Погача с масло, сирене и лук


Ароматът, меката топлина, слънчевият загар, апетитната коричка превръщат домашния хляб в нещо повече от храна. Той е удоволствие, което започва със замесването и усещането за „раждане” под пръстите ти, продължава с уханието, което завладява пространството и завършва с вкуса, който събира всички на трапезата. Сигурно сте се досетили, че предпочитам хляб с мая. Содените са бързи, но не ме привличат особено.

Любим ми е този, замесен с домашен квас, но по-специфичното и трудоемко приготвяне му е отредило място на трапезата за Бъдни вечер.  Преминах през няколко неуспешни опита и въпреки, че имах повече успешни не смея да твърдя, че съм научила тайните му. Баба наричаше този хляб „жив”, а аз добавям „и с характер”.

Другият ми любим хляб е от типа на погачите (всичко по-завъртяно и по-голямо, за мен е погача. А дали е така...?) Ще предложа най-често използваната от мен рецепта – с масло. В случая и с плънка от сирене и(или) лук. Но и без плънка е доволно вкусен.  С продуктите си играя според случая ( в скобките по-долу споделям изпитани варианти), но задължителни са брашното, маята, млякото и маслото. 


За тестото:
3 яйца (случвало се е да увелича, да намаля бройката или направо да ги пропусна)
400 мл прясно мляко (разреждала съм и 50:50 с вода)
100 мл айран (заменяла съм с прясно мляко или вода)
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
1 равна ч.л. горчица (по желание) - (правя си дресинг от олиото, оцета и горчицата :) или я пропускам)
1 равна с.л. сол
2 равни с.л. захар (слагала съм и повечко, когато ще е без плънка)
40г мая (или 14г от сухата)
Около 1 кг брашно (бяло тип 400 или 500)

При последното ми ходене до Пирот (Сърбия) си купих брашно на "Fidelinka", меко, тип 400. Страхотно е! Споделям го за тези от вас, които имат възможност за пазар в сръбско. Веднъж си купих остро, от любопитство, че в България не съм срещала такава класификация (меко и остро брашно). Оказа се с вид на много фин грис. Изобщо не приличаше на брашно, но все пак замесих хляб и резултатът беше удивителен. 

Замесване на тестото:
  • Разтваряме маята в 200 мл хладко прясно мляко с 1 ч.л. захар.
  • В по-голяма купа изсипваме около 800г брашно. 
  • Оформяме ямичка и в нея слагаме яйцата, айрана, оцета, солта, олиото, горчицата (ако ползваме), останалата захар и млякото с маята. 
  • Започваме да замесваме, като наливаме постепено и останалите 200 мл прясно мляко (хладко).
  • С останалите около 200 г брашно, доомесваме до меко тесто, което не лепне. 
  • Оформяме на гладка пита, поръсваме с брашно и оставяме да втаса под кърпа и на топло.
За плънката:
250 г бяло краве саламурено сирене
1-2 яйца 
400 – 500 г праз лук
4 – 5 с.л. олио (за лука)
Сол на вкус

Аз много обичам лучени плънки, а мъжът ми предпочита такива със сирене и кашкавал. В случая съм сложила и от двете - половината погача е с лук, другата със сирене. Предпочитам да доминира хлебното и за това гледам плънките да са по-оскъдни на количество, но понякога се случва и обратното.
Не е голяма философия, но в името на подробното, начинът на подготовка е:
За плънка от сирене:
  • Намачкваме сиренето с вилица, добавяме яйцата и хубаво разбъркваме.

За плънка от праз лук:
  • Почистеният лук, нарязваме и задушваме на среден огън с олиото и малко  вода.
  • Разбъркваме периодично, посоляваме и изчакваме водата да се изпари. 
  • Оставяме го леко да се запържи и отстраняваме от котлона. 

За намазване:
160 г масло (носи и повече, но не замествайте с маргарин)
5 – 6 с.л. олио
Разтопяваме маслото заедно с олиото.

Оформяне на погачата:
  • Втасалото тесто омесваме повторно. Разтягаме и събираме на питка многократно, в рамките на поне 10-15 минути. След това го разделяме на 9 равни части, които оформяме на малки питки.
  • Три от питките разточваме с диаметър около 25 см. Намазваме първата питка с масло. Върху нея поставяме втората питка. Пак намазваме с масло и отгоре поставяме третата питка. Оставяме настрани. 
  • По същия начин подготвяме още 2 купчинки с по 3 питки. 
Вече си имаме 3 купчинки питки.

