Сиропирана пита със сини сливи

Не знам кой вариант ми хареса повече - ягодовият или сливовият? Ягодовият заради аромата, сливовия - комплексно. Това е рецептата за сиропираната ягодова пита, която имах желание да опитам с всички сезонни плодове, но се очертава есенните да имат по-голям шанс.

Сиропирана пита със сини сливи

Сиропирана пита със сини сливи


Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 150 г захар
  • 150 мл олио
  • 200г заквасена сметана
  • 800г сливи (почистени от костилките)
  • 6 - 8 с.л. пшеничен грис (по 2 с.л. на кора със сливи)
  • 10 г бакпулвер
  • ванилия, канела
За сиропа:
  • 250г захар
  • 200 мл вода





Приготвяне:
  • Сваряваме сироп от водата и захарта, като оставяме да поври 2 - 3 минути. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
  • Разбиваме с вилица или телена бъркалка яйцата, захарта, олиото, сметаната, бакпулвера и ванилията.
  • В намазана с олио тава поставяме една кора, намазваме с яйчната смес. 
  • Следва втора кора, пак намазваме с яйчната смес. 
  • Поставяме трета кора, като върху нея подреждаме нарязани на половинки сливи. 
  • Наръсваме върху сливите малко канела и 2 с.л. пшеничен грис.
  • Покриваме с кора и процедурата с намазването и нареждането на плодове се повтаря.
  • Завършваме с кора, която намазваме с олио. Нарязваме на парчета.
  • Печем питата в предварително нагрята на 180 - 200 градуса (С) фурна за около 20-25 минути.
  • Оставяме да се охлади и заливаме с изстиналия сироп.
      Да ви е сладко с Elti!

      На три кори, следва един ред със сливи
      От яйчната смес слагаме на всяка кора
      Сиропирана пита със сини сливи

      24 коментара:

      1. Ау, много хубаво, отначало си помислих, че е някакъв кейк, а то си е нещо различно! Уникално изглежда! Вкусно! Поздрави!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря, Поли! Има леки допирни точки с гръцката пита галактобуреко и така със сливи много ни хареса. Поздрави и от мен!

          Изтриване
      2. Е, такова нещо още не съм пробвала, Снежи, но вече ми е фаворит! Наистина на първата снимка помислих, че ще е нещо като кейк със сливи, а то съвсем различно. Много оригинално. Страхотна си, Снежи! Прекрасни почивни дни, мила!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Пробвай, Катенце. Сигурна съм, че ще ти хареса. Избери си любими плодове и да не забравиш да ми напишеш какви си ги свършила :))
          Поздрави и прегръдки, Бонбон!

          Изтриване
      3. Рецептата с ягоди съм я пропуснала, но тази ще я пробвам.Хубава събота и неделя!

        ОтговорИзтриване
      4. Снежи, обичам сладкиши със сливи!
        Това предложение е различно и много апетитно!
        Поздрави и хубав уикенд!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. И при мен, Дани, сладкишите със сливи са в раздел любими. Този, според моите вкусове, е по-добър от ягодовия. Поздрави и прегръдки от мен.

          Изтриване
      5. Изглежда приказно вкусно, Снежи,
        обичам сините сливи и си представям удоволствието... ,
        е, вече и преглъщам:)
        Благодаря за чудесната идея и рецепта,
        сърдечни поздрави, успешни и усмихнати есенни дни, Диана

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. И аз благодаря, Дианче! Дано ти достави истинско удоволствие вкуса, ако решиш да опиташ. Поздрави и прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

          Изтриване
      6. Уникална вкусотия, как обичам сиропирани десерти... Снежи, страхотно ти се е получила! Очаквам и следващите варианти. ;)
        Поздрави сърдечни от мен! :)

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Запланувала съм да я направя и с грозде, но дано намеря време, че ми се събраха доста задачки-закачки :) Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден, Гери!

          Изтриване
      7. Това много прилича на баклава, но със подобрения :) Моята половинка много обича баклава и ако я направя като твоята с плодов нюанс, ще е очарован! Защото обича и сливи :) Дали да не го изненадам...
        Хубава вечер от мен :)

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Танче, ще се радвам изненадата да е приятна и най-вече вкусна :)) Питата е по-лека от към захарност в сравнение с баклавата. Свежа е.
          Поздрави, с пожелание за хубав и усмихнат ден!

          Изтриване
      8. На мен от черешовият, моля! ;)
        Шегувам се, разбира се! Много е изкусителна питата, Снежи! Тук чак замириса :)
        Вкусна и усмихната неделя!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. За черешовия - цяла година търпение, моля :)) Исках да опитам с вишни, но ги пропуснах. Сега грозде ми е в главата, но времето ще покаже дали ще го бъде :) Прегръдки и хубав ден!

          Изтриване
      9. Аз си я спомням онази ягодова вкусотия ,Снежи .... не я направих , но може да опитам със сливите ! Кори все още имам , а намерих и тук :) !
        Прегръдки и хубава нова седмица ,мила :* !

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Ивче, ще се радвам, ако ви хареса. Роби ми е мерило, да кажеш как я е приел :)) (ако решиш да я направиш). Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

          Изтриване
      10. Снежи, понеже сливите са хит в моемнта, аз ще заложа на тях. А на пролет ще преразгледам ситуацията с ягоди;) Изглежда чудно!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. И по-добре със сливи, Мъхче - поне според моя вкус е по-добре. Сладко-киселото при сливите ми допадна повече от сладко-ароматното при ягодите. Поздрави и хубав ден!

          Изтриване
      11. Чудесна е тази плодова баница, Снежи!
        И много сочна!
        Ей, как не можах да науча моите хода да ядат такива десерти!

        Аз съм съгласна на парченце от всичките ти плодови пити :)
        Поздрави сърдечни и :)
        Честит вторник! Честит празник!
        Нека Надеждата, вярата и Любовта бъдат винаги с теб!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. А аз се чудя как да ги откажа от такива баници, Пеп, че зле ми се отразяват. Нямам волята да готвя и да не ям :)) Благодаря за пожеланията! Дано и при теб вярата, надеждата, любовта и мъдростта са ти верни спътници!

          Изтриване

      loading...