Забелязах, че ястия, които готвя сравнително често ми липсват в блога. И основната причина е, че слагам всичко на око. Така съм им свикнала, че за рецепта, в истинския смисъл на думата, е трудно да се говори. Но ще се опитам да направя така, че в блога да се появят и тези стари, добре познати и често присъстващи ястия. Редувайки ги с някои нови открития в кухнята се надявам да не ви отегча.
Продукти (за около 6 - 7 порции):
- 300 - 400 г свинско месо (или телешко)
- 1 гл. кромид лук
- 1 морков
- 55 - 60 мл олио
- 2 с.л. брашно (с лек връх)
- 3/4 с.л. червен пипер
- 3/4 с.л. сол (или на вкус)
- 3/4 ч.ч. червено вино
- 4 - 5 зърна черен пипер, 1 зърно бахар, 1 дафинов лист
- 160 мл смлени домати (доматен сок или около 2 с.л. доматено пюре)
- около 800 мл вода
Начин на приготвяне:
- Нарежете месото на малки късчета (така по-бързо ще се сварят).
- Запържете месото в загрятото олио до зачервяване (ако месото е по-жилаво долейте малко вода и дръжте на котлона до пълното й извиране и оставане на месото на мазнина. Когато месото е крехко не добавям вода, само запържвам и продължавам с рецептата).
- Добавете нарязания кромид лук и настъргания морков. Запържете и тях до омекване.
- След това наръсете брашното, разбъркайте и запържете за кратко.
- Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага след това сложете смлените домати (ако ползвате доматено пюре, то го разредете преди това с вода)
- Пържете още малко с добавените домати, като бъркате непрекъснато (сместа ще се сгъсти много и ще се оформи на топка).
- Налейте малко вода и бъркайте до получаване на гладка каша. След това пак долейте вода и пак бъркайте до изглаждане на сместа. Така на малки порции доливайте вода до получаване на не много гъст, но и не прекалено рядък сос (водата е около 800 мл).
- Намалете котлона на минимум, добавете виното, солта, зърната черен пипер, бахар и дафиновия лист.
- Похлупете с капак и оставете да къкри слабо до напълно омекване на месото (пробвайте с вилица - месото трябва да се разкъсва без усилие).
- От време на време разбърквайте, за да не загори от наличието на брашно в соса (въпреки ниската температура на котлона).
- Готовото ястие сервирайте топло с варен ориз или картофено пюре.
- По желание може да овкусите допълнително със смлян черен пипер и (или) ситно нарязан чесън, магданоз.
Ако решите да е с ориз, то запържете 1 глава нарязан кромид лук в 4 - 5 с.л. олио. Сложете около 200 - 220 г измит и отцеден ориз, и запържете и него.
След това налейте вода в съотношение 1 към 2 1/2 или 1:3. Това означава, че ако оризът е 1 ч.ч., то водата трябва да е 2 чаши и половина или 3 чаши (това зависи от сорта ориз - нашенския бисерен го правя с 2 + 3/4 чаши вода, на чаша ориз).
Разбъркайте след като налеете водата, намалете котлона и варете под капак до сваряване на ориза. По време на самото варене не разбърквайте (само в краен случай, ако имате съмнения, че може да загори).
Ако имате лимонов сок капнете върху ориза няколко капки, докато се вари (това ще направи ориза снежно бял).
Ух че вкусно!
ОтговорИзтриванеСнежи, и аз съм така с често готвените рецепти. Все са на дневен ред, но на око и без конкретна рецепта. Но пък винения кебап е идеален за сезон и благодаря, че сподели рецептата! Изглежда ужасно вкусно! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеАбе хубав си ти е кебапа, бе, Снежи;)
ОтговорИзтриванеДаа, най-често приготвяните рецепти не се сещаме да публикуваме:)
ОтговорИзтриванеВкусно!
Blagodarya ti za ideyata ..... :)
ОтговорИзтриване