петък, 12 октомври 2012 г.

Сладкиш с тиква, орехи и бяло вино



Ще (пре)напиша рецептата за един много любим десерт с тиква. Приготвян у дома многократно и аплодиран бурно. Оригиналът е тук.



Продукти за плънката:
400 - 500 г тиква
200 мл бяло вино
3 яйца
1 ч.ч. захар (ако тиквата е сладка може и по-малко)
200-250мл течна сметана
1 ч.л. джинджифил на прах (или пресен настърган)
1 ч.л. канела
1 ванилия на прах

За блата:
250 г сухари (чаени бисквити - ако ползвате тях пропуснете захарта в блата)
50 г смлени орехи (в оригинала са бадеми)
100 г захар
150 г разтопено масло (ползвам масло и маргарин в съотношение 2:1 (100г масло и 50 г маргарин))

За поръсване:
Цели или счукани орехи (бадеми)

Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Слага се на котлона с бялото вино, канелата и джинджифила. Задушава се на слаб огън до пълното омекване на тиквата.
След това се отцежда и се оставя да изстине.

Сухарите се смилат (правя го в купата на кухненския робот) и към тях се добавят орехите, захарта и разтопеното масло.
Сместа хубаво се разбърква и се разпределя по дъното на тавичка (диаметър 26см). Притиска се, за да се оформи блат. Пече се в загрята до 220 градуса фурна до леко покафеняване или около 10 минути. (Ако ползвате бисквити времето е по-кратко. Наблюдавайте, за да не прегорят).

Оставяме блата да изстине и намаляваме фурната на 180 градуса.

Пасираме тиквата. Разбиваме яйцата със захарта, добавяме сметаната и 1 ванилия на прах (това пак го правя в купата на робота).
Тиквата отива при яйчната смес и пак разбъркваме хубаво. Изсипваме върху блата, наръсваме с орехи (бадеми) и слагаме сладкиша във фурната. Печем около 50 минути.



Изстинал, нарязваме на парчета и му се наслаждаваме :)


Различните сортове тиква се държат по различен начин в този сладкиш. Ако е по-сочна, блатът се напоява и се получава изключително вкусен, все едно сиропиран сладкиш. Ако е по-суха блатът остава леко хрупкав. И в двата случая обаче ни е много любим. При ползване на форма за печене с падаща стена, опаковайте от вън с фолио, за да предотвратите евентуално изтичане на сместа (при сух сорт тиква не ми се случи, но последния път си омазах фурната от непредвидливост).



Ето снимки и от последното приготвяне. Блатът е от бисквити с орехи. Тиквата също я снимах, защото не и знам сорта, но с тази стана сочен.




Приготвяла съм я и с бадеми, и с орехи. Но орехите се "пребориха" за надмощие, защото ми растат в двора :)
Публикувам рецептата с искрени благодарности към Aliana, която я популяризира в сайта на Веселия готвач, а от там "скочи" и на моята трапеза :)
Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Снежи, чудесна рецепта!
    С хрупкава основа и добавка на вино в тиквата,
    смятам че наистина е неустоим :)
    Прегръдка и хубаво настроение през уикенда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такъв е, Дани - неустоим :) Благодаря ти и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Много хубав сладкиш, Снежи! Слънчев уикенд! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Хубав и усмихнат уикенд и на теб!

      Изтриване
  3. Снежи, много сочен сладкиш с тиква и тъкмо подходящ за есенното време - с този прекрасен жълт цвят просто внася топлина!
    Хубав ден и приятни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много хубав! Към "топлината" добавям и наслада :) Благодаря ти, Ина и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  4. Снежи,много сочно и ароматно предложение,фен съм на тиквата и определено ми допада сладкиша ти!
    С пожелание за релаксиращ уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В къщи имаше "не ядещи" тиква, но ела да видиш какво става с този сладкиш :) Благодаря ти, Роси! Хубав уикенд и на теб, мила!

      Изтриване
  5. Уау, какво си сътворила само!!! Божествено изжлежда, Снежи! Мисля, че няма човек, който да може да устои на това чудо, което ни сервираш. Впечатлена съм много. Поздравления за майсторството и благодарности за споделената рецепта. Малко е да кажа, че е убиец... с който и да е сорт тиква.

    Усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, fedora, за милите думи!
      Сладкишът наистина е неустоим и споделям с удоволствие :)
      Хубав уикенд и на теб, мила!

      Изтриване
  6. Ето това е вкусотия! Определено попада в топ 10 на вкусните десерти с тиква! Много ми хареса, и мисля, че с орехи се връзва най-добре, просто така съм си свикнала тиквата да е с орехи:) Чудесен сладкиш, Елти, благодаря ти, че ни запозна с него!:) Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Candy! И ти благодаря за милите думи!
      Хубав неделен ден!

      Изтриване
  7. Елти,
    много добре, много добре;)
    Само да охлабя една-две гайки и се хвърлям на сладкишите отново, като ще започна с този;)
    Дотогава- ще преглъщам и ще се храня при теб... виртуално;)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех, Мъхче, с охлабването :) Ех, ако можех и аз виртуално да си похапвам, че имам същата нужда като теб (с гайките).
      Благодаря ти и хубава неделя и на теб!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")