Куфар пълен с пожелания

Знаете ли какво обичам на младите - ентусиазма  и вярата им, че нещата са толкова елементарни и прости. Радвам се на цветните очила през които гледат света, на различните им възприятия и как океанът им е плитко море, морето - малко езерце, високите върхове - леки възвишения. Обичам големите крачки по пътя им и дълбоките шепи, в които събират мечти.


И пак съм на 21, чрез теб, мило мое дете! Или както се шегува най-добрата ми приятелка (която точно днес има Рожден Ден) ние пак сме на 21 (но в евро :)).
В моята математика е вярно равенството 2 х 21=21 :), защото истински вярвам, че духовно човек се обогатява, но никога не остарява. Преди 21 години бях на истинските 21, а днес вече дъщеря ми е на толкова - 21! По случай рождения й ден (който беше на 24-ти) направих торта с фондан по нейна поръчка - във форма на куфари. Пожеланията едва се събраха в розовия, традиционни, които всяка една майка желае на детето си. А в зеления сложих първия билет (двупосочен) за предстоящото й далечно и самостоятелно пътуване (с молба към Господ да я пази).

Семейна черта ни е слабостта към екскурзиите и все по-често чувам "искам да обиколя света" (И аз искам, но ако може само на колела, и понеже не може, се задоволявам с по-близки дестинации) От малка я водим с нас къде ли не и вече сама стяга куфарите (трябваше да го очакваме).


Тортата е почти изядена, но еуфорията, вълнението, притеснението още ми държат влага. Бях си обещала, че независимо от резултата ще излея душата си тук. И ето ме усмихнато псуваща (или псуващо усмихната) :) Уж съобразих избора на декорация с любителските ми умения, но... несъвършенствата пак си личат. Но непрофесионалният поглед на младите и това, че гледат с усмивка на света ми донесе куп похвали :)) Какво повече да иска човек?

Избор на рецепта:
Не правя често торти и всеки празник е добър повод да изпробвам някоя нова рецепта. Този път се спрях на блатовете от торта "Наташа". Използвах гъст домашен крем (от мляко, жълтъци, масло и брашно), леко "омекотен" със заквасена сметана.  Вкусна се получи, макар, че имах по-високи очаквания. Но е устойчива и идеална основа точно за торти с фондан. Рецептата видях в блога на Светлето - Кулинарни фантазии. Със сигурност бих направила тази торта и друг път, но с леко сиропиране на блатовете, както съветва Светлето.

Организацията:

  • Блатовете изпекох 3 дни по-рано и опаковах с фолио за свежо съхранение.

  • Направих си и желиран слой от ягоди - от разреден с вода конфитюр и желатин. Използвах го между блатовете. 
  • Без форма със стягащи стени, трябваше да заложа на гъст крем и поне 12 часа за сплотяване. Сглобих тортата два дни по-рано и оставих в хладилник.



  •  Ден преди празника измазах с маслен крем и покрих с фондан. В този ден оформих и другите малки детайли, без цветята.


Цветята най си ги харесвам. Нямах идея какви ще се получат, но заприличаха на макове.

  • Листчетата направих няколко дни по-рано (нямам специални инструменти и си помагах с клечка за зъби) и оставих да съхнат в този вид, на кутия от яйца:





  • С инструмента ми за вадене на кройки минах имитиращи тигели. С химикалка си направих капсите на коланите, а с капачка от мини шишенце на ракия нарязах точките на розовия десен. Ей това се казва ръчна изработка :)))



Бях предвидила и трети етаж, от едно мини куфарче, но не ми хареса цвета, който докарах на фондана. Така и не го сложих.


Финален изглед и разрез:





„Пътят от хиляди мили започва с първата крачка.“
Лао Дзъ

 Завършвам с цитат от една статия, която силно ме развълнува, когато я прочетох за първи път:

"Подарете на децата си достатъчно любов. Ключовата дума тук е „достатъчно”. 
И недостатъчната, и предостатъчната родителска любов са отровни, не знам коя повече. 
Но ако искате наистина да подарите най-важното на децата си, не им подарявайте страховете и егоизма си, като ги наричате любов. 
Подарете на децата си умението как да мислят, а не инструкции какво да мислят. 
Животът не е аптека, в която се изпълняват рецепти с родителски съвети. 
За вас истината може да е очевидна, но децата проглеждат за нея през собствените си рани. Няма да я видят, дори да им я покажете и обясните. 
Няма как да им спестите техните конфликти. А и не бива. Не минат ли през тях, не могат да растат. Ако те ви казват какво им се случва и понякога са дори готови да чуят какво мислите – това е най-многото". (Източник)

