Снегът, който поръчах за Коледа пристигна с огромно закъснение. Чак ми се прииска да върна пратката. Ама е красиво, да му се не види. Само дето отвътре ми е пролетно. Коледните звънчетата отстъпиха вече пред птичи чуруликания. Само да разчистя снега и ще видя нацъфтелите кокичета, иглики, луковички с вдигнати ръчички, наедрели пъпки. Ей сега ще ви покажа, само да разчистя снега.
Букети от мъфини
По идея на Ирина Купенска
Материали за аранжировката:
- Кашпа (3 бр. при мен - избрах ги с диаметър около 12- 14 см и побраха 13 "цветчета", като използвах стандартни форми за мъфини и такива с по-малък размер.).
- Гъба пиафлора (продава се в цветарските магазини)
- Цветна оризова хартия
- Панделки
- Хартиени кошнички за мъфини
- Дървени шишове и клечки за зъби
Избор на рецепти за мъфините:
Аз заложих на три-четири варианта на вкус:
- Бананови, с карамелен бонбон (тип сникерс) и същите бананови с истинско парче сникърс.
- С кокосов бонбон.
- И нещо много любимо - японски чийзкейк (на мъфини)
- За декорация - айсинг (поръчах готов този път, от "Хитрини"-те)
Бананови мъфини
Продукти за бананови мъфини:
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 яйце
- 2 бр. банани
- половин ч.л. сода
- 1 и половина ч.л. бакпулвер
- 1 2/3 - 2 ч.ч. брашно (дали ще сложите чаша и малко повече от половината, или две, зависи от големината на бананите)
Продукти за карамелените бонбони:
- 10 с.л. захар
- 20 г масло
- 200 мл сметана
- 80 - 100 г белени печени фъстъци (предпочитам осолени)
- 5 - 6 оризови блокчета (като тези)
Приготвяне на карамелените бонбони:
- Сложете захарта в сух съд и оставете на котлона да се карамелизира (не разбърквайте и внимавайте да не стане прекалено тъмен карамела).
- Добавете маслото, разбъркайте и налейте сметаната.
- Намалете котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте карамелът да се разтвори напълно.
- След това отстранете от котлона.
- Фъстъците счукайте на едро, оризовите блокчета начупете на парчета и ги добавете към карамела. Разбъркайте и оставете сместа да се охлади.
- След това с влажни ръце късайте от сместа и оформете на топчета.
Приготвяне на банановите мъфини:
- Разбийте захарта и олиото.
- Добавете яйцето и разбийте сместа.
- Сложете намачканите банани, разбъркайте.
- Наръсете отгоре 1 ч.ч. брашно, содата, бакпулвера и разбъркайте.
- Добавете останалото брашно.
- Подгответе си капсулки за мъфини. Включете фурната на 180 (С) градуса.
- Налейте малко от сместа за мъфини във формите, сложете по един карамелен бонбон и отгоре сипете още от тестото (напълнете до 3/4 от височината на формите).
- Изпечете мъфините. Оставете да изстинат напълно, преди да пристъпите към декорирането им.
Мъфини с кокосов вкус
Рецептата за тестото е от един кейк, който успешно се внедри от блога Casa Perfetta и в моя. Много любима.
Продукти за мъфините:
- 100 г захар
- 40 мл олио
- 30 г масло
- 2 яйца
- 100 г заквасена сметана
- 5 г бакпулвер
- 150 г брашно
- 1/2 ч.л. есенция ванилия
Продукти за кокосовите бонбони:
- 100 г бял шоколад
- 100 мл сметана
- 100 г кокосови стърготини (в Лидл се предлагат много ароматни) + още малко за овалване
Приготвяне на кокосовите бонбони:
- Затоплете сметаната почти до кипване.
- Сложете начупения на парчета шоколад и изчакайте да омекне. Разбъркайте.
- Сложете кокосовите стърготини, разбъркайте и оставете сместа да изстине напълно.
- С влажни ръце оформете на топчета, които оваляйте в кокосови стърготини.
- Приберете в хладилник до пълно стягане (може и във фризера)
Приготвяне на мъфините:
- Оставете маслото на стайна температура, хубаво да омекне.
- Разбийте заедно олиото, мекото масло и захарта.
- Добавете яйцата, едно след друго. След всяко разбийте за кратко.
