Признавам си, че ми е досадно да пиша рецепти и предпочитам да дам линк към вече написана, но наскоро попаднах на такъв блог, като моя (с линкове) и ми беше не по-малко досадно да ме препращат насам натам. За това ще копирам рецептата на Ивана и ще напиша какво ново от мен :)
Продукти:
180 гр. брашно
1 яйце + 1 жълтък (останалия белтък употребих в ореховата бисквитка)
160 гр. захар
60 гр. орехови ядки
1 портокал (замених с лимон)
50 мл. прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1-2 ябълки
20 гр. краве масло
сокът на един лимон.
Разбийте с миксер яйцата и захарта .
Смесете брашното с бакпулвера .Прибавете към яйчената смес .
Изцедете сока на портокала (при мен лимон) и заедно с прясното мляко го добавете към яйчната смес.
Настържете и половината кора от портокала (лимона) ,прибавете и нея заедно с едро нарязаните орехи.
Разбъркайте всичко много добре и изсипете в подмазана и посипана с брашно тавичка (26 см). (Аз разпределих в купички).
Обелете ябълките ,почистете ги от семките и ги нарежете на тънки лентички.
Полейте ги със сока на лимона и поръсете с малко захар.
Наредете ги върху сладкиша (Завих лентичките на розички, за по-атрактивен външен вид, но ме предадоха :)). Скриха се в бухналото тесто).
Отгоре нарежете на малки парченца кравето масло .
Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка .
Шоколадовия сос направих от течна сметана, шоколад и масло. Затоплих 100мл сметана, сложих бучка масло (около 30г) и 80г шоколад. Бърках до пълното разтопяване на шоколада.
За карамеления сос сложих 3 с.л. захар в тиганче на котлона и карамелизирах. Добавих около 20-30 г масло и 100мл течна сметана. Дръпнах от котлона, бърках, после пак върнах на котлона и пак бърках, и така до пълното разтваряне на захарта.
Готовите ябълкови мини тортички сервирах в компанията на двата соса.
Получи се доста хубав сладкиш, богат на вкусове и аромати.
Благодаря, Ивана, за прекрасната рецепта!
В днешния ден няма да умувам върху петъчно меню, а ще гостувам. Друг да му мисли :)
И по повод ДИМИТРОВДЕН, добавих нови поздравителни картички!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Снежи, много апетитно изглежда десерта!
ОтговорИзтриванеА и направен в индивидуални формички
е много подходящ за гости!
Прегръдка и хубав уикенд!
Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен! Хубави почивни дни!
ИзтриванеБлагодаря ти ,Елти ,че си се доверила на рецептата ми и то за пред гости :) !
ОтговорИзтриванеА съм доволна и щастлива ,че ви е харесала ! Изглежда много вкусна и даже ''предалите '' :) те ябълки симпатично надничат от тортичките :) !
Спомням си като я направих колко много се хареса в къщи и как исках и някой друг да сподели вкуса и :) !
А картичката с благодарност ще си я ''отмъкна ''да ми краси блога :)...може ,нали?
Хубава петъчна вечер ! С прегръдка !
И аз ти благодаря, Ивана - и за рецептата, и за милия коментар! Разбира се, че може да си вземеш картичката, даже ще ми е много приятно. Тя си е персонално за теб :)Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеЕлти, чуден е сладкиша, направо неустоимо вкусен! А относно линковете и рецептите, аз съм ЗА, да се пишат текстовете - първо защото така е по-удобно и са ни под ръка, второ, заради честите проблеми с блоговете, и трето - пишем рецептите от чуждите блогове, защо да не пишем и нашите. Важно е да се посочи източника. Страхотни снимки си направила! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеВиж, това, че някой блог може да зачезне, не се бях сещала. Но си права, така, че ще пиша, колкото и да ми е досадно :) Радвам се, че ти харесва сладкишчето и ти благодаря! Хубави почивни дни, Candy!
ИзтриванеСнежи,чудесно оформление и решение за индивидуални порции,много вкусни тортички и така сочно и богато сиропирани!Блазе им на гостите ти!
ОтговорИзтриванеПриятен празник и уикенд!
Наистина са много вкусни и с двата соса станаха превъзходни. Те за това всички приятели се натискат в нас да гостуват :)))
ИзтриванеСърдечно ти благодаря, Роси и хубави почивни дни!
Много ефектен и оригинален десерт! С тези два соса и комбинацията от ароматните мини сладкишчета страшно вкусно ми звучи - ще се пробва! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Снежи! :)
Опитай, Светле. Много добре се получиха - блатът стои сочен от ябълките, а сосчетата допълнително "нажежават" обстановката. Благодаря ти, мила и хубави почивни дни!
ИзтриванеСтархотен сладкиш,много красиви снимки!
ОтговорИзтриванетолкова е съблазнително....
поздрави и хубави почивни дни
Благодаря, miriams28! Радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеПоздрави и от мен! Хубав да е и твоят уикенд!
Елти,
ОтговорИзтриването и аз бях на гости тези дни, та не минах още в петък да се изкажа, но днес съм тук и да знаеш, че тази торта, особено в индивидуалните порцийки, много ми харесва. Ивана е чуден източник на добри попадения, а и ти си се представила отлично!
Аз също мразя да пиша рецепти, но по-добре да копнем , отколкото да оставим без ( макар на мен да ми се случва).
Хубава неделя!
Благодаря ти, Мъхче! При Ивана наистина е богато на рецепти и се радвам, че я открих. Ще копвам вече, че е доста по-прегледно :)
ИзтриванеХубава неделя и у вас!
Сега откривам този блог и съжалявам, че не съм идвала по-рано в това красиво и уютно местенце!Чудесна публикация!Сладкиша е много сполучлив в варианта му в индивидуални купички!Абе тази Ивана....сладурана, все хубави рецепти дава!Поздрави Снежана!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Сонче! Приятно ми е и ти благодаря за милите думи :)
ИзтриванеИ аз скоро открих теб и твоето прекрасно блог-местенце. Ще надничам с удоволствие там. Поздрави и от мен, и хубав старт на новата седмица!
Снежи, съблазнително превъплъщение на сладкиша на Ивана си направила! И на мен ми допада това индивидуално поднасяне и тези ябълкови розички!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и успешна нова седмица!
Благодаря, tillia! Радвам се, че ти харесва :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасна нова седмица!
Изтриване