Откакто Наталия ме научи да правя чебуреки, те много често присъстват в менюто ни. (Препоръчвам ги горещо, ако все още не сте ги опитали и ако, разбира се, нямате притеснения по отношение на пържените храни).
Днешната рецепта е базирана на тях, но малко в духа на италианската кухня. Нещо като пържена пица, пица на тиган или импровизация "итальянское лето" (опа, тук се сещам за тортата с това име, която все се каня да запиша в блога). Отделно, тази руско-италианска питка си търси или по-точно направо плаче за шопска салатка (туршийка) и (или) тараторче с чесън и орехи, та става една многонационална вкусотия.
loading...
Какво харесвам в тези питки? Първо, че тестото е без мая и след като го замеся мога веднага да работя с него. Второ, че за плънка мога да използвам всичко, което се намира в хладилника.
Продукти за тестото:
- 0,5 л гореща вода
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. олио
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- брашно (около 800 г, за меко, нелепнещо тесто)
Начин на приготвяне на тестото:
- Сложете в подходяща купа горещата вода и солта.
- Добавете маслото и олиото. Изчакайте маслото да се разтопи.
- Сложете яйцето и разбийте с вилица.
- Веднага след това добавете около 400 г брашно, разбъркайте хубаво.
- На малки порции слагайте още брашно, докато получите меко тесто, което може да се точи.
- Оформете на топка и завийте тестото с кърпа, докато подготвите продуктите за плънката.
Аз заложих на 1.кайма, 2.сирене и кашкавал, 3.домати, сирене и маслини.
За плънката с кайма:
- 300 - 400 г кайма (смес)
- 1 глава кромид лук
- 1 червена чушка (капия)
- смлян черен пипер
- пресен магданоз, копър (по желание)
- други подправки на вкус
- бекон
- кашкавал
- Нарежете лука и червената чушка на много ситно и ги омесете заедно с каймата.
- Сложете смлян черен пипер и сол (ако каймата не е солена).
- По желание сложете ситно нарязан копър и магданоз.
- Нарежете бекона и кашкавала на кубчета и ги добавете към каймата. Разбъркайте.
- Смесете равни части обикновено бяло сирене и крем сирене.
- Добавете към сместа малко заквасена сметана и настърган кашкавал.
- Подправете със смлян черен пипер и/или други любими подправки.
За плънка тип пица:
Излишно е да изброявам възможните плънки. Аз сложих:
- Пресни домати, сирене, маслини.
Приготвяне на питките:
- Разделете тестото на четен брой питки (с големината на детско юмруче).
- Разточете две от питките на тънко (с диаметър около 20 см).
- Вземете едната питка и в центъра сложете тънък слой плънка (на снимката с кайма)
- Може да не слагате нищо друго за плънка и да похлупите с втората питка. Но може и да си направите тип пица (да сложите каквото обичате или каквото ви се намира под ръка)
- Намажете периферията на питката с чиста вода и отгоре захлупете с втората питка.
- Подгънете крайчетата.
- Загрейте в тиган около 4 - 5 с.л. лъжици олио (питките не трябва да плуват, но да не е и съвсем малко мазнината).
Бележка: Направете си да имате поне две питки готови преди да започнете пърженето. Стават сравнително бързо. Докато се пържи едната питка, се оформя следващата, но е хубаво да имате готова резервна.
Сервирайте ги топли.
С плънката от кайма минават за основно ястие, докато с плънката от сирене се приемат за закуска :) (поне у дома е така).
С плънката от кайма минават за основно ястие, докато с плънката от сирене се приемат за закуска :) (поне у дома е така).
С удоволствие ще си придърпам една за обяд, а на теб прекрасен ден ти желая.
ОтговорИзтриванеСнежи,
ОтговорИзтриванемного интересни питки, подобни на руските и турските варианти.Чудесни са се получили.
Поздрави !