Продукти:
- около 500 - 600 г сварен боб (използвах от консерва, една е 400 г, но чисто, след отцеждане остава 250 г. Купих една с бял и една с червен боб)
- 1 малка кисела зелка
- 1 глава кромид лук
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 с.л. брашно
- 1 равна ч.л. червен пипер
- 1 равна с.л. сушена чубрица
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. шарена сол
Боб с кисело зеле |
Начин на приготвяне:
- Нарязваме зелето на тънки ленти (като отстраняваме дебелите жилки и кочана). Нарязваме и кромидия лук.
- Загряваме олиото и в него запържваме зелето и лука.
- Разбъркваме от време на време и държим на котлона, докато водата от зелето се изпари.
- Щом зелето започне да се запържва, наръсваме брашното.
- Бъркаме и държим на котлона още няколко минутки.
- Добавяме боба.
- След това ръсим червения пипер, чубрицата, слагаме дафиновия лист и отстраняваме от котлона.
- Прехвърляме зелето в тава, сипваме вода (почти да го залее) и запичаме в умерено загрята фурна.
- При сервиране поръсваме с малко шарена сол.
Бележка: По тази рецепта ястието остава сочно. Важен момент е добавянето на брашно, с него ястието ми е различно от всички други, които съм приготвяла. Сега е точно по вкуса ми.
В кой момент се слага боба?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наблюдателността. Наистина бях пропуснала боба :) Сега е вече в рецептата и той.
ИзтриванеПочвам го веднага!
ОтговорИзтриванеНямам търпение да го направя и аз за първи път :)) А толкова обожавам зеле с боб!