Това е едно много, наистина много лесно за приготвяне руло, което ме очарова с вкуса си и абсолютно заслужава да му отделя място в блога.
Споделено от кухнята на Elti - Лесно и много бързо руло с брашно от лимец, крем маскарпоне и малини |
Продукти за блата:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. кафява захар
- 2 с.л. вряла вода
- 2 с.л. олио
- 1 ч.ч. брашно от лимец (харесвам това на фирма Елиаз)
- 1/4 ч.л. бакпулвер
Приготвяне на блата:
- С телена бъркалка разбъркваме яйцата, добавяме и захарта.
- Слагаме врялата вода и олиото, и разбъркваме.
- Добавяме брашното заедно с бакпулвера.
- Слагаме лист хартия за печене на дъното на тава (използвам голямата от фурната), като много леко я намасляваме.
- Изсипваме сместа (тя не е гъста и се разлива сама без проблем).
- Печем в предварително нагрята фурна на 170 ⁰С. (Не засякох време, но става доста бързо).
За крем използвах:
- 250 г маскарпоне
- 3 с.л. заквасена сметана
- 3 с.л. подсладено кондензирано мляко (може да се пропусне, ако се ползва сладко или ако плодовете са достатъчно захарни)
- пресни малини (може да се направи и със сладко, пробвах го с такова от вишни)
- орехови ядки (по желание)
- ванилия
Приготвяне на крема:
- Разбъркваме с лъжица маскарпонето, заквасената сметана и подсладеното кондензирано мляко. Ароматизираме с ванилия.
- Плодовете (пресни или от сладко) се наръсват върху крема, след като е нанесен на блата.
- По желание наръсваме и едро счукани орехи.
След като извадим блата от фурната, оставяме малко да изстине, отлепяме хартията.
Намазваме с крем, наръсваме плодовете, малко орехи и завиваме на руло.
Сервираме студено нарязано на тънки филийки.
Част от продуктите за руло с брашно от лимец |
Сместа за блата е рядка и лесно се разлива в тавата |
Блат, крем, плодове |
Вариант със сладко |
Публикувам рецептата с благодарности към братовчедка ми Лили 🌷🌷🌷, която не само ме почерпи с това руло, даде ми рецептата, но и ме посъветва да не се изкушавам да слагам по 3 с.л. вода, за да не ми се сбива блата, както се вижда на снимката (пак е вкусно и публикувам рецептата дори и със снимки със сбит блат, за да не потъне в забрава тази така хубава рецепта).
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар