събота, 12 март 2016 г.

Сиропирана торта


Толкова сиропирана, че почти си е торта-реване. И ми напомни с вкуса си за старите торти, ония с маслен крем, без сметани. Сега не ми се стори толкова тежка, като едно време, явно съм развила по-висок праг за сладкоусещане ;).

Сиропирана торта


Продукти за блатовете:

6 белтъка
5 жълтъка
150 г брашно
150 г захар
щипка сол
1 ч.л. ванилена захар



    Продукти за крема:

    200 г масло
    180 г захар
    1 яйце
    1 жълтък
    130 мл прясно мляко
    1 ч.л. ванилена захар
    1 с.л. ром или коняк

        Продукти за сиропа:

        150 г захар
        180 мл вода
        1 с.л. ром или коняк





          За поръсване на тортата - 200 г печени орехи (или фъстъци), счукани




          Приготвяне на блатовете:

          • В купа разбиваме белтъците с миксер до образуване на хубава белтъчна пяна. Добавяме 50 г захар и продължаваме да разбиваме (пяната става по-плътна), след това на етапи добавяме още 50 г захар и разбиваме до гъст белтъчен сняг.
          • На края на разбиването добавяме и ванилената захар.
          • В друга купа разбиваме жълтъците с 50 г захар и щипка сол до побеляване.
          • Към жълтъците добавяме половината от разбитите белтъци и обединяваме двете смеси с шпатула и леки въртеливи движения.
          • Добавяме пресятото брашно и пак с леки въртеливи движения бъркаме до еднородна смес.
          • След това слагаме останалите белтъци и отново с нежна ръка ги внедряваме в тестото.
          • Фурната трябва да е нагрята до 170 - 180 (С) градуса (като си познавате фурната преценете в кой момент да я включите да нагрява).
          • В правоъгълна форма с размери 18 см х 24 см сложете хартия за печене и я намажете съвсем тънко с разтопено масло или олио.
          • Изсипете тестото във формата, разстелете го равномерно и печете около 60 минути в загрятата вече фурна (като в първите 40 минути не отваряте фурната).
          • Проверете готовността на тестото със суха клечка (боднете я в центъра и ако излиза суха значи няма сурово тесто и блатът е готов).
          • Изключете фурната и оставете блата на отворена вратичка още няколко минутки.
          • След това извадете формата от фурната и оставете да се охлади на стайна температура.
          • Извадете блата от формата и го оставете да изстине напълно.
          • Разрежете блата на две, по хоризонтала.
          Докато блатът се пече приготвяме сиропа:
          • Слагаме водата и захарта на котлона да кипнат.
          • Варим до пълното разтопяване на захарта и отстраняваме от котлона.
          • Оставяме сиропа да изстине напълно и добавяме рома или коняка.
          Приготвяне на крема:
          • Разбиваме хубаво 1 яйце, 1 жълтък и 2 с.л. от захарта. Добавяме 30 мл от млякото.
          • Кипваме останалото 100 мл мляко със захарта.
          • Намаляваме котлона и наведнъж изсипваме яйчната смес в млякото, като не спираме да бъркаме.
          • Варим на не много силен огън и след като кипне варим още около 4 - 5 минути (в източника на рецептата е споменато, че яйцето не може да се пресече, поради голямото количество захар, но от страх го отстраних малко по-рано).
          • Оставяме яйчния крем да изстине напълно на стайна температура.
          • Маслото трябва да е много меко. Хубаво е да го извадите на топличко в момента,  който започнете да правите блатовете.
          • Разбиваме маслото с миксер го гладък крем.
          • На малки порции и без да спираме да разбиваме с миксер, добавяме от изстиналия яйчен крем.
          • Накрая слагаме и рома или коняка.
          • (Ако кремът се пресече, сложете купата с крема в друга купа с топла вода и разбивайте с миксер на високи обороти, докато кремът се изглади).
          Сглобяване на тортата:
          • Сложете едната част от блата в поднос или чиния.
          • Сиропирайте с половината от сиропа.
          • (*** Може да сложите пресни плодове или сладко - аз сложих за аромат около две лъжици малиново желе).
          • Отгоре нанесете половината от крема.
          • Сложете втората част от блата, сиропирайте, намажете с крем.
          • Намажете с крем и стените на тортата и поръсете от всички страни с едро счукани печени орехи (или фъстъци).

          Бележки:
          Следващия път бих намалила малко количеството захар в захарния сироп.
          Кремът изглежда малко, но вкусовият баланс е точно както трябва. Повече крем би направил тортата по-тежка. На мен така ми хареса. 




          С малки промени рецептата е от тук: http://chadeyka.livejournal.com

          2 коментара:

          loading...

          Абонирайте се за публикации

          Въведете вашия e-mail:

          Предоставено отFeedBurner

          Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")