сряда, 17 април 2013 г.

Постна баница с лучен грис

Още една идея за "зелена" рецепта, но изпълнена в зимен, безцветен вариант. Т.е ще трябва да пофантазирате, за да я видите в зелен цвят. Ако я направите със зелени стръкове на пресен кромид лук, вече ще ви проговори на пролетен език. Може да пробвате и с други листни зеленчуци, но по-нататъшното развитие на рецептата оставям на всеки според вкуса.

Това е рецепта, родена в момент на нямане - нямах сирене, нямах яйца, нямах пресен лук, лападът и копривата още спяха, празът - отдавна свършил, картофите - останали само дребни, с гол ориз не си я представях, но 2 големи глави стар кромид лук ми се навряха в ръцете (и все пак напълно недостатъчни за цяла баница).

Рецептата започна да се заформя около тези глави лук и едни кори за баница.  Сетих се за икономичния трик в сръбския бурек.


Продуктите:
1 пакет кори за баница (от 300 г)
300 - 400 г кромид лук
4 - 5 с.л. пшеничен грис
сол
черен пипер
мащерка (по желание)
олио

Начин на приготвяне:

  • Почистения лук нарязваме на средно едри парчета и запържваме в 3 с.л. олио (тук е моментът ако искате да сложите лапад, спанак, коприва, киселец и т.н. Или да заместите стария кромид с пресни зелени перца).
  • Щом лукът започне да придобива лек загар добавяме грисът. Разбъркваме и пържим до лекото му поруменяване.




  • Наливаме вода (голям пропуск, че не премерих, но по спомени около 300 - 400 мл сложих. Трябва да е гъстичко като каша).
  • Слагаме 1/2 ч.л. сол (опитайте след сваряването на гриса и добавете още, ако ви се вижда безсолно).
  • Държим на котлона и бъркаме до пълното сваряване на гриса и сгъстяването му.
  • Отстраняваме от котлона, подправяме със смян черен пипер и малко мащерка.
  • Оставяме да се охлади (моето търпение беше до хладка смес, а не напълно изстинала).
  • Взимаме един лист за баница, върху него ръсим малко олио (1 с.л.) и отгоре поставяме втори лист. Намазваме с лучения грис по цялата кора.



  • Завиваме на руло и подреждаме в тава, намазана с олио. 
  • Продължението с другите кори е същото.
  • Готовата баница напръскваме с нагорещено олио (и със студено може да намажем) и слагаме да печем в предварително загрята на 200 градуса (0C) фурна.



Получи се изненадващо вкусна баница, с лучен аромат и сочни кори.
Ще се радвам, ако решите да опитате в този или друг вариант, базиран на тази идея с грис. И дано ви хареса :)

Ето и едно хрумване, извън постите (и заглавието на публикацията)
Плънката не ми стигна за цял пакет от 500 г кори и за това направих и три мини банички с плънка от каймак (един страхотен продукт от Сърбия, който препоръчвам да  опитате, ако имате път към съседите). Ето така изглежда този, който съм опитвала (първият - по-мек и мазен, вторият - по-гъст и по-твърд, но и двата с отличен вкус).



Банички с каймак и крем от сирене с чушки
В едната кора сложих "павлак със сецкани пиперки" :)) (ще рече някакъв сиренен крем с рязани чушки от туршия, леко люти). При Пепи скоро попаднах на такава рецепта, т.е. побългареният вариант също може да ви свърши работа, но ще трябва да "насецкате" чушките и тогава да ги смесите със сиренето :) Падна ми се залче от тази баница, но беше изумителна... (със сигурност ще напиша цяла публикация за нея, но при следващото пазаруване в Сърбия)
Ето как изглежда този, който си купих
От къде започнах - постна баница.., ала бала..., а стигнах до рекламиране на сръбски продукти :). Но така се случи, че заедно с постната лучена баница (и в момент на празен хладилник), открих нов вкус при баниците - с каймак и павлак с люти чушки от туршия.

