Ципура с лимони и сметанов сос с кестени

Вчера се посмях на поста на Ивана, за това как маскирала ципура на шаран. Покачи ми настроението и ми дойде музата да покажа и моята (явна) ципура. С Никулден слагам началото на коледното ми настроение. И въпреки, че нямаме именик в дома, не съм банкер и не живея в Бургас, никога не пропускам този празник. Виж другата традиция, за шараните я нарушавам. Аз съм по-склонна (но с лек наклон) да опитам нещо ново от водния свят, но мъжът ми твърдо държи на скумрията. И естествено имаше, но аз ще си пиша за ципурата.
Рецептата за самата риба не е нищо особено, по-скоро "бедна". Но сосът ми е много любим и то точно в комбинация с ципура. Рецептата за него е от едно старо списание "Сол-пипер", с малки изменения от мен.


Почистете рибата от люспите и вътрешностите (оказа се най-трудното, така, че ако се предлага почистена не се чудете). Измийте, подсушете и посолете хубаво от всички страни. Направете диагонални разрези по тялото и пъхнете резени лимон. В коремната кухина също поставете 2-3 лимонови кръгчета. На дъното на тавичката, в която ще печете ципурата, подредете резени лимони, върху тях "постелете" рибата, полейте със зехтин и сложете в нагрята фурна на 220-230 градуса. Печете до хубава зачервена коричка.

Продукти за соса (4-5 порции):
1 глава кромид лук
200г гъби печурки
2 сварени картофа (откраднах си ги от подготвените за салата)
200мл сметана
7-8 бр. сварени и обелени кестени
сол и черен пипер





  • Лукът се нарязва на дребно и се запържва в 2 с.л. зехтин (олио).
  • Почистените гъби се нарязват на тънки филийки и се слагат при лука.
  • Пържат се до готовност и оставане само на мазнина.
  • Добавят се картофите, също нарязани на тънки филийки.
  • Разбъркваме внимателно, поставяме целите кестени (винаги ми се чупят при беленето и моите са на парчета), заливаме със сметаната и държим на котлона до сгъстяване.
  • На финала, когато сосът е готов, посоляваме и ръсим с черен пипер. Отстраняваме от котлона.



  • Сервирах рибката с 2-3 с.л. сос, варени и (или) печени картофи, бяло вино и... домашни хлебчета, тип прав кроасан (които трябваше да имитират формата на риба).


    А това е скумрийката

    Не съвсем в тон и извън темата на публикацията, искам да поздравя всички настоящи (хайде и бивши) студенти, по случай празника. (Какво да правя като едва днес, 8-ми декември, смогнах с рецептата от Никулден :)). Нацунках и моето момиченце, на което пожелавам на първо място здраве, много успех и винаги да решава житейските задачи с много акъл!


    Весел празник на едните! Топла и уютна събота на другите!

    20 коментара:

    1. Като прочетох"ципура"и ме напуши на смях-сетих се за Лолова от "Домашен арест":)))))))))))))!
      Посмях се,но като прочетох рецептата станах сериозна-много ми допадна и със сигурност ще направя твоята ципура,Елти!Прегръдки:)

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Изтървала съм този епизод, но вечерта, на масата и у нас имаше странни реплики по адрес на ципурата :) Трябва да го изгледам. Радвам се, че ти харесва рецептата, Миленче :) Прегръдки и от мен! Хубава вечер!

        Изтриване
    2. А аз се сетих, че съм много гладна :))
      Много е апетитна, както и гарнитурката.

      Усмихната събота :)

      ОтговорИзтриване
    3. Снежи, чудесна рецепта!
      Особено добавянето на кестени!
      Прегръдка и хубав уикенд!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Дани! Обичам кестени, но чистенето им много често ме отказва. Добре, че тук са малко бройки :) Прегръдки и приятна вечер!

        Изтриване
    4. Снежи, много интересно сосче си направила! А и хлебчетата са много подходящи!
      Прегръдки!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Сосчето е много нежно на вкус и допълва чудесно всички бели риби, но на мен най-много ми допада с ципура. Благодаря, tillia и хубава вечер!

        Изтриване
    5. Хубаво е да разсмееш човек :)...благодаря ти ,Елти :) ! Ципурата отдавна ми е любима , но този сос чета за пръв път ! Непременно ще го направя , благодарско за рецептата :) ...Само на риба ли върви или може да се пооблажа и с пържолка ? Хубава съботна вечер ,Елти ! С прегръдка !

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. В добро настроение си, Ив. И днес пак ме разсмя с откровението ти по адрес на Роби :) И аз много обичам ципура, а сосът е чудесно допълнение към нея (винаги сервирам в оскъдно количество, за да не "убива" рибката). Никога не съм го опитвала с други меса, но защо пък не - мисля, че ще стане. Прегръдки и от мен! Хубава вечер!

        Изтриване
    6. Ципура не съм яла, но явно трябва да поправя грешката :). А и този сос е много интересен. Благодаря за споделената идея :)
      Поздрави и хубава неделя!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Дианче, препоръчвам горещо ципурата. И аз от скоро я открих, но ми стана много любима. Благодаря ти и хубава нова седмица!

        Изтриване
    7. Ципурата ти изглежда фантастично, а сосчето е мммммммм. Страхотна си, Елти, и скумрийката и питките, всичко е много вкусно и красиво! Поздрави!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Candy, за милите думи :) Поздрави и хубава нова седмица!

        Изтриване
    8. Този сос за рибката е непознат и за мен, но тъй като гледам веднъж поне на 10дена да хапваме рибка, следващата ще е ципура с его. Аз пък имах Николай, ма също наруших традицията с шарана- винаги го правя;)
      Честит празник на момиченцето ти, попътен вятър и много здраве;)
      А на теб хубава нова седмица!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Мъхче, за топлите пожелания към дъщеря ми!
        Дано ти хареса соса - с ципурата си имат приятелство :) Шаранът не го обичам, но всяка година се заканвам, че ще спазя (поне веднъж) традицията. Е, още не е станало :)
        Хубава нова седмица и на теб! Поздрави за Ники, позакъсняли за имения ден :)

        Изтриване
    9. Снежи,много забавно пишеш публикациите си!
      Харесва ми порцийката,и хлебчетата,това сосче с кестени звучи интересно,а най-голям фен си оставам и аз като твоя половин-на скумрията!
      Хубава вечер!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря, Роси! Истински се радвам, че тук ти харесва :) Дълго време и аз "познавах" само скумрията, заради половинът, но взех да разнообразявам. Приятна и топла вечер!

        Изтриване
    10. Чудесна рибка, а и сосчето е един път!

      ОтговорИзтриване

    loading...