вторник, 29 март 2016 г.

Десерт "Птиче мляко" по руски стандарт

Известната торта "Птиче мляко" получава още една публикация в блога, под формата на десерт и то по руски стандарт (ГОСТ). Когато прочетох рецептата и видях, че е различна от тази, която вече имам записана ми се прииска да я направя.
Пробвах и огледалната глазура с бял шоколад, оцветена с гелови бои (такива ми се намират).


Вкусът е много различен от този на тортата, която тествах преди време. И двата десерта са хубави сами по себе си, но лично на мен тортата, по вече споделената рецепта, ми допада повече.
"Птиче мляко", което ще запиша днес има вкус на маслен маршмелоу, с хрупкав блат за подложка, който леко омеква с времето. Захарта ми идва в повечко, но понеже бях твърдо решена да не пипам нищо в руския стандарт запазих количеството. Желираният крем ми стои доста стегнат за моя вкус, но пък благодарение на това ми се получиха красиви формичките.


събота, 26 март 2016 г.

Соленки с чедър и гъбен тарт


Соленките с чедър са едни от любимите у дома. Исках да им направя по-нормални снимки преди да ги запиша в блога, но рискувам да ги пропусна изобщо като публикация. За това ги пускам в този вид с идеята да добавя по-свежи снимки, когато му дойде времето (хайде да става по-голям денят, та и те да видят що е то дневна светлина).


Продукти:

  • 200 г сирене чедър (стават и с топеното сирене, тествано е)
  • 35 г масло (твърдо)
  • 2 с.л. (с връх) заквасена сметана
  • щипка сол
  • 2 с.л. ледена вода
  • 130 г брашно
  • едра сол за поръсване, подправки (по желание) - червен пипер, черен пипер, ким

понеделник, 21 март 2016 г.

Огледална шоколадова глазура



Идеята за този тип декорация ми се мярна в интернет като по поръчка. Нямах ни най-малка нагласа да украсявам с фондан, а като се сетих как омазах тортата за моя рожден ден изключих и шпицовете като опция. Реших да си поиграя с шоколад. И без това тортата беше за рождения ден на моята половинка, а той е най-големият почитател на шоколада, който познавам от цялото ми обкръжение на познати и приятели.

Украсата може да се направи на всеки тип торта.

Огледална глазура
Източник: pteat.ru

Продукти:

  • 12 г желатин
  • 60 мл вода за желатина + 75 мл вода за сиропа
  • 150 г захар
  • 150 г мед (може глюкоза)
  • 150 г шоколад (бял (ако след това ще оцветяваме глазурата) млечен или натурален)
  • 100 г подсладено кондензирано мляко

понеделник, 14 март 2016 г.

Мусака


При въпроси от рода на "мамо, как да си направя... еди какво си?" обикновено давам линк към съответната рецепта в блога, но последващият коментар "сложно ми е" отново вкарва мама в кухнята.
Дааа, когато тепърва започваш да навлизаш в кухнята, трябва да го правиш с малки стъпки, за да не се откажеш на второто готвене. За това мама започна да публикува лесни рецепти, за начинаещи, само дето понякога на тази мама и е трудно да прецени степента на сложност и пак забива детето в някоя неприятна ситуация. Но опита идва с практиката. Така, че днес за задачка имаме да си сготвим мусака.


Продукти (за 6 - 8 порции):


събота, 12 март 2016 г.

Сиропирана торта


Толкова сиропирана, че почти си е торта-реване. И ми напомни с вкуса си за старите торти, ония с маслен крем, без сметани. Сега не ми се стори толкова тежка, като едно време, явно съм развила по-висок праг за сладкоусещане ;).

Сиропирана торта


Продукти за блатовете:

6 белтъка
5 жълтъка
150 г брашно
150 г захар
щипка сол
1 ч.л. ванилена захар



    Продукти за крема:

    200 г масло
    180 г захар
    1 яйце
    1 жълтък
    130 мл прясно мляко
    1 ч.л. ванилена захар
    1 с.л. ром или коняк

        Продукти за сиропа:

        150 г захар
        180 мл вода
        1 с.л. ром или коняк





          За поръсване на тортата - 200 г печени орехи (или фъстъци), счукани

          четвъртък, 10 март 2016 г.

          Боб с коприва


          Когато търсих рецептата за оня боб по сръбски, попаднах на още едно ястие с боб, което си записах за проба и пробвах. Боб с коприва - пролетен вариант на бобена чорбица, почти като онази по манастирски. Рецептата е от Moje Grne, а аз добавих при сервирането чесън, оцет и орехи.



          петък, 4 март 2016 г.

          Щрудели - с мак и с орехи


          Там, от където идва рецептата, двата вида щрудели обикновено се приготвят в комплект, вървят заедно като ин и ян и по мои наблюдения маковият се харесва повече на жените, а ореховият на мъжете. Може би за това вървят в комплект.

          Рецептата и самото приготвяне, специално за блога, са от зълва ми, за което много й благодаря. Обичам да си имам гости в блога - намазахме с пълно меню от сръбската кухня - жълта супа с кнедли, месо с картофи на фурна и тези фантастични и много любими щрудели. Рецептата за последните е научила от нейна приятелка от Нови сад. И аз там ги опитах за първи път и се влюбих в маковия.




          вторник, 1 март 2016 г.

          Сладки мъфини със сирене и локум


          Честита баба Марта, приятели!
          Да сте здрави, весели, засмени! Да сте щастливи и влюбени!

          Разхождайки се сутрин забелязвам, че цветовете в природата  стават все по-наситени и пролетта се усеща във въздуха. Но баба Марта си я познаваме, характерът и е променлив и може да метне снежно покривало, ако се ядоса.

          Тази година мартеничките, направих от захар. Такива едни пролетни. Дано й харесат на тази баба Марта, та да се усмихне широко и слънцето да блести по-честичко в очите.



          loading...

          Абонирайте се за публикации

          Въведете вашия e-mail:

          Предоставено отFeedBurner

          Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")