Продукти:
- 11 с.л. вода
- 11 с.л. олио
- 11 с.л. захар
- 40 г мед
- 1 бакпулвер (10 г)
- брашно за меко тесто
Крем:
- 400 мл кокосово мляко (82%-но)
- 500 мл вода
- 2 пак. пудинг ванилия (общо за 1 л. мляко)
- 12 с.л. захар (повече или по-малко, според вкуса)
- Пресни ягоди (или сладко от любими плодове)
Може да приготвите любимия си крем или да ползвате готовите инстантни кремове (харесвам тези на Йоткер). С последните времето за приготвяне се скъсява значително.
Аз заложих на кокосов крем. Направих го с един пакет пудинг (за 500 мл мляко) и 1 пакет готов кисел (за 500 мл вода). Но технологията е малко по-особена и няма да описвам нея, за да не ми съсипе заглавието за бърза и лесна торта.
Приготвяне:
На платките:
- Сложете в метална купа водата, олиото, захарта и меда.
- Затоплете леко, колкото захарта и медът да се разтворят (да не е горещо).
- Добавете 200 г брашно (в топлата смес, не е нужно да чакате да изстине), наръсете бакпулвера върху брашното и разбъркайте.
- Добавете още брашно на етапи, докато получите меко тесто, което става за точене.
- Разделете тестото на 6 (или 3) топки.
- Разточете ги на тънки кори (ако сте разделили тестото на 3, може да ги разстелете с ръка)
- Изрежете корите с помощта на кръгъл шаблон (ползвам дъното на тортената ми форма с падащи стени)
- Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
- Изпечете корите една по една, поставени върху силиконово килимче или хартия за печене. Времето е кратко. Трябва да ги оставите меки на допир.
На крема:
- Изсипете кокосовото мляко в тенджерка. Добавете 300 мл вода и захарта.
- Сложете на котлона да загрява.
- Разредете нишестето в останалите 200 мл вода.
- Сложете нишестето в теджерката с кокосово мляко и бъркайте от този момент, до кипването, непрекъснато.
- Отстранете от котлона веднага щом кипне.
- Почистете и нарежете пресните ягоди.
- В тортена форма подредете тортата, като редувате блатове и крем. Един или два от блатовете може да намажете със сладко и след това да залеете с крем. Или върху крема да нарежете пресни плодове.
Трябва време само да се охлади и е готова за консумация. Много е лека, не прекалено сладка и ако имате късмет с ягодите, си е супер ароматна.
Рецептата се явява разновидност на "Мармаладеният тортосладкиш", един любим кулинарен спомен от студентските ми години.
Да ви е сладко!
Честит Гергьовден на всички именници!
Наздраве и весел Празник!
Бъдете здрави, щастливи, усмихнати и нека Свети Георги ви закриля!
Основното със сигурност вече се пече, но ако сте пропуснали десерта може бързо да се коригирате с тази лесна и не особено претенциозна тортичка.
Бързо, лесно и вкусноооо, невероятна тортичка Снежи, прекрасен и слънчев Гергьовден :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! Хубав ден на теб!
ИзтриванеМного симпатична тортичка, Снежи! Наистина звучи лесна! А както обичам кремчета от този сорт... добре, че не съм била наоколо, докато си я сглобявала, защото кремът нямаше да ти стигне ;)
ОтговорИзтриванеЧестит празник! :)
Лесна е, Тики :) Може и без крем, само с конфитюр или мармалад пак става, така, че ако беше наблизо, минавах на този вариант. Няма да те оставя да гледаш, я :))
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Супер! От 2-3 години почти не ям млечни продукти и тази рецепта е перфектна за мен!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако ти хареса, Таня :) Поздрави, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеСнежи, много красива торта, а този разрез с твое позволение ще си го придърпам. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНа разреза се вижда колко сочна става, след едно нощуване в хладилника. Да ти е сладко, Танче :) Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеЧудесна е, Снежи! Черпя се едно виртуално парченце и бягам, че много съблазняваш и се опасявам да не затичам отворя някой шоколад набързо ;)))
ОтговорИзтриванеУсмихнати и щастливи майски дни и празници! Прегръдки!
Ирме, разбирам те :) И аз бягам все по периферията и само с едно око надничам в блоговете, защото... знаеш защо :))
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Чудна тортичка, Снежи, чудна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! И усмихнат ден ти пожелавам!
ИзтриванеВярно е много лесна, а как вкусно ми изглежда с тоя разтеклия се крем! Върховно!
ОтговорИзтриванеЛесна и много бърза е, Поли! Ако обичаш бисквитени торти, то и тази ще ти хареса.
ИзтриванеПоздрави и успешен ден!
Много добро решение за подслаждане:))))Поздравления,Снежи както за чудесната рецепта,така и за съблазнителните снимки!
ОтговорИзтриванеБез сладичко всяко хапване ми се струва недовършено :))
ИзтриванеПоздрави, Миленче! Хубав ден!
Снежи, много интересен вариант на блатове за торта с разточване! Даже не съм чувала за такова нещо! Като гледам снимките са точно блатове, но по-тънички, а на вкус и усещане? И "тортосладкиша" разгледах. Много привлекателна идея! Записвам си :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдка!
На вкус и усещане са бисквитени. Само не трябва да се препичат до хрупкавост, че ще им трябва напояване или по-дълъг престой с крема. Радвам се, че ти харесва, Албенче!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Доста съм позакъсняла за парченце, но съм сигурна, че си ми запазила едно:) Страхотна е тази торта, свежа и вкусна и красива! Прегръдки, Снежи!
ОтговорИзтриванеА, не, старо парченце няма да ти дам :) Нова торта ще направя. Идваш ли?
ИзтриванеПрегръдки и от мен, Бонбон!
Снежи, цялата ти нова празнична серия предложения е впечатляваща -
ОтговорИзтриванестрахотното козуначено руло, ефектните сладки "лаленца', сега и нежна медена торта...
Чудесни рецепти, красиви снимки и стилно представяне -
много комплименти за теб, сърдечни поздрави и хубави майски дни!
Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеПривет и от мен, Снежи! Много интересна торта и не съм сигурна дали е към графа "веган" заради меда, но определено се запаметява в графа " за пости" :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеПривет, Люси! Медът може и да не се слага, пак стават хубави бисквитени блатове (важно е само да не се препичат).
ИзтриванеБлагодаря ти! Сърдечни поздрави и от мен!