сряда, 27 януари 2016 г.

Торта "Ника"


Преди да запиша рецептата за тази торта искам да се извиня за грозноватичкия й изглед. Големите естети може да затворят страницата в този момент, защото ще останат доста разочаровани. И на мен не ми харесва как я нацвъках, но пък беше от вкусните торти ("скромно" бих казала една от най-вкусните), които държа да си запиша в блога.






Продукти за блатовете:

  • За пандишпановите блатове:
  • 5 яйца
  • 125 г захар
  • 125 г брашно
  • 2 равни с.л. нишесте
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия
  • За шоколадовите блатове
  • 50 мл олио
  • 50 г тъмен шоколад
  • 50 г мед
  • 90 г захар
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 220 г брашно

Продукти за кремовете:

  • За масления крем с кондензирано мляко:
  • 200 г прясно мляко
  • 3 с.л. оризово брашно (или нишесте)
  • 250 г масло
  • 100 г пудра захар
  •  3- 4 с.л. кристална захар
  • 400 г подсладено кондензирано мляко
  • 1/2 ч.л. есенция ванилия
  • За млечния желиран крем:
  • 400 г йогурт (или заквасена сметана)
  • 10 г желатин
  • 4 с.л. захар
  • 4 - 5 зелени смокини от сладко
  • 2 с.л. сироп от сладко от зелени смокини
  • 20 мл вода
Продукти за сиропа:

  • 5 с.л. захар
  • 15 с.л. вода
  • (Може да ползвате разреден сироп от сладкото от смокини - в тази торта точно такъв сироп ползвах за сиропиране на блатовете)




Начин на приготвяне:

1. На пандишпановите блатове:
  • Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
  • Разбийте белтъците на плътен сняг, като добавяте на малки порции кристалната захар.
  • След това добавете един след друг жълтъците. Накрая и есенцията ванилия.
  • Наръсете на порции пресятото брашно и нишесте и разбъркайте нежно с шпатула.
  • Изсипете сместа във форма за торта (диаметър 25 см), застлана с хартия за печене.
  • Поставете в предварително загрятата фурна и печете до суха клечка.
  • Извадете готовия блат от фурната и оставете малко да се охлади във формата. След това внимателно освободете и извадете блата. Поставете на решетка до пълното му изстиване.
2. На шоколадовите блатове:

  • В малка тенджера сложете олиото, шоколада, меда и захарта.
  • Загрейте на слаб котлон до разтопяване на шоколада (на водна баня или директно на котлона, ако тенджерката ви е с двойно дъно).
  • Щом шоколадът се разтопи и съставките се смесят добре, добавете содата, разбъркайте и отстранете от котлона.
  • Ако е прекалено гореща оставете да изстине до момент, в който на пипане я усещате приятно топла.
  • Добавете яйцето и разбийте с тел.
  • След това сложете пресятото брашно и омесете меко тесто.
  • Разделете тестото на 4 равни топки.
  • Изрежете 4 кръга от пекарска хартия, с диаметър 25 см.
  • Всяка топка разточете на тънка кора директно върху хартиените кръгове.
  • Изпечете шоколадовите платки в предварително нагрята до 180 (С) градуса фурна, като внимавате да не ги препечете (пекат се бързо).
3. На крема с кондензирано мляко
  • Смесете в тенджерка млякото, кристалната захар и оризовото брашно.
  • Сложете на котлона и сварете гъст крем, като бъркате непрекъснато.
  • Отстранете от котлона, добавете ванилията и оставете да изстине напълно ( на стайна температура).
  • Маслото оставете на стайна температура да омекне.
  • След това разбийте мекото масло с пудрата захар на гладък крем.
  • Смесете с миксер кондензираното мляко и варения крем.
  • След това добавяйте на малки порции от този крем към разбитото масло (всички съставки трябва да са със стайна температура). 
4. На крем йогурт
  • Залейте желатина със студената вода и оставете да набъбне.
  • Разбъркайте йогурта (в момента има в Lidl един дето ми харесва) със захарта и сиропа от сладкото (ако в този момент сте извадили йогурта от хладилника, то му дайте малко време да постои на стайна температура) . 
  • Нарежете смокините от сладкото на парченца и ги сложете в йогурта.
  • Непосредствено преди да сложите крема на тортата загрейте желатина на водна баня, докато стане течен.
  • Излейте го при йогурта и разбъркайте.
  • Веднага след това изсипете крема върху блатовете (виж точка сглобяване на тортата).

