Това е рецепта, родена в момент на нямане - нямах сирене, нямах яйца, нямах пресен лук, лападът и копривата още спяха, празът - отдавна свършил, картофите - останали само дребни, с гол ориз не си я представях, но 2 големи глави стар кромид лук ми се навряха в ръцете (и все пак напълно недостатъчни за цяла баница).
Рецептата започна да се заформя около тези глави лук и едни кори за баница. Сетих се за икономичния трик в сръбския бурек.
Продуктите:
1 пакет кори за баница (от 300 г)
300 - 400 г кромид лук
4 - 5 с.л. пшеничен грис
сол
черен пипер
мащерка (по желание)
олио
Начин на приготвяне:
- Почистения лук нарязваме на средно едри парчета и запържваме в 3 с.л. олио (тук е моментът ако искате да сложите лапад, спанак, коприва, киселец и т.н. Или да заместите стария кромид с пресни зелени перца).
- Щом лукът започне да придобива лек загар добавяме грисът. Разбъркваме и пържим до лекото му поруменяване.
- Наливаме вода (голям пропуск, че не премерих, но по спомени около 300 - 400 мл сложих. Трябва да е гъстичко като каша).
- Слагаме 1/2 ч.л. сол (опитайте след сваряването на гриса и добавете още, ако ви се вижда безсолно).
- Държим на котлона и бъркаме до пълното сваряване на гриса и сгъстяването му.
- Отстраняваме от котлона, подправяме със смян черен пипер и малко мащерка.
- Оставяме да се охлади (моето търпение беше до хладка смес, а не напълно изстинала).
- Взимаме един лист за баница, върху него ръсим малко олио (1 с.л.) и отгоре поставяме втори лист. Намазваме с лучения грис по цялата кора.
- Завиваме на руло и подреждаме в тава, намазана с олио.
- Продължението с другите кори е същото.
- Готовата баница напръскваме с нагорещено олио (и със студено може да намажем) и слагаме да печем в предварително загрята на 200 градуса (0C) фурна.
Ще се радвам, ако решите да опитате в този или друг вариант, базиран на тази идея с грис. И дано ви хареса :)
Ето и едно хрумване, извън постите (и заглавието на публикацията)
Плънката не ми стигна за цял пакет от 500 г кори и за това направих и три мини банички с плънка от каймак (един страхотен продукт от Сърбия, който препоръчвам да опитате, ако имате път към съседите). Ето така изглежда този, който съм опитвала (първият - по-мек и мазен, вторият - по-гъст и по-твърд, но и двата с отличен вкус).
Банички с каймак и крем от сирене с чушки |
Ето как изглежда този, който си купих
От къде започнах - постна баница.., ала бала..., а стигнах до рекламиране на сръбски продукти :). Но така се случи, че заедно с постната лучена баница (и в момент на празен хладилник), открих нов вкус при баниците - с каймак и павлак с люти чушки от туршия.
Изпращам ви поздрави и ви пожелавам хубаво настроение :) До скоро (най-вероятно на сръбска баница с люти чушки и сирене)!
Е, Снежи, ти защо не направи по-рано рекламата, а? Защо не ме светна преди месец? Калпазанка! :*
ОтговорИзтриванеМного вкус в една уж скромна баничка! Браво! Чакам да видя и другата, пиперливата ;)
Хубава сряда от мен, мила! Прегръдка!
Приемам критиката :)) (с усмивка). По-късно ще кача на ФБ страничката любимите ми продукти от Сърбия. Баничката учуди и самата мен, да си призная. Не вярвах, че като хвана икономичната линия ще се получи нещо толкова вкусно. Благодаря ти, мила! Хубава и уютна вечер на теб!
ИзтриванеСнежи, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИ за тези продукти мога само благородно да завиждам :)
Прегръдка и много усмивки!
Понякога в хладилника ми има само ехо. Но то не било толкова лошо, защото тогава човек се учи да прилага хитрости :)) Радвам се, че ти харесва, Дани и ти благодаря! Ще помисля как да оправим нещата с "благородното завиждане" :))
ИзтриванеПрегръдки и от мен, мила! Хубава вечер!
До Сърбия път няма да бия ,но страшно много ми хареса баницата ти с лук и грис ,Снежи ! Така сладкодумно си я разказала , че ми идва да скокна и имам половин пакет кори (чудех се в какво да ги превърна :) да я започна веднага .
ОтговорИзтриванеНепременно , ама непременно ще я пробвам ....даже още утре !
Прегръдки и хубава вечер :* !
Ив, отначало мислех, че само аз ще си я ям, но на всички много им хареса и съм доволна от резултата. Дано и на теб ти хареса (ще чакам да споделиш). Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав и усмихнат ден!
Изтриване:) Снежи, при теб е толкова забавно! Ще насецкаме чушките непременно:)стига да се сдобием с тези уникални вкуснотии. Иначе баницата си е чудна, а в началото като се зачетох, че нищо няма в нея, щях да се разлепя от смях. От нищо да измайсториш тази вкусна плънка, ти си страхотна/ съвсем не нищо, ама щом си казала:)/! Прегръщам те, Снежи и ти благодаря за усмивките!
ОтговорИзтриванеТо, Катенце, понякога се налага от нищо нещо да правя :) Радвам се, че съм те усмихнала и че тази простичка рецепта ти е харесала. Благодаря ти! Поздрави, с пожелание за много усмихнат ден!
Изтриванео, уау, страхотна идея! Ще пробвам
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вероника! Дано ви хареса :)
ИзтриванеПоздрави, с пожелание за хубав ден!
Чудесна е станала баничката,Снежи!Е това се казва от нищо-нещо,и като идея,и като резултат!Поздрави и чакам онази с каймака!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Като ме споходи нямането и се пръква от нищо нещо:) Баничка с каймак ще има, но някога по-натам, че изядохме каймака.
ИзтриванеПрегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Май от нищо - нещо се получават винаги вкусни неща!
ОтговорИзтриванеПоздравления за идеята и изпълнението!
Прегръдки!
Инче, много резервирано я започнах, но добрият резултат ме учуди. Благодаря ти, мила! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеНевольооо!
ОтговорИзтриванеЯвно те е чула, Снежи, виж какви неща си сътворила. Браво, много ми харесват идеите ти. Със сигурност са вкусни, не се съмнявам.
Поздрави!
Да, Гери, прегракнах от викане, но ме чу неволята :))
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва и ти благодаря! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
Много интересно предложение,изглежда много вкусна тази баница,поздравления!Хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мари! Хубави почивни дни и на теб!
ИзтриванеСнежи, цялата ти серия зелени рецепти са чудесни, но тази баница е страхотна!
ОтговорИзтриванеОпредено не ми е позната, но много ми допада и благодаря за споделената рецепта.
Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана
Благодаря, Дианче! Ще се радвам, ако решиш да я направиш и ти хареса. Опитайте... (цитирам те :))). Поздрави и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!
ИзтриванеАу, каква апетитна и вкусна баница!
ОтговорИзтриванеМНого ми допада, обичам аромата на лук и мисля, че е страхотна на вкус! Непременно ще я приготвя!
И обичам, Бети, лучени баници. Тази е по-различна от традиционните и ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти за коментара, мила! Хубав ден!
Изтриване