Реших да пъдя зимата като се ориентирах към харчене на тиквите и киселото зеле. С този десерт, който днес ще запиша, си отиде трета тиква. Имам още една. Киселото зеле все още се подхилва от бидона, но ще види то... скоро.
Сега тиквения десерт:
Продукти:
- 500 г настъргана тиква
- 5 - 6 с.л. олио
- 8 с.л. захар (за тиквата)
- 2 яйца
- 200 г крем сирене
- 120 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
- 100 г захар (за крема)
- ванилия (за крема 1 ч.л. течна, за тиквата - 2 пакетчета)
Начин на приготвяне:
- Сложете тиквата в тавичка, поръсете с 8 с.л. захар, 2 малки пакетчета ванилия и 5 - 6 с.л. олио. Разбъркайте.
- Сложете да печете тиквата на 250 (С) градуса, докато омекне Изчакайте да се изпари течността, ако тиквата е пуснала вода).
- Разбийте през това време яйцата, захарта (за крема), киселото мляко (заквасената сметана), крем сиренето. Ароматизирайте с ванилията.
- Извадете тиквата от фурната, залейте я с млечната смес.
- Върнете отново тавичката във фурната и печете до стягане на заливката.
- Извадете десерта от фурната и го оставете да се охлади.
- Сервирайте го студен. По желание гарнирайте с мед, плодове от сладко или поръсете с начукани бисквити.
Изглежда разкошно! Моите със сигурност ще я излапат:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Доста лек и вкусен десерт се получи. Да ви е сладко (ако решиш да подсладиш домашните).
ИзтриванеХм, чуден десерт, само съжалявам, че вече нямам нито една тиква!
ОтговорИзтриванеТи си похарчила тиквите с други вкусотийки, сигурна съм.
Изтриване