Сиропирани охлювчета

 

Едни сладки хапки ви предлагам днес. Залчета охлювчета, известни и под името чатал татлъсъ.

Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ)

Необходими продукти:

1. Продукти за сиропа:

  • 2 ч.ч. захар
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
  • аромат ванилия или вода от портокалов цвят 
2. Продукти за тестото:
  • 1 яйце
  • 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 10 г бакпулвер  (или 1 равна ч.л. сода)
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно (може и малко повече, виж бележката по-долу)
  • 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
  • Първо сваряваме сироп от захарта и водата, като оставяме да поври 5-10 минути. 
  • В края на варенето добавяме лимоновия сок и ванилията.
  • Оставяме сиропа да изстине.
  • Смесваме яйцето, киселото мляко и олиото. Добавяме 2 ч.ч. брашно заедно със солта и бакпувера. Омесваме на тесто, което е меко на пипане, но все още лепне.
  • Добавяме още брашно (на този етап при мен тестото пое малко повече от половин чаша). Омесваме отново, оформяме на топка, завиваме с фолио за свежо съхранение и оставяме тестото да почива около 20-30 минути.

Бележка: тестото не трябва да лепне, то трябва да може да се меси и разточва гладко, без да трябва да се ръси плота с брашно. При предишно проготвяне сложих  2 ч.ч. брашно в тестото, получих меко тесто, което можеше да се точи, но задължително на набрашнен плот (иначе залепваше). И  като заключение мога да кажа, че получих едни меки, трошливи сладки след сиропирането, което не беше особено приятно. Сега увеличих брашното в тестото, получи се една идея по-твърдо тесто, разточи се перфектно без брашно и крайният резултат след сиропирането беше фантастичен. Самите охлювчета преди сиропирането бяха крехки и хрупкави (много вкусни и в този си вариант). Магията се получава след престой от 24 часа в сиропа.

Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ)

  • След като е отлежало тестото го разделяме на две части. 
  • Разточваме едната част на тънка кора (около 2 мм) и нарязваме на ленти около 1,5 - 2 см широки.
  • Навиването на охлювчетата става с помощта на вилица (за това в името има "чатал", т.е  вилица).
  • Промушваме края на лентата между зъбите на вилицата и навиваме на руло (по-този начин рулцата стават по-рехави, отколкото, ако ги навием на ръка).
  • Залепваме края на лентата с малко вода, за да не се развие при пърженето.
  • Загряваме в по-дълбок съд достатъчно количество мазнина и пържим охлювчетата на порции (котлонът не трябва да е много силен, за да не прегорят преди да е станало готово тестото във вътрешността и в същото време да не е много слаб, за да не поемат много мазнина при пърженето).
  • Готовите охлювчета изваждаме на кухненска хартия да се отцедят.
  • След това ги подреждаме в тава и заливаме със студения сироп. Даваме им достатъчно време, за да получим перфектните сладки залчета-охлювчета.
Сиропирани охлювчета (чатал татлъсъ)

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

loading...