След като получих любезна покана от редактора на списание "Моето бебе и аз" Янка Петкова, за участие в кулинарната рубрика, се започна и приятната подготовка. (Броя и това, че се върнах в годините на моето бебе и аз. Не кулинарно, а емоционално). Минах през пресяване на поне 10 рецепти, най-малко 5 приготвих за проба и се спрях на една, която получи най-висока оценка от членовете на семейството ми. Ще учудя тези, които ме познават, че изборът ми не е от раздел сладкиши. Но за януарски брой (153/2016 г.), който излиза точно след многото празници, реших, че нещо сладко ще стои тежко и ще накара повечето хора да направят оная физиономия на "втръснало ми е". Ама да взема да си призная, че това в заглавието "бобена" колкото пъти го прочетох, толкова го сбърках с "бонбонена" :) Природата ми е такава сладка, явно не трябва да се опитвам да бягам.
Гостуването ми в списание "Моето бебе и аз" |
Представям ви една много вкусна рецепта, която направих специално за списанието и която може да сервирате като предястие или основно ястие.
Тарта с боб
- 600 г сварен боб (1 по-голяма купичка)
- 2 жълтъка (или 1 яйце)
- 2 с.л. олио
- 3 - 5 с.л. дребно счукани орехи
- 1 с.л. сушена чубрица
- 1 ч.л. сол
- 30 - 40 мл течна готварска сметана
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. галета (за поръсване на формата за печене)
Продукти за плънката:
- 1 гл. кромид лук
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. сварен боб
- 3 бр. печени червени чушки (обелени и почистени от семето)
- 1/2 скилидка чесън
- 160 - 170 мл течна готварска сметана
- 100 г топено сирене (от триъгълничетата)
- 2 - 3 щипки смлян черен пипер
- 60 - 70 г настърган кашкавал - за поръсване
- кисели краставички и орехи - за декорация
Начин на приготвяне:
Подготовка на бобения блат:
- Сварения боб намачкваме на пюре и към него добавяме всички останали продукти за основата (без галетата).
- В тава (с диаметър 22 см) поставяме на дъното хартия за печене, намазваме хартията с малко олио и отгоре поръсваме галетата.
- Изсипваме сместа с боба, заравняваме с лъжица и оформяме леко повдигната стеничка по периферията.
Подготовка на плънката:
- Нарязваме кромидия лук и чесън на дребно и ги запържваме в олиото.
- Смиламе или нарязваме на много дребно печените червени чушки и ги добавяме към лука. Запържваме и тях за кратко.
- След това слагаме боба, сметаната и топеното сирене.
- Бъркаме докато топените сиренца се разтопят (сместа не трябва да ври интензивно. Ако е нужно намалете котлона). Изчакваме малко да се сгъсти сместа.
- Подправете с прясно смлян черен пипер и отстранете от котлона.
- Включете фурната на 220 ͦ градуса.
Подготовка на тартата:
- Изсипете плънката върху подготвения бобен блат (ако ви остане плънка я сервирайте след това като допълнителен сос).
- Печете във фурната до стягане на бобения блат. След това поръсете отгоре с настърган кашкавал и печете до неговото зачервяване.
- Сервирайте тартата хладка или студена, украсете с резенчета кисела краставичка и орехи.
Оставете я да се охлади във формата, в която сте пекли.
След това с помощта на хартията внимателно извадете на поднос.
Откъсайте стърчащите парчета хартия.
Ако искате хубаво стоящи парченца, ще трябва да оставите тартата да изстине напълно.
А на вас ще пожелая да готвите с удоволствие и смело да създавате интриги между продуктите :)
Поздравления, Снежи! Чудесно се помествате и ти, и блога ти на страниците на това нежно и любопитно списание. А тартата е чудесна, сигурна съм и много вкусна! И да ти кажа, много се радвам, че се "завръщаш" и то толкова впечатляващо към основната кухня - имам много твои рецепти в тефтера си. При първа възможност ще се възползвам и от тази.
ОтговорИзтриванеЖелая ти още много успешни изяви и признания! Заслужаваш го!
Прегръдки!
Благодаря, Ирме! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеПоздравления и от мен, Снежи! Рецептите ти са прекрасни, винаги с нотки на изненада. Чудесен избор и този път за страниците на това прекрасно списание! Още много медийни изяви и нестихващи вдъхновения ти желая!
ОтговорИзтриванеКатенце, благодаря ти! Прегръдки!
ИзтриванеЧестито гостуване, Снежи!
ОтговорИзтриванеПрекрасна тарта си направила за малчуганите :) и не само за тях :)
Поздравления!
Благодаря, Хриси! За големите е тартата, да имат сили да тичат по малчуганите :)
ИзтриванеАми голяма интригантка се оказа ти, Снежи:))Отвя ни:))
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, точно като за у нас - любители на боба!
И у нас бобът е на почит, Весе, но от време на време му спретвам "интрига" с разни продукти.
Изтриване