41 коментара:

  1. Снежи, прекрасно!Ти си истински майстор!Тортата ти се е получила много добре!Много вълнуващ пост!Честит празник на дъщеря ти!Много щастие и осъществени мечти й желая!Поздрав и прегръдка, развълнува ме приятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче, за милите думи и пожелания! И мен ме развълнува коментарът ти! Сърдечен поздрав и топла прегръдка от мен! Трогна ме, мила! Уютни и цветни Лазаровден и Цветница!

      Изтриване
  2. Прегръщам те Елти и напълно те разбирам за майчените терзания и радости,бушуващи в сърцето ти.................Да са живи и здрави .......и ние също:))!
    Тортата е прекрасна-не виждам никакви кусури!Прелест!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче, за милите думи! Дай Боже да са ни живи и здрави дечицата, другото е пълнеж :)А тортата си има кусури, не е като да си няма, но пък се радвам, че ти харесва :) Прегръдка и от мен, мила, с пожелание за хубави празнични дни!

      Изтриване
  3. Снежи, много ме развълнува. Честит Празник на теб и на порасналото ти дете! Вятър в косите и незалязваща усмивка й пожелавам!
    Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Ели, за милите поздрави! Прегръщам те и ти пожелавам усмихнати празнични събота и неделя!

      Изтриване
  4. Снежи, чудесен повод за тази изключителна торта!
    Тези 21 години звучат повече от прекрасно!
    Нека животът и е изпълнен с хубави емоции и много късмет!
    Невероятна торта!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти, мила! Винаги ме радват коментарите ти и добрите думи! Благодаря за пожеланията! Прегръщам те силно и ти пожелавам хубави Лазаровден и Цветница!

      Изтриване
  5. Снежи, прегръщам те силно, мила! Още не е стихнало вълнението ти, усеща се в цялата ти публикация!
    Щом младите хора са харесали тортата - ти не я гледай за кусури. Важното е страхотната изненада, която си направила на момичето си; идеята, която си вложила и не на последно място - тортата си е много хубава!
    Да ти е жива и здрава дъщеричката! Да обикали света, щом това и е мечтата; да сбъдне още куп свои мечти; да е здрава, много щастлива и много обичана!
    А вие да сте живи и здрави да и се радвате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз те прегръщам, Пепи и сърдечно ти благодаря, за милите и топли думи, за страхотните пожелания! Ще те послушам и си затварям едното око за кусурите :))) За мен наистина по-важното е, че детенце си я хареса.
      Поздрави, мила и слънчеви Лазаровден и Цветница!

      Изтриване
  6. Елти, направила си прекрасна торта, описала си я толкова вълнуващо... хареса ми цялата публикация - от снимките, през целия текст, до мъдрия завършек. Поздравявам те!
    Нека Ваня бъде здрава, упорита и смела, за да постига с лекота мечтите си. Бъди щастлива с нейното щастие и на 32 (но в евро), и на 42...
    С пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. The witch, трогна ме! Сърдечно ти благодаря за милите думи и топлите пожелания! Прегръщам те, мила! Светли и уютни празнични дни и в твоята кула!

      Изтриване
  7. Снежи, прелестна торта си направила! Аз несъвършенства не виждам, защото е много красива отвън, а и при разрез отвътре. Честит празник и на твоята дъщеря (почти на една възраст сме с нея)! Нека бъде здрава, щастлива и да има много късмет!
    Много се радвам, че си се спряла на мое предложение за тази празнична торта и че ви е харесала на вкус! :)
    Прекрасни почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, миличка, сега виждам, че съм пропуснала в публикацията да ти кажа своето "благодаря за рецептата"! Надявам се да ме извиниш за разсеяното ми състояние :) Сега най-сърдечно ти благодаря, както за рецептата, така и за милите думи и за страхотните пожелания! Тортата си я записах веднага щом я показа и чаках повод. Не посмях да послушам съвета ти и да я сиропирам, заради фондана. Блатовете едва вчера бяха вече сочни и тортата разгъна истинския си вкус :)
      Поздрави и прегръдки от мен, с пожелание за уютни Празници!