5. Сглобяване на тортата
  • Разрежете изстиналия вече пандишпанов блат на две по хоризонтала, за да получите два блата.
  • Поставете едната част във форма за торта с падащи стени или стягащ ринг.
  • Сиропирайте леко блата (за сиропа просто разтворете захарта във водата).
  • Намажете го с крема с кондензирано мляко.
  • След това сложете една шоколадова платка.
  • Намажете отново с крема с кондензирано мляко.
  • Отгоре сложете втора шоколадова платка.
  • Върху нея излейте цялото количество йогурт крем със смокини.
  • Поставете трета шоколадова платка.
  • Намажете я с крем. Пак шоколадова платка, крем, пандишпанов блат. 
  • Сиропирайте и горния пандишпанов блат.
  • Поставете тортата в хладилник за няколко часа (или една нощ)
  • След това внимателно махнете стените на формата и украсете тортата по желание.

Аз я намазах с оцветена сметана и замисълът беше да я оставя така, само с няколко захарни перлички тук-там.
Но имах останали малки количества сметана и шоколад, та реших да не ги хвърлям и успях точно с тях да омажа несимпатично тортата.


П.С. Името "Ника" е нещо като мое второ име, но е дълго да обяснявам как и защо. Т.е. тази торта се явява като специалитетът на заведението. Защо не "Elti"? Защото за торта с име Elti все още търся миксиран вкус, който да "ляга" удобно във всеки ъгъл на вкусовите ми претенции. И разбира се, външният вид не трябва да ме дразни.

Да ви е сладко! Тази торта заслужава да я опитате.

6 коментара:

  1. Много си е хубава тортата Снежи.Това е вид домашна торта, а не торта направена за изложение.Но си личи,че е била вкусна.Парчето, което е на снимката изглежда страхотно.Аз не съм майстор - сладкар, но и не обичам перфектно украсените торти.Харесвам тези, които са тип домашни.В крайна сметка храната е нещо, което за мен не е перфектната украса.Дори малко изкуствено ми изглеждат тортите със захарен фондан.Украсата е перфектна, но вкусът не се знае.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели, при домашните торти вкусът е този, който компенсира външния вид. Но можеше да я оставя само на сметана, за да не ме дразни поне :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Снежи, тортата е прекрасна!
    И вкусът със сигурност е чудесен :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът наистина ми допадна много.
      Благодаря, Дани!

      Изтриване
  3. Снежи, Елти, Ника (само аз ли не откривам нищо общо между тях:)), за мен поне винаги е бил по-важен вкуса, т.е. ако трябва да избера между двете, ще предпочета да е вкусна тортата, отколкото красива. Така че, не се ядосвай, понякога поради липса на време или пък просто ей така без причина нещата не се получават, както ги искаме. Още повече, че теб поне те знаем каква си майсторка.
    Интересно звучи наистина тортата, малко ми идва трудо и времеемка:))
    Поздрави и усмивки, не разбрах имало ли е повод, но и без такъв - бъди си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Много имена, партизанска работа :). А иначе и аз залагам на вкуса повече, отколкото на външния вид. И ако беше кофти вкусът щях да съм много по-ядосана. Наистина не спада към лесните торти, но разполагах с време да си поиграя. А и повод си имаше.
      Благодаря ти, Весе! Всичко най-хубаво и на теб!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")