сладкиша във фурната. Печем около 50 минути.
Изстинал, нарязваме на парчета и му се наслаждаваме :)
Различните сортове тиква се държат по различен начин в този сладкиш. Ако е по-сочна, блатът се напоява и се получава изключително вкусен, все едно сиропиран сладкиш. Ако е по-суха блатът остава леко хрупкав. И в двата случая обаче ни е много любим. При ползване на форма за печене с падаща стена, опаковайте от вън с фолио, за да предотвратите евентуално изтичане на сместа (при сух сорт тиква не ми се случи, но последния път си омазах фурната от непредвидливост).
Ето снимки и от последното приготвяне. Блатът е от бисквити с орехи. Тиквата също я снимах, защото не и знам сорта, но с тази стана сочен.
Приготвяла съм я и с бадеми, и с орехи. Но орехите се "пребориха" за надмощие, защото ми растат в двора :)
Публикувам рецептата с искрени благодарности към Aliana, която я популяризира в сайта на Веселия готвач, а от там "скочи" и на моята трапеза :)
Да ви е сладко!
Снежи, чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеС хрупкава основа и добавка на вино в тиквата,
смятам че наистина е неустоим :)
Прегръдка и хубаво настроение през уикенда!
Такъв е, Дани - неустоим :) Благодаря ти и хубави почивни дни!
ИзтриванеМного хубав сладкиш, Снежи! Слънчев уикенд! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Хубав и усмихнат уикенд и на теб!
ИзтриванеСнежи, много сочен сладкиш с тиква и тъкмо подходящ за есенното време - с този прекрасен жълт цвят просто внася топлина!
ОтговорИзтриванеХубав ден и приятни почивни дни, мила!
Наистина е много хубав! Към "топлината" добавям и наслада :) Благодаря ти, Ина и прекрасни почивни дни!
ИзтриванеСнежи,много сочно и ароматно предложение,фен съм на тиквата и определено ми допада сладкиша ти!
ОтговорИзтриванеС пожелание за релаксиращ уикенд!
В къщи имаше "не ядещи" тиква, но ела да видиш какво става с този сладкиш :) Благодаря ти, Роси! Хубав уикенд и на теб, мила!
ИзтриванеУау, какво си сътворила само!!! Божествено изжлежда, Снежи! Мисля, че няма човек, който да може да устои на това чудо, което ни сервираш. Впечатлена съм много. Поздравления за майсторството и благодарности за споделената рецепта. Малко е да кажа, че е убиец... с който и да е сорт тиква.
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд от мен :)
Сърдечно благодаря, fedora, за милите думи!
ИзтриванеСладкишът наистина е неустоим и споделям с удоволствие :)
Хубав уикенд и на теб, мила!
Ето това е вкусотия! Определено попада в топ 10 на вкусните десерти с тиква! Много ми хареса, и мисля, че с орехи се връзва най-добре, просто така съм си свикнала тиквата да е с орехи:) Чудесен сладкиш, Елти, благодаря ти, че ни запозна с него!:) Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Candy! И ти благодаря за милите думи!
ИзтриванеХубав неделен ден!
Елти,
ОтговорИзтриванемного добре, много добре;)
Само да охлабя една-две гайки и се хвърлям на сладкишите отново, като ще започна с този;)
Дотогава- ще преглъщам и ще се храня при теб... виртуално;)
Хубава неделя!
Успех, Мъхче, с охлабването :) Ех, ако можех и аз виртуално да си похапвам, че имам същата нужда като теб (с гайките).
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава неделя и на теб!