събота, 29 март 2014 г.

Облечени кюфтета с моцарела

Хлебче, а в хлебчето кюфте и в кюфтето мини топче моцарела. Как ви звучи?


Първоначалната идея беше за кюфтенца със "сърце" от моцарела, сос фрикасе и червени нишки олио с пипер. Но после, вместо да се излежават "разголени" в сос, реших да им наметна по елече. И се получиха облечени кюфтенца.

Продукти:
За кюфтетата:

  • 500 г кайма
  • 1 гл. кромид лук
  • 1 яйце
  • 1 филия хляб
  • 2 с.л. прясно (или кисело) мляко
  • черен пипер
  • лимонова трева (новото ми откритие сред подправките, което слагам почти навсякъде :), до омръзване или до откриване на нови)
  • 125 г бейби моцарела на "ЖоСи"

За тестото (използвах рецептата за постната питка):

  • 275 мл хладка вода
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • 450 г брашно
Приготвяне:
  • Първо замесваме тестото. Слагаме маята в хладката вода и оставяме да постои 10-ина минути.След това добавяме солта, оцета, захарта и олиото. Ръсим брашното и оформяме на питка. Оставяме на топло да втаса, а през това време подготвяме кюфтетата.
  • Накисваме филията хляб в малко вода, като добавяме и млякото в нея.
  • Нарязваме лука на дребно.
  • Към каймата добавяме яйцето, нарязания лук, добре изстисканата филия хляб и подправките. Омесваме с ръка до хубаво обединяване на съставките.
  • След това оформяме кюфтета, като във всяко поставяме топче бейби моцарела.


  • От тестото късаме малки топчета, които разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Правим четири срещуположни разрези.
  • Поставяме едно кюфте в средата на питката и завиваме кюфтето с тестените "лисчета", като ги застъпваме. (Идеята, за този начин на завиване с тесто е някъде от нета, но в записките ми нямаше отметка и не знам точно от къде.)
(Изтеглих листчетата тесто под лек диагонал и единия край подпъхнах под кюфтето).

За да запазят формата си, тук-там видях, че имат нужда от фиксиране с клечка, за това направо ги нанизах на дървен шиш, по три. Ако ги подредите плътно в тава, може да избегнете шиша, но идеята, за този начин на сервиране, ми се видя по-красива.
  • Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. 
  • Дайте малко време на тестото да бухне и изпечете питките в предварително нагрята фурна, на температура около 180 (С) градуса.
После ми просветна идеята, че между питките, на шиша, може да се сложат гъби, лук и чушки. Ще опитам при някой следващ път и ще напиша допълнение, ако си струва.


За сервиране им подсигурете "шопска" компания :) (разбирайте салата). И ако от някъде ви подсвирне левурда, не се ослушвайте дълго - един чеснов сос ще им се отрази чудесно. 
Вчера Лидл ме зарадваха с пресни връзки див чесън (първите за тази година).
Олио, сол, оцет и листа левурда, в робота става за секунди.


И както става с повечето рецепти - времето за приготвяне не е равно на онова, другото и тук мога да кажа "имало едно време, едни облечени кюфтенца с моцарела, които свършиха преди Лидл да пусне левурдата" :) Хубавото е, че винаги може да си направим повторение :) 


Да ви е сладко и се радвайте на хубави почивни дни!

четвъртък, 27 март 2014 г.

Воловани с аерирано крем сирене "Жоси"

Волованите са от онези бързи предястия (закуски), тип хапки, които може да се направят с различни плънки и съответно да се получат различни вкусове - сладки, солени, пикантни. Имам питанка, дали всички форми се наричат воловани или само кръглите носят това име? Може и да греша, като всички бутер кошнички, без оглед на формата, но по тази технология, наричам така.
Та тези мои воловани, или както им е там другото име, сега са със солена плънка. Основно смес от сирене и майонеза. Но за първи път изключвам чесъна и слагам лимонова трева. Нова стъпка, която ми хареса.

Воловани с аерирано крем сирене "Жоси"

Продукти:

  • Прясно многолистно тесто (купувам от Lidl) - не погледнах грамажа
  • 150 г аерирано крем сирене на ЖоСи
  • 150 г майонеза
  • лимонова трева
  • червен пипер
  • за декорация - домати, маслини, пресни стръкове лук, магданоз



Приготвяне:

  • Нарежете бутер тестото на квадрати.
  • На част от квадратчетата изрежете дупки, пак под формата на крадрат, но по-малък. Работете с остър нож.
  • На друга част от квадратчетата направете само разрези под прав ъгъл, на срещуположните страни (виж снимката по-долу).




  • Първият вариант за оформяне на бутер волованка е като вземете един плътен квадрат, намокрите връхчетата с вода, върху него сложите един квадрат, с изрязана дупка.
  • Вторият вариант е с квадратчетата с разреза. Взимате едното ъгълче и прегъвате към срещуположното връхче. Другото ъгълче - също отива към срещуположното и получавате преплетен борд на бъдещата кошничка. Намажете пак с малко вода, за по-хубаво слепване на връхчетата.



Подредете бутер формичките в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга.
Загрейте фурната (около 200 (С) градуса).
Поставете формичките в предварително нагрята фурна и печете до готовност.

За плънката разбийте крем сиренето с майонезата. Сложете на вкус лимонова трева и малко червен пипер. Може да отделите малко от сместа, да сложите подправките и да опитате как е според вашия вкус. Ако не ви допадне комбинацията, то към по-голямото количество си сложете такива, каквито харесвате. Аз точно така направих теста, хареса ми и овкусих цялото количество с щедра доза лимонова трева.

Изстиналите кошнички напълнете с крема малко преди сервиране. Ако го направите по-рано, бутер тестото ще поеме от влагата и ще загуби част от хрупкавия си чар.


Украсете кошничките с маслини, резенчета чери или обикновени малки домати, клонки магданоз, стръкчета пресен кромид лук.
Кремът има идеална консистенция за работа с шприц. Няма да казвам защо не се възползвах :)

От остатъците бутер тесто изпекох формички, които също боднах тук-там по волованите за декорация.




вторник, 25 март 2014 г.

Постна питка


Благовещение е!
Ще спазя традицията и ще пусна аромат на топла питка в блога.

Постна питка


Продукти:

  • 550 мл хладка вода
  • 14 г суха мая 
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. оцет
  • 3 с.л. захар
  • 4 с.л. олио
  • 800 г брашно (+ още малко за доомесване)
  • 15 г мед
  • маково семе


Приготвяне:

  • Изсипете хладката вода в дълбока купа.
  • Сложете маята и оставете така за 10 минути.
  • Добавете солта, захарта, оцета и олиото. Разбъркайте.
  • Сложете половината брашно и пак разбъркайте.
  • Добавете и останалото брашно и омесете на питка (трябваше ми още малко брашно за да оформя хубаво, меко, нелепнещо тесто)
  • Откъсайте парче от тестото, оформете го на питка и сложете  центъра на кръгла тава.
  • Друго парче, по-голямо, разточете на дълга, правоъгълна кора.
  • Намажете с олио кората и я увийте на руло. 
  • Сложете рулото като пръстен около питката в тавата.
  • Направете плитки от тесто за декорация - едната сложете отгоре, върху централната питка, като подпъхнете крайчетата между питката и рулото. Другата плитка сложете върху рулото, като венец.
  • Разредете меда с малко хладка вода, за по-лесно нанасяне.
  • Намажете с медената вода питката в центъра. Поръсете с маково семе.
  • Отгоре сложете декоративни фигурки от тестото (при мен цветчета).
  • Намажете с медена вода и плитките.
  • Включете фурната на 180 (С) градуса.
  • Оставете питата да втаса (половин, един час - зависи от температурата в помещението).
  • Поставете я в нагрятата фурна и изпечете. Готовността й тествайте със суха дървена клечка.