(Препоръчвам да се работи бързо или в не много топло помещение! Прекалено топлата стая ще активира втасването на първите питки, преди да сте смогнали с направата на последните.)

  • Взимаме първата купчинка от 3 питки и заедно ги разточваме на кора с диаметър 40 см.  Намазваме повърхността с масло.
  • Разточваме втората купчинка пак до кора с такъв диаметър и я поставяме върху първата. Намазваме и нея с масло.
  • Разточваме третата купчинка и я поставяме най-отгоре. 
  • Всички катове кори разточваме заедно до диаметър около 50-60 см. 
  • Намазваме повърхността с масло.
  • Режем кората на 16 триъгълници (като торта). 
  • В широката страна на 8 от триъгълниците слагаме плънка от сирене, а на другите 8 – плънка от праз (изстинала).
  • Завиваме всеки триъгълник на руло, като започваме от широката страна към върха. 
  • Едно или две от рулата поставяме в центъра. Останалите разпределяме радиално.

  • Намазваме погачата с олио, масло или разбит жълтък (за домашна  употреба мажа само с олио или масло. За по-представителен (празничен) вид използвам жълтък. Семенцата от мак и сусам също са ми любими).
  • Оставяме на топло да втаса до удвояване на обема. 
  • Печем в предварително нагрята до 180-200 °С. (По време на печенето може да се наложи да поставим лист фолио, за да предпазим от прегаряне на коричката. Проверяваме готовността със суха клечка (ако няма залепнало сурово тесто изключваме фурната и държим погачата още 3-4 минути на открехната вратичка)). 
И съвсем в духа на пламналите протести ще споделя, че нито времето за печене, нито реалната температура мога да дам с точност, защото напрежението у дома често пада под 220V, противно на сметките.


Масовите съвременни хлябове, предлагани в търговската мрежа, задоволяват потребността и българската традиция на масата да има хляб. Но не носят очарованието, уханието, усърдието, любовта и вкуса. Обичам и винаги предпочитам домашно замесения. Дори само от вода, брашно и мая :).



42 коментара:

  1. Чудесна погача, Снежи, чак тук усещам аромата й!
    Искам да попитам обаче какъв е този хляб, за който казваш, че е от "вода, брашно и вода"? Може би имаш предвид сода или мая? Стана ми интересно как се приготвя (като изключим грешката от бързане, предполагам). =)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Гери, благодаря, че ми насочи вниманието! Грешка е и сега ще коригирам :)) Поздрави и уютна вечер!

      Изтриване
  2. Малеее , никога няма да мога да направя такава погача , много сложно ми се вижда това с питките една върху друга ! Ама как ще я хапна ,ако я търкулнеш към италианско ,Елти :)) ! Разкошна , майсторска работа ! Браво !
    Хубава вечер с прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, търкулвам я и дано не срещне кумчо-вълчо по пътя :))Не е трудна, но определено си изисква време. Благодаря ти за милите думи! Прегръдки и от мен, с пожелание за уютна вечер!

      Изтриване
  3. И аз не съм сигурна кое точно е погача, но мисля, че ако е голямо и красиво оформено си е погача:). Твоята погача е прекрасна! Ако търкулнеш към италианско, задай маршрут и при мен:):):) Комплименти, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Маршрутът става по-сложен - ще трябва и GPS :)) Поздрави, с пожелание за приятна и топла вечер!

      Изтриване
  4. невероятна си Снежи!Погачата е прекрасна!И много добре си я описала!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче, за милите думи! Поздрави, с пожелание за приятна и уютна вечер!

      Изтриване
  5. Снежи, чудесна погача!
    Поздравления за майсторството!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани, за милите думи! Прегръдки, с пожелание за прекрасна вечер!

