понеделник, 22 януари 2018 г.

Проя - царевична пита



Продукти:

  • 2 яйца
  • 1/4 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 100 г гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
  • 250 г сирене (или извара)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. с връх бакпулвер 
  • 1 и 1/2 ч.ч. царевично брашно 




Начин на приготвяне:

  • Чукваме в купа яйцата и добавяме олиото. Разбиваме с телена бъркалка.
  • Добавяме прясното и киселото мляко. Разбъркваме.
  • Слагаме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме до гладка смес.
  • Раздробяваме сиренето и го слагаме в тестото. Разбъркваме.
  • Включваме фурната на 200 ⁰С.
  • Изсипваме тестото в тава, която предварително сме намазали с малко олио или сме сложили хартия за печене.
  • Изпичаме питата като проверяваме готовността й с клечка.

Това е нещо като мързелив тутманик с царевично брашно. Внучето ми, което е на годинка и малко повече, много я обича.
Не използвайте царевичен грис, а истинско царевично брашно. Хубава е както топла така и студена. С компот или айран е чудна за закуска.
По желание, преди изпичане, може да се сложи малко масло (неразтопено) по повърхността на питата.
Ако киселото мляко, не е гъсто добавете малко повече брашно (примерно с 2 - 3 с.л. отгоре).

Току-що излязла от фурната проя

Отчупено парченце топла проя

Когато изстине се реже лесно

Проя със сирене

5 коментара:

  1. Снежи,
    прекрасна проя се е получила, чудесна за закуска.Веднага ще я изпробвам, лесна и чудесна.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вярно, че е лесна и чудесна :) Благодаря ти, Ели! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Наистина е като мързелив тутманик :) И явно е вкусен, щом малкото внуче толкова го харесва :)Интересно ми е името му - ПРОЯ - не съм чувала ...
    Хубав ден, Снежи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Популярна е в Сърбия, от там имам и рецептата и я правя винаги със сръбско царевично брашно. Поздрави и от мен, Албенче! И благодаря!

      Изтриване
  3. Нещо подобно пригатвяше баба, ако не се лъжа името му беше май просеник, аз обаче не съм опитвала, ще попитам мама, ако се сетя и за рецепта.
    Твоята проя звучи вкусно, пък и щом внучето одобрява, значи е екстра.

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")