На втората доза си опарихме езиците, защото нетърпеливо го подхванахме топъл, но пък предвидливо забърках порция номер три поред :) Така остана и за снимка. С най-хубави шарки ми се получи първият, после гонех норма за количество :))) Кога изпечен, кога недопечен забележки по вкуса - никакви.
Отдавна се каня да си запиша рецептата, но то при мен стана като при оня виц с охлюва: "Отишъл един човек да събира охлюви, а се връща с празна торба. Жена му го пита къде са му охлювите, а той отговаря: "Имаше охлюви, но тъкмо се наведа да го взема и той шмуг у храстите" :)". Та и аз така - направя го и докато го снимам той шмуг... знаете къде.
Горещо препоръчвам рецептата, но да се консумира охладен! :))
Ето продуктите и начина на приготвяне:
250 г крем сирене + 60 г масло + 100 мл прясно мляко се слагат в купа на водна баня и сместа се бърка от време на време до разтопяване и смесване на всички съставки.
Сваляме от котлона и добавяме
6 жълтъка + 40 г брашно + 25 г царевично нишесте + 1 с.л. лимонов сок
Разбиваме 6 белтъка + 150 г захар (аз сложих 200 г) на сняг.
Белтъците се добавят на етапи към другата смес. Бъркаме леко и виждаме как се получава въздушно тесто. Разделяме тестото на две части и към едната слагаме 4 с.л. какао.
За ефекта зебричка от редуването на тъмното и светло тесто надникнете при Дани.
С цел да намаля времето за печене, разпределих сместа в малки формички, но не засякох таймера.
Загряваме фурната на 160 С. В по-голяма тава наливаме вода и поставяме формата (или чашките) с кексовото тесто. Печем на водна баня (при мен беше доста по-кратко от посочените в рецептата 55 минути).
Снимките са от този, недопечения - едва изчакахме да се стегне малко сместа и... вън от фурната :)) Хубаво изпеченият има малки въздушни мехурчета, по-мек и нежен е от дунапрен. А моите домашни дегустатори оприличиха вкуса на печен сладолед :) (кога ли са яли печен сладолед :))), но вярвам, че сте разбрали какво имам предвид).
___________________________________
септември, 2014
Във форма с диаметър 25 см
Снежи, много ме радваш :)
ОтговорИзтриванеА и четири мои неща си направила!!!!!
Прегръдка и слънчева "страстна" седмица!
И още има в списъка, но нали се опитвам да притегна колана, та умишлено не правя всичко, което набележа :)) Този десерт е уникален и почти диетичен (по моите разбирания) ! Благодаря ти, че ми го показа!
ИзтриванеПриятни предпразнични приготовления, Дани! Прегръщам те!
Чудесно се е получило, Снежи , в тези малки форми!Добра подсказка ми даваш!Поздрави и хубави предпразнични емоции!
ОтговорИзтриванеМного е хубав, Сонче! Малките формички са с цел разделно хранене - разделяме си ги по равно :)) (шегувам се). Благодаря ти и хубаво предпразнично настроение и на теб!
ИзтриванеСнежи, изглежда нежно и вкусно малко десертче, което примамва неустоимо! Приятни предпразнични дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Наистина е с много нежен вкус. Много ни допадна, много! Хубава предпразнична седмица, мила!
ИзтриванеОпределено изглежда чудно. А и щом е чийзкейк, а и този печен сладолед... Спечели ме от раз. Поздрави, Снежи!
ОтговорИзтриванеИ мен така ме спечели от раз, щом го видях при Дани, а сега вече и завинаги. Поздрави и от мен, Гери! Хубава предпразнична седмица!
ИзтриванеМного вкусни и симпатични чийзкейкове, Снежи! И хубаво си ги снимала! :) Усмивки и приятна подготовка за Великден! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Исках по друг начин да го снимам, но може би следващия път. Определено ще имам материал за снимане в бъдеще - много ни хареса :) Поздрави и хубаво предпразнично настроение!
ИзтриванеЕхе, много хубава идея за мини кейкчета супер направо :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Поздрави и хубаво предпразнично настроение!
ИзтриванеСнежи, искам и от печеният и недопеченият и от всичките! Страхотна текстура, наистина! Лебеда е уникален, аз и него забелязах:) въпреки, че погледа ми е все в сладкишчетата:) Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеТова с искането не знам как ще го уредим, Катенце :))) А лебедчето и аз много си го харесвам, но се сетих за него след твоите лебеди :), иначе стоеше грижливо затворен. Прекрасен ден и на теб, мила! И благодаря!
ИзтриванеКакто е написала Катето, опечени или не, си грабвам, защото са неустоими. Пролетен ден!
ОтговорИзтриванеТанче, наистина е неустоим! Благодаря ти и хубав първи май!
ИзтриванеСлед това представяне,не може да се устои!Влизат в графата "за правене" :)
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря, Наталка! У нас набра скорост и дълго време ще се прави отново, и отново... Весели празници и на теб, и красив нов месец!
ИзтриванеХм, печен сладолед, а? :))))
ОтговорИзтриванеПозната ситуация и у нас, Снежи, макар малки деца да няма от дота време насам. Чийзчетата са ти чудесни! Рецептата е много обещаваща - и аз я загледах при Дани, но не съм я изпробвала още, че имам още по списъка да работя ;) Нека наваксам и няма да остана по-назад! :)
Поздрави! Светли и шарени празници от мен!
Да, да - печен :))) Чуден е, Ирма! Сигурна съм, че няма да има разочаровани. Мога да изям цялата доза самичка и то без угризения, защото съм си го записала в графа "диетични" :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Хубави и цветни Празници! Красив нов месец и горещи прегръдки!
Ами то за да се шмугне някъде си, явно си има оправдателна причина! :)
ОтговорИзтриванеСнеже, чудесен е!
Хубави празници, мила!
Има си, Инче :)), много уважителна причина при това! Уютни Празници и на теб, мила!
ИзтриванеСтрахотен тандем сте с Дани,
ОтговорИзтриванемного оригинални рецепти с вкусни и ароматни съчетания -
този чийзкейк е поредното доказателство!
Светли и благословени празнични дни, Диана
Благодаря, Дианче! Хубави празнични дни и в твоето семейство!
ИзтриванеСнежи, толкова изкушаващо си го описала! А по това, че сте бързали да го опитате, от опит знам, че е адски вкусно! На мен също ми допадат рецептите на Дани!
ОтговорИзтриванеСветъл, цветен и усмихнат великден ти желая!
Благодаря, Бети! Пъстри и уютни Празници!
Изтриване