четвъртък, 14 януари 2016 г.

Винен кебап



Забелязах, че ястия, които готвя сравнително често ми липсват в блога. И основната причина е, че слагам всичко на око. Така съм им свикнала, че за рецепта, в истинския смисъл на думата, е трудно да се говори. Но ще се опитам да направя така, че в блога да се появят и тези стари, добре познати и често присъстващи ястия. Редувайки ги с някои нови открития в кухнята се надявам да не ви отегча.




Продукти (за около 6 - 7 порции):

  • 300 - 400 г свинско месо (или телешко)
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 морков
  • 55 - 60 мл олио
  • 2 с.л. брашно (с лек връх)
  • 3/4 с.л. червен пипер
  • 3/4 с.л. сол (или на вкус)
  • 3/4 ч.ч. червено вино
  • 4 - 5 зърна черен пипер, 1 зърно бахар, 1 дафинов лист
  • 160 мл смлени домати (доматен сок или около 2 с.л. доматено пюре)
  • около 800 мл вода


Начин на приготвяне:

  • Нарежете месото на малки късчета (така по-бързо ще се сварят).
  • Запържете месото в загрятото олио до зачервяване (ако месото е по-жилаво долейте малко вода и дръжте на котлона до пълното й извиране и оставане на месото на мазнина. Когато месото е крехко не добавям вода, само запържвам и продължавам с рецептата).



  • Добавете нарязания кромид лук и настъргания морков. Запържете и тях до омекване.




  • След това наръсете брашното, разбъркайте и запържете за кратко.
  • Добавете червения пипер, разбъркайте и веднага след това сложете смлените домати (ако ползвате доматено пюре, то го разредете преди това с вода)




  • Пържете още малко с добавените домати, като бъркате непрекъснато (сместа ще се сгъсти много и ще се оформи на топка).
  • Налейте малко вода и бъркайте до получаване на гладка каша. След това пак долейте вода и пак бъркайте до изглаждане на сместа. Така на малки порции доливайте вода до получаване на не много гъст, но и не прекалено рядък сос (водата е около 800 мл).
  • Намалете котлона на минимум, добавете виното, солта, зърната черен пипер, бахар и дафиновия лист.
  • Похлупете с капак и оставете да къкри слабо до напълно омекване на месото (пробвайте с вилица - месото трябва да се разкъсва без усилие).
  • От време на време разбърквайте, за да не загори от наличието на брашно в соса (въпреки ниската температура на котлона).



  • Готовото ястие сервирайте топло с варен ориз или картофено пюре.
  • По желание може да овкусите допълнително със смлян черен пипер и (или) ситно нарязан чесън, магданоз.
Ако решите да е с ориз, то запържете 1 глава нарязан кромид лук в 4 - 5 с.л. олио. Сложете около 200 - 220 г измит и отцеден ориз, и запържете и него.
След това налейте вода в съотношение 1 към 2 1/2 или 1:3. Това означава, че ако оризът е 1 ч.ч., то водата трябва да е 2 чаши и половина или 3 чаши (това зависи от сорта ориз - нашенския бисерен го правя с 2 + 3/4 чаши вода, на чаша ориз).
Разбъркайте след като налеете водата, намалете котлона и варете под капак до сваряване на ориза. По време на самото варене не разбърквайте (само в краен случай, ако имате съмнения, че може да загори).
Ако имате лимонов сок капнете върху ориза няколко капки, докато се вари  (това ще направи ориза снежно бял).



5 коментара:

  1. Снежи, и аз съм така с често готвените рецепти. Все са на дневен ред, но на око и без конкретна рецепта. Но пък винения кебап е идеален за сезон и благодаря, че сподели рецептата! Изглежда ужасно вкусно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Абе хубав си ти е кебапа, бе, Снежи;)

    ОтговорИзтриване
  3. Даа, най-често приготвяните рецепти не се сещаме да публикуваме:)
    Вкусно!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")