- Сложете сметаната и ванилията. Разбъркайте.
- Добавете брашното и бакпулвера.
- Разбъркайте до хубаво обединяване на продуктите.
- Във формички за мъфини, сложете малко от сместа, след това поставете кокосов бонбон и пак от сместа.
- Изпечете мъфините в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна.
Бананови мъфини с карамелена плънка и мъфини с кокосов бонбон |
След като направих определените бройки по този начин, останалите продукти смесих в едно, т.е смесих част от кокосовата смес, с част от кексовото тесто и получих различни кокосово-шоколадови мъфини. Тях изпекох в по-малки формички за бейби мъфинки.
Мъфини японски чийзкейк
Поредната много любима рецепта, с поредното благодаря, Дани (блог Музика за свободното време).
Рецептата е без промени, за това ще посоча само връзка към нея - Японски чийзкейк.
В букета, виолетовата розичката е маскиран японски чийзкейк.
Декорация с айсинг
Нямам богат опит при работата с айсинг, но готовият, на Wilton, ме улесни много и много ми хареса. Плътен е, с консистенция на гъст маслен крем. Заредих го директно в шприца, но дори и със зверски усилия не можах да изкарам нищо през накрайника. Едва тогава прочетох, че се разрежда. Пише с вода, но използвах вода и лимонов сок, защото обичам леко киселата нотка в иначе прекалено сладкия айсинг.
Разреждах и оцветявах на малки порции, за да не засъхне по време на работа.
С шприц, с различни накрайници, нанасях от айсинга директно върху кексчетата.
Оставих ги около 12 часа да съхнат, но определено им трябваше още време.
Последва:
Опаковане на пиафлората в цветна хартия и поставянето й в кашпите.
Забождане на кексчетата с дървени шишове и клечки.
Финални щрихи - поставяне на панделки и цветни късчета хартия.
Ехааа, голяма красота и много старание, браво, Снежи! ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери!
ИзтриванеРазкошни цветни букетчета си направила, Снеже! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Инче!
ИзтриванеСнежи, много са хубави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
ИзтриванеСнежи, много, много красиво!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Наталка!
ИзтриванеРазкошни са станали! Голяма играчка, но си струва!
ОтговорИзтриванеДа, струва си, особено като видиш радостта и изненадата отсреща :) Благодаря ти, Траянче!
ИзтриванеМного красиви,а идеята за букетче така ми хареса :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеВълшебнице, какви красоти сътвори този път? Цветна пролет е при теб! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и благодаря, Катюшка!
ИзтриванеИдва ми да изръкопляскам,Снежи,толкова са красиви,свежи,пъстри и пролетни!Поздравления за разнообразието,старанието и аранжировката!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеСнежи, напоследък доове. Не че имам против, моля ти се, радвай ме;)е цветста се заигра с красивит
ОтговорИзтриванеАми сега??? Само разбрах, че искаш да те радвам :)))
ИзтриванеЕх, колко весело! Разчистила си снега, Снежи, и толкова много пролетни ярки цветове си открила :) Майсторски си се справила с тези сладки букети - и в рецептите, и в аранжирането, и в декорацията! Много цветни поздравления за идеята и изпълнението!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Благодаря, Албенче! Поздрави и от мен!
ИзтриванеПрелест и вкусотия е целият букет от прекрасни мъфини!!! Поздравления, Снежи за всичката красота, която си ни показала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, направо залепнах за екрана. Красота и пак красота. Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Целувки и от мен!
ИзтриванеТова е пролетна приказка, Снежи -
ОтговорИзтриваневпечатляващо красиво, ефектно и нежно ...
Много, много комплименти за теб, усмихнати и вдъхновени пролетни дни!
Благодаря, Дианче! Поздрави и хубаво пролетно настроение ти желая!
ИзтриванеПрекрасни, свежи, весели и много вкусни, не се съмнявам. Искрени комплименти за майсторството и търпението! Много ми харесаха!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гуинет! Поздрави и хубаво пролетно настроение на теб!
ИзтриванеСнежи, какво разнообразие от вкусове, аромати и текстури! И колко красиви! Носят страхотно настроение наистина! Комплименти за теб! И честита пролет!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Бети! Честита пролет и на теб, с пожелание за свежо вдъхновение! Прегръдки!
Изтриване