вторник, 9 януари 2018 г.

Каноли


Каноли
Честита Нова Година, Приятели!
Честити нови мечти и надежди, здрава, щастлива и успешна да бъде 2018 година!

Избрах да стартирам новата година в блога с каноли - това е един италиански десерт, който казват, че е пленил всеки, който го е опитал. Не съм пробвала италианска версия, но въпреки това съм от пленените.



Продукти за тестените тръбички:
(Рецептата е от сайта bonapeti.bg)
  • 250 г брашно 
  • 1 яйце 
  • 30 г пудра захар 
  • 50 г краве масло (или свинска мас)
  • 2 с. л. бял винен оцет 
  • 2 -3 с. л. десертно вино (или ликьор)
  • 1 ч. л. канела 
  • 1/2 ч. л. сол 
  • 1 ч. л. какао 
  • белтък за намазване
  • олио за пържене на маслена баня
За улеснение тръбичките може да се направят ден-два по-рано. 
  • Пресяваме брашното в купа и добавяме към него солта, пудрата захар, какаото и канелата.
  • Слагаме мекото масло (или мас) и с ръка претриване да стане на трохи.
  • Добавяме яйцето, оцета, виното и замесваме меко тесто.
  • Завиваме тестото във фолио и оставяме да престои около 1 час в хладилник.
  • След това разточваме на тънка кора и изрязваме от него кръгчета с диаметър около 10-12 см.
  • Кръгчетата увиваме около метални тръбички (продават се такива специални за каноли, но може а си направите от дебело алуминиево фолио (като това на еднократните алуминиеви тавички например).
  • Намазваме краищата на тестото с белтък и пържим в горещо олио, на маслена баня.
  • Изваждаме на кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Продукти за крема:
  • 500 г рикота
  • 250 - 300 г пудра захар
  • 2 -3 пълни с.л. фъстъчено масло
  • ванилия
Разбиваме рикотата с пудрата захар и добавяме ванилия и фъстъчено масло (което е солено, но внася хубав баланс, с него коригирам и гъстотата на крема).

Продукти за декорация и сервиране:
  • 100 г тъмен шоколад
  • 1 с.л. олио
  • счукани орехи (или други ядки по избор)
  • фъстъци в шоколад (или други малки шоколадови топчета)
  • пудра захар за поръсване
Каноли с фъстъчен крем
  • Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме към него 1 с.л. олио. Бъркаме до изглаждане на шоколада.
  • Тестените тръбички потапяме в разтопения шоколад само от страната на отвора.
  • Пълним тръбичките с крем, с помощта на пош.
  • Топваме в орехите, поставяме по шоколадов фъстък или мини бонбон, подреждаме в чиния и преди да ги поднесем наръсваме с пудра захар.

Да ви е сладко! 

6 коментара:

  1. За много години, Снежи! Аз съм запленена от твоите каноли! Толкова изящни и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Катенце! Всичко най-най-добро ти желая! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Да ти е честита, спорна, здрава и благословена Новата 2018 година Снежи.Канолите са прекрасни, чудесно празнично предложение.
    Весел януари ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успешна и щастлива да е и твоята година, Ели! Всичко най-добро!

      Изтриване
  3. За много години, Снежи!
    Да си жива и здрава, и много щастлива в личен план и да ни радваш тук с прекрасните рецепти и снимки!
    И аз не съм опитвала каноли, смятах че са сложно нещо за направа, но твоята публикация ме обнадежди, ако се навия, ще те ползвам за източник непременно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! Здрава, късметлийска и много щастлива да е и за теб 2018 година! Прегръдки и от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")