Изпращам ви поздрави и ви пожелавам хубаво настроение :) До скоро (най-вероятно на сръбска баница с люти чушки и сирене)!

22 коментара:

  1. Е, Снежи, ти защо не направи по-рано рекламата, а? Защо не ме светна преди месец? Калпазанка! :*
    Много вкус в една уж скромна баничка! Браво! Чакам да видя и другата, пиперливата ;)
    Хубава сряда от мен, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам критиката :)) (с усмивка). По-късно ще кача на ФБ страничката любимите ми продукти от Сърбия. Баничката учуди и самата мен, да си призная. Не вярвах, че като хвана икономичната линия ще се получи нещо толкова вкусно. Благодаря ти, мила! Хубава и уютна вечер на теб!

      Изтриване
  2. Снежи, чудесно предложение!
    И за тези продукти мога само благородно да завиждам :)
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога в хладилника ми има само ехо. Но то не било толкова лошо, защото тогава човек се учи да прилага хитрости :)) Радвам се, че ти харесва, Дани и ти благодаря! Ще помисля как да оправим нещата с "благородното завиждане" :))
      Прегръдки и от мен, мила! Хубава вечер!

      Изтриване
  3. До Сърбия път няма да бия ,но страшно много ми хареса баницата ти с лук и грис ,Снежи ! Така сладкодумно си я разказала , че ми идва да скокна и имам половин пакет кори (чудех се в какво да ги превърна :) да я започна веднага .
    Непременно , ама непременно ще я пробвам ....даже още утре !
    Прегръдки и хубава вечер :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, отначало мислех, че само аз ще си я ям, но на всички много им хареса и съм доволна от резултата. Дано и на теб ти хареса (ще чакам да споделиш). Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  4. :) Снежи, при теб е толкова забавно! Ще насецкаме чушките непременно:)стига да се сдобием с тези уникални вкуснотии. Иначе баницата си е чудна, а в началото като се зачетох, че нищо няма в нея, щях да се разлепя от смях. От нищо да измайсториш тази вкусна плънка, ти си страхотна/ съвсем не нищо, ама щом си казала:)/! Прегръщам те, Снежи и ти благодаря за усмивките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То, Катенце, понякога се налага от нищо нещо да правя :) Радвам се, че съм те усмихнала и че тази простичка рецепта ти е харесала. Благодаря ти! Поздрави, с пожелание за много усмихнат ден!

      Изтриване
  5. о, уау, страхотна идея! Ще пробвам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! Дано ви хареса :)
      Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  6. Чудесна е станала баничката,Снежи!Е това се казва от нищо-нещо,и като идея,и като резултат!Поздрави и чакам онази с каймака!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Като ме споходи нямането и се пръква от нищо нещо:) Баничка с каймак ще има, но някога по-натам, че изядохме каймака.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Май от нищо - нещо се получават винаги вкусни неща!
    Поздравления за идеята и изпълнението!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, много резервирано я започнах, но добрият резултат ме учуди. Благодаря ти, мила! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Невольооо!
    Явно те е чула, Снежи, виж какви неща си сътворила. Браво, много ми харесват идеите ти. Със сигурност са вкусни, не се съмнявам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, прегракнах от викане, но ме чу неволята :))
      Радвам се, че ти харесва и ти благодаря! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Много интересно предложение,изглежда много вкусна тази баница,поздравления!Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мари! Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  10. Снежи, цялата ти серия зелени рецепти са чудесни, но тази баница е страхотна!
    Опредено не ми е позната, но много ми допада и благодаря за споделената рецепта.
    Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Ще се радвам, ако решиш да я направиш и ти хареса. Опитайте... (цитирам те :))). Поздрави и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Ау, каква апетитна и вкусна баница!
    МНого ми допада, обичам аромата на лук и мисля, че е страхотна на вкус! Непременно ще я приготвя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И обичам, Бети, лучени баници. Тази е по-различна от традиционните и ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти за коментара, мила! Хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")