      Изтриване
  8. Да е честит рожденият ден на дъщеричката ти, Снежи! Да е широк и равен пътят й, да крачи смело по него и навсякъде да е съпроводена от успехи и добри приятели! Пожелавам й също да не сваля розовите очила, морето все да й е до колене и шепите винаги пълни с реализирани мечти!
    Тортата ти е прекрасна, мила, и отвън и отвътре! Браво, справила си се отлично!
    Сърдечни поздрави и прегръдки от мен! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ирма, развълнува ме! Благодаря ти, мила, за хубавите пожелания и топлия коментар като цяло! С теб, чисто ново бабче, вече имаме обща дата за Празник (нали не бъркам, че внучето ти също се роди на 24-ти?). Да са ни живи и здрави, а ние ще цъцкаме по фонданови торти :))
      Прегръщам те, мила и ти пожелавам хубави Празници!

      Изтриване
    2. Да, Снежи, така е, запомнила си - винаги ще празнуваме с теб на една дата :) Да са ни живи и здрави децата и още поводи за празници да ни предоставят. Това е щастие! А торти ще има винаги, че как иначе празник без торта. Аз до скоро ги правех само по повод, и то сериозен, но напоследък взеха много да издевателстват над мен, а и празниците взеха да се множат и на практика почти всеки месец има за какво да въртя тортичка. Ето утре, на Цветница дъщерята има имен ден и макар да е далече от нас, ние ще си го отбележим подобаващо :)))
      Хубави, весели празници пожелавам и аз, мила! Целувки!

      Изтриване
  9. Снежи, колко обич и топлина има в думите ти, развълнува и мен. Честит рожден ден на дъщеричката ти! Да е здрава, много щастлива, мечтаеща и Достатъчно обичана. =)
    Наборки сме с нея, мисля, че знам какво описваш.
    Всичко най-добро на цялото семейство, все така да си пътувате (пътуването наистина обогатява) и не на последно място - тортата ти е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, сърдечно ти благодаря за милите думи и пожелания! Подсъзнателно те приемах за по-голяма, въпреки, че знаех, че не си :)
      Топли прегръдки от мен, с пожелание за сбъдване и на твоите младежки мечти! Хубави празнични дни!

      Изтриване
  10. Снежи, какви несъвършенства мила, къде ги видя! Прелестна торта, прелестни пожелания и пожелавам на дъщеря ти от сърце да се сбъднат всичките!!! Заедно с това й пожелавам здраве, щастие и късмет! Толкова майчинска любов има тук, че усещам вълнението ти въпреки км и екрана! Прегръщам те, Снежи!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катенце, за хубавите думи и прекрасните пожелания! Развълнува ме и ти с този коментар, много си мила! Прегръщам те силно и ти пожелавам чудесни и усмихнати празнични дни!

      Изтриване
  11. Снежи, толкова любов и нежност извира от поста ти, вълнуващ е начинът, по който пишеш за дъщеричката си! Нека бъде здрава, щастлива и всичко, от което има нужда в живота, да го получава с лекота! Тортата е прекрасна! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти, мила, за топлите думи и прекрасните пожелания! Стана ми толкова приятно от коментара ти! Прегръщам те силно, с пожелание за слънчеви празнични дни!

      Изтриване
  12. Много вълнуващо , мило и емоционално си разказала всичко ,Снежи! Желая на Ваня здраве , късмет и най- красивите световни дестинации , нека винаги розовия куфар бъде с нея ! Тортата е прекрасна ! Целувки и една голяма прегръдка за теб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И още по-голяма прегръдка за теб, Ив! Сърдечно ти благодаря за нежните думи и страхотните пожелания! Трогна ме, мила! Целувки и от мен, с пожелание за широко усмихнати празнични дни!

      Изтриване
  13. Снежи, нека е здраво, щастливо и с много успехи твоето второ "21"!
    Бъдете радостни и усмихнати всички около нея! И дано доброто пази децата ни!
    Справила си се чудесно с тортата! А малкото куфарче ще допълни комплекта при следващото пътуване - светът е голям, няма да е излишно ...
    Сърдечни прегръдки и на двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Албенче и дано, както казваш, доброто пази децата ни! Усмихна ме това за малкото куфарче :))) Благодаря ти и за пожеланията към моето 21 :) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубави празнични дни!

