събота, 16 януари 2016 г.

Гостувам в списание "Моето бебе и аз" с бобена тарта


След като получих любезна покана от редактора  на списание "Моето бебе и аз"  Янка Петкова, за участие в кулинарната рубрика, се започна и приятната подготовка. (Броя и това, че се върнах в годините на моето бебе и аз. Не кулинарно, а емоционално). Минах през пресяване на поне 10 рецепти, най-малко 5 приготвих за проба и се спрях на една, която получи най-висока оценка от членовете на семейството ми. Ще учудя тези, които ме познават, че изборът ми не е от раздел сладкиши. Но за януарски брой (153/2016 г.), който излиза точно след многото празници, реших, че нещо сладко ще стои тежко и ще накара повечето хора да направят оная физиономия на "втръснало ми е". Ама да взема да си призная, че това в заглавието "бобена" колкото пъти го прочетох, толкова го сбърках с "бонбонена" :) Природата ми е такава сладка, явно не трябва да се опитвам да бягам.

Гостуването ми в списание "Моето бебе и аз"




Представям ви една много вкусна рецепта, която направих специално за списанието и която може да сервирате като предястие или основно ястие.

Тарта с боб


Продукти за бобения блат:

  • 600 г сварен боб (1 по-голяма купичка)
  • 2 жълтъка (или 1 яйце)
  • 2 с.л. олио
  • 3 - 5 с.л. дребно счукани орехи
  • 1 с.л. сушена чубрица
  • 1 ч.л. сол
  • 30 - 40 мл  течна готварска сметана
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. галета (за поръсване на формата за печене)

Продукти за плънката:

  • 1 гл. кромид лук
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.ч. сварен боб
  • 3 бр.  печени червени чушки (обелени и почистени от семето)
  • 1/2 скилидка чесън
  • 160 - 170 мл течна готварска сметана
  • 100 г топено сирене (от триъгълничетата)
  • 2 - 3 щипки смлян черен пипер
  • 60 - 70 г настърган кашкавал - за поръсване
  • кисели краставички и орехи - за декорация
Начин на приготвяне:

Подготовка на бобения блат:
  • Сварения боб намачкваме на пюре и към него добавяме всички останали продукти за основата (без галетата).
  • В тава (с диаметър 22 см) поставяме на дъното хартия за печене, намазваме хартията с малко олио и отгоре поръсваме галетата.
  • Изсипваме сместа с боба, заравняваме с лъжица и оформяме леко повдигната стеничка по периферията.

Подготовка на плънката:
  • Нарязваме кромидия лук и чесън на дребно и ги запържваме в олиото.
  • Смиламе или нарязваме на много дребно печените червени чушки и ги добавяме към лука. Запържваме и тях за кратко.
  • След това слагаме боба, сметаната и топеното сирене.
  • Бъркаме докато топените сиренца се разтопят (сместа не трябва да ври интензивно. Ако е нужно намалете котлона). Изчакваме малко да се сгъсти сместа.
  • Подправете с прясно смлян черен пипер и отстранете от котлона.
  • Включете фурната на 220 ͦ градуса.
Подготовка на тартата:
  • Изсипете плънката върху подготвения бобен блат (ако ви остане плънка я сервирайте след това като допълнителен сос).
  • Печете във  фурната до стягане на бобения блат. След това поръсете отгоре с настърган кашкавал и печете до неговото зачервяване.
  • Сервирайте тартата хладка или студена, украсете с резенчета кисела краставичка и орехи.


Оставете я да се охлади във формата, в която сте пекли.
След това с помощта на хартията внимателно извадете на поднос.
Откъсайте стърчащите парчета хартия.
Ако искате хубаво стоящи парченца, ще трябва да оставите тартата да изстине напълно.



Благодаря на списание "Моето бебе и аз" за вниманието! Пожелавам им много читатели и успешна 2016 година!


А на вас ще пожелая да готвите с удоволствие и смело да създавате интриги между продуктите :)


8 коментара:

  1. Поздравления, Снежи! Чудесно се помествате и ти, и блога ти на страниците на това нежно и любопитно списание. А тартата е чудесна, сигурна съм и много вкусна! И да ти кажа, много се радвам, че се "завръщаш" и то толкова впечатляващо към основната кухня - имам много твои рецепти в тефтера си. При първа възможност ще се възползвам и от тази.
    Желая ти още много успешни изяви и признания! Заслужаваш го!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления и от мен, Снежи! Рецептите ти са прекрасни, винаги с нотки на изненада. Чудесен избор и този път за страниците на това прекрасно списание! Още много медийни изяви и нестихващи вдъхновения ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито гостуване, Снежи!
    Прекрасна тарта си направила за малчуганите :) и не само за тях :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! За големите е тартата, да имат сили да тичат по малчуганите :)

      Изтриване
  4. Ами голяма интригантка се оказа ти, Снежи:))Отвя ни:))
    Чудесно предложение, точно като за у нас - любители на боба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у нас бобът е на почит, Весе, но от време на време му спретвам "интрига" с разни продукти.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")