Когато меся питка за здраве, винаги взимам под внимание дали са пости или не. Въпреки, че като цяло не спазваме постите, обредните хлябове задължително ги съобразявам.
По-подробна информация за Благовещение и традициите може да прочетете в блога "Опитайте". Аз винаги надниквам там, за да науча нещо, което не знам за християнските празници.
Бъдете здрави и само благи вести да ви стигат!

четвъртък, 20 март 2014 г.

Какво е да ти подарят пролет

Празнувахме рождения ден на съпруга ми в Сандански и Копривщица. Невъзможно или налудничаво може да ви звучи, като погледнете картата, но така се получи.
Моят подарък беше Копривщица и любимият ми комплекс Дюлгерите. Изненадата от приятелите беше Сандански. И така празнувахме три дни, като в приказките (някой може да направи друго сравнение :))

В Сандански беше истинска, зелена и нацъфтяла пролет. Хубавото време беше като подарък за рожденика, а ние намазахме покрай него :) Още повече, че предната седмица в Перник чистихме сняг.

В парк Сандански

Хотелът ни беше в съседство с парка и разходките ме зареждаха с неописуема красота. И преди съм била в Сандански, но горещото лято, което уцелихме тогава, пази спомени само за жегата. Пролетта си е съвсем друго усещане. Мирис на нов живот. Каквото и да напиша за нея, все някой ще го е казал преди мен, за това ще си спестя думите за природните картини. И ще ви ги покажа в снимки:

Магнолия

Магнолиите ме очароваха.

В парк Сандански

В парк Сандански


Имаше ярко жълти, наситено зелени и розови петна в пейзажа.

В парк Сандански

В парк Сандански

В парк Сандански


Бялото идваше от магнолиите, цъфналите сливи и върховете на Пирин.



Мелник, Роженският манастир и Рупите ги наместихме в съботния план:

Мелник



Роженски манастир

Рожен

Рупите

Рупите

И още една от кръчмите, включени в проекта "100 национални кръчми на България" ми удари печат в книжката. Това е Роженски хан. Маслен боб, чушки бюрек и топли домашни хлебчета, тип тутманик - това успях да опитам от менюто :) А, и домашната им торта - неугледна, но много вкусна. Не го подминавайте, ако се окажете в Рожен. Точно в началото е - първата къща-мотел, вляво.

Роженски хан

В неделя взехме на екс пътя Сандански - Копривщица. Градове, различни по дух, но очарователни сами по себе си.

Копривщица

Копривщица
И въпреки, че вече писах за Копривщица и комплекс Дюлгерите, не мога да не повторя, потретя и т.н. за тази моя нова туристическа любов :)

Изглед от комплекс Дюлгерите

Племеничето ми ме навиваше как хубаво ще си живеем в тези къщички, искаше да се преместим там, в комплекс Дюлгерите :))




И въпреки, че работната седмица започна на пълни обороти, все още не може да замете приятното състояние на душата ми. Дори се хващам, как се усмихвам по-често на клиентите, не по протокол, а от сърце.
По пътя за вкъщи пак минахме през Панагюрище. Местата са познати, но винаги разкриващи нещо ново.
При туристически заслон "Кулата"

Панагюрище
Ако сте стигнали до края на тази дъъълга публикация, се надявам, че е защото ви е било приятно. И ви пожелавам хубави дни, с повече поводи за усмивка и добро настроение.

По време на екскурзията, в главата ми се беше запечатал един откъс, от последната книга, която прочетох:


Проста истина, нали? И в още един цитат, от същата книга се казва: "Предаването на спомените е най-яката подпора на крехкия мост, който ни обединява като хора.
Съхраненото в сърцата ни, представлява най-могъщата част от нашата човечност."




сряда, 12 март 2014 г.

Десерт "Мелодия" в ролята на чийзкейк и подарък от ЖоСи

На 8-ми март си получих наградата от ЖоСи. Получи се нещо като очакван неочакван подарък. Т.е. кой не си чака подаръците с нетърпение, но не предполагах, че от ЖоСи ще ме изненадат точно за празника на жената. Уговорих си съботата за работен ден, тъй като бях посочила адреса на офиса за доставка, но хич не ми беше до работа. Просто се мотаех и чаках.

