сряда, 30 ноември 2016 г.

Ябълков сладкиш


Така ми се прииска да ви агитирам с "най-вкусният ябълков сладкиш" в заглавието, но съдейки по моята инатлива душа се страхувам, че и вие навярно може да бягате от квалификации "по-по-най-най..". За това го записвам със семплото "ябълков сладкиш". За някои той може да се окаже най-вкусният, за други не толкова. Сладкишът е с маслена тънка коричка за подложка, тънки резенчета ябълки и заливка от крем сирене, шоколад и бадеми. Истински разкош с есенен аромат и настроение.


Източник: povarenok.ru

loading...



Продукти за основата:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. гъсто кисело мляко (или йогурт с 10% масленост)
  • 1 яйце
  • 50 г разтопено краве масло

За плънката:

  • 1 кг ябълки
  • малко лимонов сок

За заливката:

  • 500 г крем сирене
  • 2 яйца
  • 200 - 300 г захар (според вкуса или ако ябълките са сладки сложете 200 г, ако са кисели - 300 г)
  • 3 с.л. грис
  • 4 с.л. шоколадови пръчици (или настърган шоколад)
  • 4 с.л. филирани бадеми

Начин на приготвяне:

  • Смесете в купа всички съставки за основата, като първоначално не слагайте цялото количество брашно (отделете си половин ч.ч.). 
  • След това добавете заделеното брашно и омесете меко тесто.
  • С ръка го разстелете във форма с диаметър 25 - 26 см., като повдигнете малко по периферията, за да се образува стеничка.




  • Смесете в купа и разбийте с телена бъркалка всички продукти за заливката (без бадемите).
  • Обелете ябълките, почистете от семките и нарежете на тънки резенчета. Поръсете с малко лимонов сок. По желание може да ги наръсите и с малко канела.
  • Загрейте фурната на 180 градуса (С).
  • Върху тестото във формата (което е за основа на сладкиша) изсипете всички ябълки.




  • Отгоре изсипете сместа за заливката и загладете.
  • Запечете в сух тиган филираните бадеми и ги разпръснете отгоре, върху заливката.




  • Сложете да печете сладкиша в предварително нагрята фурна, като времето е около час. 



  • Оставете да се охлади във формата, след това по-лесно ще го извадите.
  • Сервирайте сладкиша добре охладен.


Опитах и комбинация с печена тиква и ябълки.

  • При този вариант върху тестото за основа сложих първо предварително изпечена тиква, поръсих с мед.
  • Върху тиквата сложих сурови почистени и нарязани на резенчета ябълки.





4 коментара:

  1. Аз като безапелационен любител на всякакви ябълкови десерти, веднага лапнах въдицата, Снежи :) Дори ако имах възможност, бих помолила за парченце от това вълшебство. Разкошен и богат сладкиш си направила! И снимките го потвърждават категорично, прекрасни са!
    Прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако го опиташ, Ирме. Наистина е много вкусен. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Ох, ще се окапя, особено този с тиквата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Внимавай, Весе! Този с ябълката повече се хареса у дома.

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")