Така ми се прииска да ви агитирам с "най-вкусният ябълков сладкиш" в заглавието, но съдейки по моята инатлива душа се страхувам, че и вие навярно може да бягате от квалификации "по-по-най-най..". За това го записвам със семплото "ябълков сладкиш". За някои той може да се окаже най-вкусният, за други не толкова. Сладкишът е с маслена тънка коричка за подложка, тънки резенчета ябълки и заливка от крем сирене, шоколад и бадеми. Истински разкош с есенен аромат и настроение.
Източник: povarenok.ru
loading...
Продукти за основата:
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. гъсто кисело мляко (или йогурт с 10% масленост)
- 1 яйце
- 50 г разтопено краве масло
За плънката:
- 1 кг ябълки
- малко лимонов сок
За заливката:
- 500 г крем сирене
- 2 яйца
- 200 - 300 г захар (според вкуса или ако ябълките са сладки сложете 200 г, ако са кисели - 300 г)
- 3 с.л. грис
- 4 с.л. шоколадови пръчици (или настърган шоколад)
- 4 с.л. филирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа всички съставки за основата, като първоначално не слагайте цялото количество брашно (отделете си половин ч.ч.).
- След това добавете заделеното брашно и омесете меко тесто.
- С ръка го разстелете във форма с диаметър 25 - 26 см., като повдигнете малко по периферията, за да се образува стеничка.
- Смесете в купа и разбийте с телена бъркалка всички продукти за заливката (без бадемите).
- Обелете ябълките, почистете от семките и нарежете на тънки резенчета. Поръсете с малко лимонов сок. По желание може да ги наръсите и с малко канела.
- Загрейте фурната на 180 градуса (С).
- Върху тестото във формата (което е за основа на сладкиша) изсипете всички ябълки.
- Отгоре изсипете сместа за заливката и загладете.
- Запечете в сух тиган филираните бадеми и ги разпръснете отгоре, върху заливката.
- Сложете да печете сладкиша в предварително нагрята фурна, като времето е около час.
- Оставете да се охлади във формата, след това по-лесно ще го извадите.
- Сервирайте сладкиша добре охладен.
Опитах и комбинация с печена тиква и ябълки.
- При този вариант върху тестото за основа сложих първо предварително изпечена тиква, поръсих с мед.
- Върху тиквата сложих сурови почистени и нарязани на резенчета ябълки.
Аз като безапелационен любител на всякакви ябълкови десерти, веднага лапнах въдицата, Снежи :) Дори ако имах възможност, бих помолила за парченце от това вълшебство. Разкошен и богат сладкиш си направила! И снимките го потвърждават категорично, прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и весели празници!
Ще се радвам, ако го опиташ, Ирме. Наистина е много вкусен. Прегръдки и от мен!
ИзтриванеОх, ще се окапя, особено този с тиквата...
ОтговорИзтриване:) Внимавай, Весе! Този с ябълката повече се хареса у дома.
Изтриване