      Изтриване
  6. Много красива, апетитна и пухкава погача, Снежи! Много обичам тестените неща, а ароматът на прясно изпечен хляб е незаменим! Поздравления и за подробно описаната технология на приготвяне. :)
    Хубава вечер от мен и слънчево утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! И според мен ароматът на току що изпечен хляб е незаменим. Имах добрите намерения да снимам всичко подробно, но се оказа, че без помощник не става :))Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Каква хубава и богата погача откривам тук! Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Радвам се, че ти харесва :) Поздрави от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Снеже, богата, разкошна погача си направила!
    Харесвам и двете плънки, пък така си задоволила всички претенции!
    Сърдечни прегръдки и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! И аз харесвам двете плънки, но по-обичам лучените и чак се чудя на мъжа ми, че не ги оценява :)) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  9. Погачата е страхотна Снежи.Много красиво оформена а и като чета и рецептата,мога да си представя колко е ароматна и вкусна.Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Ако не спадаше към нещата, дето ми се трупкат на поясчето, сигурно всеки ден щях да си хапвам погачки. Разредила съм месенето до празнични и други по-специални поводи, но е любимото ми на трапезата. Точно заради аромата и вкуса, които и ти си доловила :)) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  10. Ехеее, разкошотия отвсякъде! Браво, Снежи! Невероятна погача си направила!!!
    Хубава пролетна сряда :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ето това се казва погача с главно "П",Снежи!Красива,пухкава,с богата плънка и чуден тен!Прекрасна и уханна е!Поздравления за майсторството!
    С пожелание за ден с повече усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси, за похвалните думи! Изчервих се :)) Прегръдки от мен, с пожелание за красив и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. За това брашно чух от свеки-тя ходи по сръбско лятото,но щом е толкова хубаво ще си купя и аз да го пробвам.Питата ти е разкошна-поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, много им е хубаво брашното. Ако имаш възможност не пропускай. Благодаря ти, че намина :)) Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  13. Снежи, аплодисменти от мен за страхотната погача!
    Невероятно красива е станала!И си личи колко е вкусна!
    Хубав утрешен празник! Много усмивки и весело настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Бети! Преди време баба приготвяше такава погача, с плънка от листни зеленчуци, но под формата на тутманик. С промяна в подреждането и оформянето стана на погача и наистина е вкусна. Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  14. Много е красива, Снежи! Ювелирна работа! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Гуинет! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Останаха ми очите - красив, златна и несъмнено неустоимо вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Ева! Коментарът ти много ме зарадва, като знам какви приказни пити и погачи излизат под твоите ръце! Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  16. Честит празник,Снежи!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!

    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси, за хубавите пожелания! Всичко най-добро и на теб, мила!

      Изтриване
  17. Честит 8 март Снежи!Бъди здрава,много щастлива и много обичана!Весел празник ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Танче, за милите пожелания! Всичко най-добро и на теб! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  18. Впечатляваща е, Снежи -
    чудесна рецепта, майсторско изпълнение и страхотно представяне!
    Комплименти и честит празник,
    с пожелание за слънчеви усмивки, смели мечти и пролетно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианче, за хубавите думи! Всичко най-добро и на теб, и нека всеки ден е като празник! Поздрави, с пожелание за слънчева неделя!

      Изтриване
  19. Честит 8 март, Снежи! Пожелавам ти да си винаги обичана, обичаща и много щастлива! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Кате! Прегръдки и от мен, с пожелание за всичко най-най-добро! Хубав ден!

      Изтриване
  20. Попадам за първи път на блога ти и съм впечатлена ! Рецептите,които прегледах са поднесени много естетически и примамливо !:)И понеже съм фенка на тестените изделия, непременно ще опитам тази погача с праз ! Радвам се ,че попадна и на моя блог !:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! И аз се радвам, че намина :) Добре дошла! На тестените и аз съм фен, и на сладките също (т.е. всички вредни според съвременните разбирания :)). Надявам се да ви хареса погачата! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  21. Аууу Снежи силно съм впечатлена! Как съм пропуснала тази погача!? Уникална е! Аз купувам брашната си от Турция /нашите не ми харесват, но това си е мое мнение/. Брашното им за баници и тутманици има хубав светъл цвят и изглежда като нишасте. Резултата с него винаги е много добър. А тази погача непременно ще пробвам. Благодаря, че сподели :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче, за милите думи! Не съм пробвала турските, ще трябва да поръчам на някой, който пътува на там да ми вземе. На мен по-близо ми е сръбско и прескачам най-често до Пирот на пазар :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...