неделя, 24 януари 2016 г.

Десерт с настъргана тиква и чийзкрем


Реших да пъдя зимата като се ориентирах към харчене на тиквите и киселото зеле. С този десерт, който днес ще запиша, си отиде трета тиква. Имам още една. Киселото зеле все още се подхилва от бидона, но ще види то... скоро.

Сега тиквения десерт:



Продукти:

  • 500 г настъргана тиква
  • 5 - 6 с.л. олио
  • 8 с.л. захар (за тиквата)
  • 2 яйца
  • 200 г крем сирене
  • 120 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
  • 100 г захар (за крема)
  • ванилия (за крема 1 ч.л. течна, за тиквата - 2 пакетчета)

Начин на приготвяне:

  • Сложете тиквата в тавичка, поръсете с 8 с.л. захар, 2 малки пакетчета ванилия и 5 - 6 с.л. олио. Разбъркайте.




  • Сложете да печете тиквата на 250 (С) градуса, докато омекне Изчакайте да се изпари течността, ако тиквата е пуснала вода). 
  • Разбийте през това време яйцата, захарта (за крема), киселото мляко (заквасената сметана), крем сиренето. Ароматизирайте с ванилията.
  • Извадете тиквата от фурната, залейте я с млечната смес.
  • Върнете отново тавичката във фурната и печете до стягане на заливката.




  • Извадете десерта от фурната и го оставете да се охлади.
  • Сервирайте го студен. По желание гарнирайте с мед, плодове от сладко или поръсете с начукани бисквити.




4 коментара:

  1. Изглежда разкошно! Моите със сигурност ще я излапат:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Доста лек и вкусен десерт се получи. Да ви е сладко (ако решиш да подсладиш домашните).

      Изтриване
  2. Хм, чуден десерт, само съжалявам, че вече нямам нито една тиква!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си похарчила тиквите с други вкусотийки, сигурна съм.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")