петък, 4 ноември 2016 г.

Пържени питки с плънка


Откакто Наталия ме научи да правя чебуреки, те много често присъстват в менюто ни. (Препоръчвам ги горещо, ако все още не сте ги опитали и ако, разбира се, нямате притеснения по отношение на пържените храни).

Днешната рецепта е базирана на тях, но малко в духа на италианската кухня. Нещо като пържена пица, пица на тиган или импровизация "итальянское лето" (опа, тук се сещам за тортата с това име, която все се каня да запиша в блога). Отделно, тази руско-италианска питка си търси или по-точно направо плаче за шопска салатка (туршийка) и (или) тараторче с чесън и орехи, та става една многонационална вкусотия.


loading...



Какво харесвам в тези питки? Първо, че тестото е без мая и след като го замеся мога веднага да работя с него. Второ, че за плънка мога да използвам всичко, което се намира в хладилника.

Продукти за тестото:

  • 0,5 л гореща вода
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. олио
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • брашно (около 800 г, за меко, нелепнещо тесто)

Начин на приготвяне на тестото:

  • Сложете в подходяща купа горещата вода и солта. 
  • Добавете маслото и олиото. Изчакайте маслото да се разтопи.
  • Сложете яйцето и разбийте с вилица.
  • Веднага след това добавете около 400 г брашно, разбъркайте хубаво.
  • На малки порции слагайте още брашно, докато получите меко тесто, което може да се точи.
  • Оформете на топка и завийте тестото с кърпа, докато подготвите продуктите за плънката.
За плънка на питките може да сложите всичко, което обичате.
Аз заложих на 1.кайма, 2.сирене и кашкавал, 3.домати, сирене и маслини.

За плънката с кайма:
  • 300 - 400 г кайма (смес)
  • 1 глава кромид лук
  • 1 червена чушка (капия)
  • смлян черен пипер
  • пресен магданоз, копър (по желание)
  • други подправки на вкус 
  • бекон
  • кашкавал
  • Нарежете лука и червената чушка на много ситно и ги омесете заедно с каймата.
  • Сложете смлян черен пипер и сол (ако каймата не е солена).
  • По желание сложете ситно нарязан копър и магданоз.
  • Нарежете бекона и кашкавала на кубчета и ги добавете към каймата. Разбъркайте.
За плънка със сирене и кашкавал:
  • Смесете равни части обикновено бяло сирене и крем сирене.
  • Добавете към сместа малко заквасена сметана и настърган кашкавал.
  • Подправете със смлян черен пипер и/или други любими подправки.

За плънка тип пица:
Излишно е да изброявам възможните плънки. Аз сложих:
  • Пресни домати, сирене, маслини. 


Приготвяне на питките:

  • Разделете тестото на четен брой питки (с големината на детско юмруче).




  • Разточете две от питките на тънко (с диаметър около 20 см).



  • Вземете едната питка и в центъра сложете тънък слой плънка (на снимката с кайма)





  • Може да не слагате нищо друго за плънка и да похлупите с втората питка. Но може и да си направите тип пица (да сложите каквото обичате или каквото ви се намира под ръка)



  • Намажете периферията на питката с чиста вода и отгоре захлупете с втората питка.
  • Подгънете крайчетата.





  • Загрейте в тиган около 4 - 5 с.л. лъжици олио (питките не трябва да плуват, но да не е и съвсем малко мазнината).
Бележка: Направете си да имате поне две питки готови преди да започнете пърженето. Стават сравнително бързо. Докато се пържи едната питка, се оформя следващата, но е хубаво да имате готова резервна.


Сервирайте ги топли.
С плънката от кайма минават за основно ястие, докато с плънката от сирене се приемат за закуска :) (поне у дома е така).



2 коментара:

  1. С удоволствие ще си придърпам една за обяд, а на теб прекрасен ден ти желая.

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи,
    много интересни питки, подобни на руските и турските варианти.Чудесни са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")