Плодово сладко в три варианта с продуктите на Dr. Oetker


 Сладко от череши 

(по същия начин може да приготвите от праскови, кайсии, малини, касис, круши и др.)


Тест и впечатления от трите продукта на Dr. Oetker:

Gelfix 1:1 - плодове и захар в съотношение 1:1
Gelfix 2:1 - плодове и захар в съотношение 2:1
Gelfix 3:1 - плодове и захар в съотношение 3:1

Сладко с различни плодове и продуктите Gelfix на Dr.Oetker
Много се зарадвах на предложението на Д-р Йоткер да тествам фиксовете за сладко и бях приятно изненадана, че вече има Gelfix 3:1, също така със стевия и фруктоза. Колкото по-голяма ставам (да се разбира на години, не на кг) и откакто станах баба, се опитвам да променя някои хранителни навици. Не може баба да яде баници и сладкиши и да казва "не е добре за теб" на внучето, нали така?

Още когато се появиха на пазара гелфиксовете 1:1 ги опитах от любопитство и останах много доволна от бързината, с която се приготвя сладко (на практика от всички плодове). Няма загуби, варенето е само няколко минути и няма риск от прекалено гъсто или рядко (недоварено) сладко. Резултатът е гарантирано добър (ако не игнорираш упътванията към опаковките). И още един техен плюс, поради който ми харесват и ги използвам без угризения е, че за сгъстител се ползва пектин.
Нямах търпение да опитам новия вкус на Gelfix 3:1, създаден сякаш по поръчка за мен и новото ми отношение към захарта.

Реших да направя 3 варианта на сладко от череши:



  • Вариант с Gelfix 1:1. 


Плодовете и захарта са в равни количества.
Примерно 1 кг плод (череши в случая) и 1 кг захар

Класическо на вкус сладко - доволно захарно и ароматно.
Точно това сладко е любимото на мъжа ми. Използвам го и за сладкиши, ако той не е минал преди мен по рафтовете в мазето.
Сладко от череши с Gelfix1:1

  • Вариант с Gelfix 2:1


Захарта в купичката вече е наполовина, защото тук имаме 1 част плод (примерно 1кг) и половин част захар (примерно 500г). Хареса ми много на вкус. Не натрапчиво сладко и плодът сякаш го усещам, че е пресен. Близко е до усещането да ядеш пресни череши със захар.

Сладко от череши с Gelfix 2:1

  • Вариант с Gelfix 3:1 - моят фаворит

Най-приятното на вкус сладко, за това и този гелфикс ми е фаворит. При него, поради малкото количество захар, доминиращ си остава вкуса на плода. Опитайте го!

Захарта в купичката вече е една трета, защото тук имаме 1 част плод (примерно 1кг) и 1/3 част захар (примерно 333 г).
Сладко от череши с Gelfix 3:1

Как да си приготвим сладко с Gelfix на Dr. Oetker:

Сега, повече от всякога, имам нужда от време  - едно, че с внучето няма понятие като "мое време", навиците и всичко старо се промени, друго, че по-широк кръг приятели научиха вече за хобито ми  и това изяжда до шушка всичко, което ми остане (пак за време става въпрос).
За това тези добавки на Йоткер ги аплодирам бурно.

Стъпка 1:

  • Първо измиваме и изчистваме плодовете от дръжки, листа и костилки. След като сме почистили претегляме плодовете. Трябва да имаме малко повече от килограм необработен плод, така, че след почистването да е 1 кг.


Стъпка 2:

  • Сместа от пакетчето Gelfix (без значение дали е 1:1, 1:2 или 1:3) се изсипва в купа и се смесва с 2 с.л. захар. Разбъркваме.


Сместа Gelfix разбъркваме с 2 с.л. захар
Стъпка 3:

  • Изсипваме сместа от купичката при почистените плодове и разбъркваме.



Разбъркваме плодовете с добавката Gelfix на Dr. Oetker

Стъпка 4:

  • Поставяме плодовете на умерено силен котлон и след завиране веднага слагаме цялото количество захар.

За Gelfix 1:1 - захарта е 1 кг, тъй като и черешите са 1 кг
За Gelfix 2:1 - захарта е 0,500 кг, при череши 1 кг
За Gelfix 3:1 - захарта е 0,333 кг, при череши 1 кг


Стъпка 5:

  • Варим на умерен котлон от 3 до 5 минути (за по-меки плодове 3 минути, за по-твърди 5 минути). По време на варенето се образува пяна, която отстраняваме.


Отстраняваме пяната по време на варенето. Сладкото от череши е готово за 3-4 минути.
Стъпка 6:
Горещото сладко насипваме в чисти и сухи бурканчета. Затваряме и поставяме с капачките надолу.
Винаги оставям в купичка малко от готовото сладко, за проба 



  • Бележка:
  • Правих сладко от праскови и касис, от арония, от ягоди, от малини, круши. Сега ми се върти идеята да си направя сладко от лимони (за него бих използвала Gelfix 1:1). Надявам се скоро да успея да ви разкажа и покажа още идеи за не съвсем популярни сладка.


Благодаря от сърце на Dr. Oetker за хубавите продукти!
Благодаря, че ги има! Който и продукт от техния асортимент да пробвате няма да съжалявате, гарантирано!


2 коментара:

  1. Прекрасна си! Публикацията е толкова изчерпателна, така добре си обяснила всичко, виждат се разликите в сладката, описала си ги. Задължително ще пробвам това лято вариант 3, а защо не и още сега, стига да го открия и тук. Продуктите на Др. Йоткер са ми любими и когато търся такива за сладкиши, от целият асортимент в магазина избирам тях, изобщо не се колебая. Наистина за толкова години, никога не са ме разочаровали. Благодарности и към тях и към теб. Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване

loading...