      Изтриване
  14. Впечатляваща публикация и честит празник, Снежи.
    Трябва да призная, че се се връщам за втори път -
    първият ме развълнува силно, бързах и някак не можех да събера подходящите думи.
    Първо, да допълня малкото куфарче и с моите пожелания за теб и порасналото ти момиче:
    за здраве и успехи, сбъднати мечти и лично удовлетворение, любов и много щастие,
    А тортата е прекрасна -
    много креативна, тематична и някак по женски закачлива, с чудесна изработка и апетитен разрез!
    С голяма прегръдка, комплименти и благодаря за удоволствието,
    слънчеви и усмихнати празници, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Дианче! Слагам хубавите ти пожелания в малкото куфарче и както казва Албенка, ще го пазя за следващото пътуване :) Думите ти ме трогнаха, мила! Благодаря ти и хубави празници в твоето семейство!

      Изтриване
  15. Снежи, прекраснa торта,много красива,много креативна и нежна за прекрасен повод!От поста ти си личи с колко много майчина любов си я направила Снежи.Много щастие,много любов и осъществени мечти желая на дъщеричката ти!Прегръщам те и ти пожелавам весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много ти благодаря за милия коментар и хубавите пожелания! Пожелавам ти хубав, цветен и изпълнен с много усмивки Празник! Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  16. Толкова вълнуващо ! Трогна ме Елти !
    Тортата е прекрасна , а повода дваш по- прекрасен :) И любов … достатъчно за да стопли сърцето на едно дете!
    С най-добри пожелания за детенце, да расте здраво и да постига мечтите си !
    С малко позакъснял поздрав но от сърце:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Дани, за топлия коментар и пожеланията! Прегръщам те, мила, с пожелание за прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  17. Тортата е чудесна, и отвътре и отвън, Честит празник на твоето дете, дано да посети всички любими дестинации! Честита цветница :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Мариянче, за топлите думи. При теб съм виждала изящни торти и много се радвам, че намираш работата ми за добре свършена :) Знам, че има забележки по тортата, но добрите думи ми дават стимул.
      Поздрави, с пожелание за прекрасна предпразнична седмица!

      Изтриване
  18. Вълнуваща публикация, напълно отразяваща мислите и вълненията ти около рождения ден на дъщеричката! Жива и здрава да ти е, с много щастие и късмет в живота!
    Тортата е невероятна и напълно тематична! Видях я преди малко във Веселия готвач и си помислих че е свързана с някаква тема, сега вече разбрах за какво става дума! :)
    Щом с такива обикновени подръчни помагала си сътворила това чудо, какво ли ще е ако имаш подходящите инструменти !!! :)
    Поздравления и сърдечни прегръдки, мила Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче, за сърдечните пожелания към дъщеря ми и за милите думи към мен :) По едно време много исках да си купя инструменти за работа с фондан, но толкова рядко се наемам да работя с това тесто, че ми е финансово неоправдано. Радвам се, че ти харесва :)
      Топли прегръдки и от мен, мила и хубава предпразнична седмица!

      Изтриване
  19. Мила Снежи, затрогващ пост, изпълнен с толкова много обич и топли чувства!
    Възхитена съм от тортата ти- весела, голяма, красива и много добре направена, а очевидно и много вкусна!Аз още не съм правила куфари :)За сега само ги стягам -истинските на някъде!
    Много ми допаднаха и заключителните ти думи.Аз съм запомнила нещо в същия смисъл- да дадем на децата си корени и крила...
    Нека ти е здрава дъшеричката, много хубави, споделени, вълнуващи моменти да имате заедно! И където и да полети, да се връща при теб!
    Прегръщам те!
    Честита Цветница и на твоя забележителен баща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, коментарът ти ми действа като балсам :) Знам, че не е съвършена тортата, но вложих доста старание в стягането на куфарите :). През цялото време, докато я правих, си мислех за теб и твоите прекрасни торти, и така ми се искаше да си по- наблизо :) Благодаря ти за всичко, мила - за добрите думи, за топлите пожелания, за вдъхновението, което намирам във всеки твой пост! Прегръщам те силно и ти пожелавам усмихната предпразнична седмица!

      Изтриване
  20. Елти, желая на порасналото ти момиче по-често да стяга куфарите и всичките и преживявания да са розови;) МНого здраве също така! Прекрасен пост!
    И да ти кажа, че тази торта е чудесна!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, Мъхче! Най-сърдечно ти благодаря за хубавите пожелания! Много ми се иска и аз да стягам куфарите с нея, но няма да ме огрее :))
      Топли прегръдки от мен, с пожелание за прекрасна предпразнична седмица!

      Изтриване

loading...