А предният ден ми изплува желанието и аз да им направя нещо за подарък. След като разбрах, че някой от екипа на ЖоСи, а не куриер ще ми донесе подаръка. И какво да избера, ако не нещо от кухнята на Elti. Размяна на подаръци - кошница със сирена, за кутийка с десерт "Мелодия" :)

Този десерт си има вече рецепта в блога, но спазвам обещанието си, да го представя и в друга тоналност, с леки промени и се получи:

Чийзкейк "Мелодия"


Продукти:
Диаметър на формата 18 см.

За бисквитената основа:

  • 210 г овесени бисквити 
  • 50 г бисквити амарети 
  • 85 г масло

За крема:

  • 250 г сирене маскарпоне
  • 70 г аерирана крема сирене "ЖоСи" (или крем сирене по избор)
  • 90 г мед
  • 90 г захар
  • 50 г печени лешници (смлени)

За декорация:
ягоди, шоколад, амарети

Начин на приготвяне:

  • Разтопете маслото.
  • Смелете заедно овесените бисквитите и амаретите (най-добре с кухненски робот).
  • Изсипете маслото при бисквитите и хубаво разбъркайте.
  • Тази смес сложете в тортена форма с падащи стени и с притискане оформете основа и стена от бисквитено-масленото тесто.




  • Разбийте маскарпонето и крем сиренето.
  • Сложете в подходящ съд меда и захарта. Загрейте сместа до слабо карамелен цвят (ароматът също се променя и това е другата "аларма", че е време да прекратите нагряването). 

Тук трябва да внимавате, защото, ако изпуснете точния момент (както ми се случи на мен този път), сместа много бързо, след отстраняване от котлона, се втвърдява и следващото смесване със сирената става доста трудно.

  • След като отстраните меда от котлона, добавете смлените лешници. Разбъркайте и оставете леко да се охлади (не трябва да чакате пълно изстиване, трябва да е топло, но не горещо).
  • Изсипете медената смес при сирената и разбъркайте до пълно смесване. 
Кухненски робот, с приставка нож, ме спаси от неуспеха, след като прегрях медената смес. Затоплих я слабо и я сложих гореща при сиренето. Бързите обороти свършиха добра работа.

  • Изсипете половината крем върху бисквитената основа във формата.
  • Отгоре сложете нарязани ягоди.
  • Изсипете и останалия крем. 
  • Приберете сладкиша в хладилник.
  • Украсете по ваш вкус. 


За ЖоСи направих шоколадови кошнички. Напълних ги със същия крем, както на чийзкейка по-горе. Залях ги с бял шоколад и украсих с шоколадови фигурки (дори на едната сложих нотички :))


Не се чудете защо едната формичка е различна. Тя е от резервните. Нали сте чували за законите на Мърфи :)) Притеснявах се и дали десертът ще пристигне цял, но вече си отдъхнах - издържали са транспорта :)


Та, тази кутийка с лакомства размених ;) за ей тази кошница (по-долу), пълна с най-различни продукти с марка "ЖоСи", плюс бутилка вино. За първи път опитах пушено биволско сирене и трябва да ви кажа, че е уникално вкусно. Имам и биволска моцарела, която чака звездния си миг :) И тя ми е от новите и непознати вкусове. Любимият ми пушен кашкавал, който си купувам винаги с марка "ЖоСи", но честно, не толкова често, колкото ми се иска, вече не го виждам в хладилника :)) - свършиии. Стандартните сирене и кашкавал препоръчвам горещо. Те редовно са на трапезата ни. Млечната аерирана крема също ми влезе в графа любими - страхотна е. Изобщо до сега никога не съм попадала на лош продукт с тази марка. А сега и тези новите, които опитах, ме спечелиха.

Благодаря, ЖоСи, за вкусния и красиво оформен подарък! 



На азалията ми, кошницата и прилегна по мярка :) И двете, вече са част от интериора. А на мен ми става романтично, щом погледна как са се гушнали. 
Пожелавам и на вас безброй романтични дни и прекрасно настроение, с повече слънце и усмивки!


 

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")