Набелязахме си Орешак, като място, в което не сме отсядали.
В Орешак |
Не се оказа най-правилният избор, за хора, които не обичат да прекарват цялото си време в хотела.
Хотел "При братята", с. Орешак |
Въпреки, че обстановката беше уютна, щяхме да умрем от скука, ако нямахме кола. До механите на Орешак - с кола, до Троянския манастир - пак с кола.
Троянският манастир |
За разнообразие се повозихме до Чифлик и Троян. Не е това моята почивка. Навъртяхме километри... до Бургас.
Троян |
Троян |
В Орешак, освен да обикаляме по механите, нямаше какво друго да правим. И като виден привърженик на боба пробвах това ястие в три негови разновидности, в три различни механи ("Странноприемница", Кайзер" и "Горски кът"). Боб с коприва, боб яхния и боб по балкански (който изобщо не беше по моя балкански вкус). Не мога да си обясня този мой натъртен интерес към бобеца, а и нещата не свършиха с Орешак - като се прибрахме си направих пълнени зеленчуци с боб. Рецепта, която много обичам, но рядко приготвям. Появи се в един ден, в който пълних чушки, но ми остана плънка, а чушките свършиха и прибегнах до наличните тиквички и патладжани. На мен особено вкусна ми е комбинацията с патладжан.
Пълнени зеленчуци с боб
Продукти:8-9 бр. чушки
1 бр. тиквичка
1 бр. малък патладжан
1.4 кг сварен боб (2 буркана готов или си сварете 500г суров)
120-130 мл олио
1 глава лук
1 бр. морков
1 с.л. червен пипер, сушен джоджен (чубрица), сол
Приготвяне:
Разрязваме патладжана на 2 части по дължина. Издълбаваме като лодка, осоляваме (включително и парчетата от вътрешността).
Разрязваме тиквичката по същия начин. Издълбаваме и нарязваме сърцевината на дребно. Изтърбушваме чушките.
Нарязваме лука и моркова на ситно.
В подходящ (по-дълбок) съд запържваме лука и моркова с половината олио.
Измиваме сърцевината от патладжаните, нарязваме на ситно и слагаме към лука и моркова. Добавяме и сърцевината от тиквичката и разбъркваме. Пържим до леко зачервяване на лука и омекването на патладжанените късчета.
Изцеденият от водата боб намачкваме (не пасирам, а оставям парченца боб). Към вече запържените зеленчуци слагаме боба и разбъркваме непрекъснато до хомогенизиране и леко запържване на цялата смес.
Сваляме от котлона. В друг съд загряваме останалото количество олио.
Вариант 1: Ако ползваме чубрица първо слагаме нея в олиото и веднага след това червения пипер. Разбъркваме за секунда и с тази смес веднага заливаме бобената смес.
Вариант 2: Ако ползваме джоджен го поставяме на края, когато бобената плънка е свалена от котлона. В нагрятото олио слагаме само червения пипер. И заливаме боба.
Изключваме котлона и пак връщаме боба. Бъркаме докато се поеме цялото количество ново олио (това с чубрицата и червения пипер (или само с червения пипер)). Посоляваме на вкус. С така приготвената смес пълним зеленчуците (като патладжаните сме изцедили хубаво от черния сок или сме измили). Редим чушките, патладжаните и тиквичките в намазана с олио тава, поливаме с малко олио и отгоре (акцентираме върху патладжаните) и слагаме в загрята фурна. Печем до готовност на зеленчуците.
Сега, при последното приготвяне сложих и малко вода в тавата, но чушките пуснаха сок и ми се разводни плънката (по-добре става печенето само на мазнина).
Продължавам с екскурзията, която мина и през Ловеч. На път за вкъщи се отбихме в този красив град, който до сега не бях виждала. Очарована съм от старата част "Вароша".
Ето малко снимки и от там:
Три различни погледа:
И една голяма снимка (1920х1200) - wallpaper.
Снежи, прочетох публикацията ти с голям интерес. Много добре се съчетават описанията на случките и преживяното с тази интересна рецепта. Яла съм само пълнени чушки с боб и пълнени зелеви сарми, които традиционно си похапвам на Бъдни вечер, но с други зеленчуци не съм го комбинарала. Благодаря за идеята! :)
ОтговорИзтриванеПриятен неделен ден! :)
Благодаря ти, Светле! И аз преди приготвях само пълнени чушки (сухи) и то само на Бъдни вечер. Т.е. веднъж в годината. Тази рецепта също е от рядко готвените, но ми е много вкусна (на мен лично патладжана ми е любим и си го дърпам за мен). Дано ти хареса и на теб, ако решиш да опиташ. Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеХа, в момента съм сложила боб да варя, че вчера много ми се прияде бобената чорбица с осолено телешко на Дидка.
ОтговорИзтриванеРецептата ти е чудесна, както и екскурзийката. Имам много приятни спомени от Орешака. Преди няколко дни гледах и филм по телевизията за музея в селото. Беше ми много интересно да чуя, че съществуват стомни "шегобийки" :)
Поздравления и за снимките :)
Благодаря, fedora! И за мен спомените ще си останат приятни, но не е от местата, които бих избрала отново. Може и сезонът да се оказа неподходящ, но не ми хареса като цяло.
ИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Снежи, разходката ви е била на много хубави места!
ОтговорИзтриванеА идеята ти е чудесна!
И много красиви снимки!
Прегръдка и хубава неделя!
Едни ми харесаха, други не, но нали все пак направих малко бягство от ежедневието, та съм доволна :)Благодаря ти, Дани! Поздрави и усмихната нова седмица!
ИзтриванеЗнаеш, че обичам разходките и тази я разгледах с интерес. Публикацията ти ми хареса много, Елти, и разходката и бобеца... Интересни места има в района, но наистина трябва с кола да се обикаля, тук едно, там друго... А старата част на Ловеч наистина е много красива. Поздрави и ти благодаря за разходката!
ОтговорИзтриванеЗнам, знам :)) "Пътувах с теб" по много красиви места. Моето нещо не ме изкефи на 100%, но ще си направим друго. Ловеч ме очарова и там бих се върнала за малко по-дълго. Поздрави от мен! И хубава, изпълнена с настроение нова седмица!
ИзтриванеСнежи, хубава екскурзия сте си направили!
ОтговорИзтриванеИнтересна идея за пълнени патладжан и тиквичка с боб! Интересно ми е как се съчетават на вкус. Трябва да пробвам!
Приятна неделна вечер и успешна седмица!
Благодаря ти, tillia! Вкусничко се съчетава, но трябва да опиташ, за да разбереш своята истина. На мен комбинацията с патладжан ми е много любима. Дано и на теб ти допадне. Поздрави и хубава нова седмица!
Изтриване