понеделник, 23 февруари 2015 г.

Шоколадово-медени бисквитки сърчица


Да си запиша и последните бисквитки от валентинската серия. Медено-шоколадови, със захарно тесто и айсинг. 
Отново са по онази универсално-бисквитена рецептата на Бети, която използвах тук, и тук, и тук (само сменям подправките).
  

За точният линк, кликнете на името:



Записки по изпълнението:

  • От разточеното тесто изрязвам 14 бр. бисквитки (плюс няколко за резерва).
  • Слепвам две бисквитки, като леко намазвам тестото с вода, за хубава спойка. Поставям дървен шиш между бисквитките. И така от 14 бр. получавам 7 бисквитки, за бъдещия букет от сърчица.
  • Пека на 170 (С) градуса, заедно с шишовете.
  • Готовите бисквитки оставям да изстинат напълно.
  • Разточвам захарен фондан, на лист с дебелина около 3мм. Изрязвам с форма сърчица.
  • Намазвам бисквитката от едната страна с плодов сироп (ползвах сироп от сладко от кайсии).
  • Отгоре залепвам сърце, изрязано от захарен фондан. Оставям да засъхне фондана.
  • Върху фондана рисувам с айсинг. 




петък, 20 февруари 2015 г.

Шоколадови кексчета с крем


Още една доза кексчета. Този път с крем, по рецептата на Ирина Купенска.

Шоколадови кексчета с крем
Източник:Sunshine's Kitchen


Продукти за кексовото тесто:
  • 35 г какао
  • 60 мл вряла вода
  • 175 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 115 г меко масло
  • 175 г захар
  • 2 големи яйца, на стайна температура
  • 1 ч. л. ванилия
  • 80 г заквасена сметана
Продукти за крема:
  • 200 г шоколад (при мен млечен)
  • 175 г крем сирене
  • 125 г меко масло
  • 200 г пудра захар
  • 50 г какао (сложих 2 с.л.)
  • 200 г заквасена сметана
Приготвяне на кексчетата:
  1. Залейте какаото с врялата вода и разбъркайте.
  2. Смесете в купа брашното, бакпулвера, содата и солта.
  3. Мекото масло разбийте на крем със захарта.
  4. Сложете едното яйце към масления крем и разбийте.
  5. След това и второто яйце и отново разбийте.
  6. Добавете какаовата кашичка, ванилията и пак разбийте.
  7. Наръсете 2 - 3 лъжици от брашното, разбъркайте с лъжица, телена бъркалка или разбийте с миксер за кратко.
  8. След това сложете 1 - 2 лъжици сметана.
  9. Така на малки количества добавете цялото брашно и сметана, като завършите с добавка на брашно.
  10. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  11. Сложете във форми за мъфини хартиени кошнички и налейте от кексовото тесто. 
  12. Изпечете кексчетата. След това извадете и оставете напълно да изстинат.
Приготвяне на крема:
  1. Разтопете шоколада на водна баня.
  2. Разбийте мекото масло заедно с крем сиренето.
  3. Добавете захарта и какаото, и разбийте.
  4. След това сложете охладения разтопен шоколад, сметаната и разбийте до гладък крем.


С шприц нанесете от крема върху напълно изстиналите кексчета. Приберете в хладилник.
Преди консумация е хубаво да оставите кексчетата поне 10 минути на стайна температура.
Този крем използвах и за плънка на част от кексчетата в предишната публикация. Разкошен е!


Допълнителна декорация, според повода, може да направите с малки захарни фигурки или такива от захарен фондан.










сряда, 18 февруари 2015 г.

Сладко е да обичаш


Едно е да обичаш сладко, друго е сладко да обичаш (някой). Но и двете ми носят определен вид удовлетворение, по парче наслада - физическа и духовна. За това напълно разбирам хората, които изразяват обичта си чрез фойерверки от захарни конфети :)

Днешната публикация е за три вида кексчета.
Това беше изборът на клиентите ми или техният начин да нашепнат "Обииичааам"!

Сладък избор за подарък - 10 бр. кексчета, с различен вкус

 Шоколадови кексчета с чийз-крем
Почти по тази рецепта

Продукти за шоколадовото тесто:
  • 100 г шоколад
  • 125 г масло
  • 2 яйца
  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • щипка сол
    Продукти за чийз-крема:
    • 2 яйца
    • 250 г крем сирене
    • 160 г захар
    • 1 с.л. оризово брашно
    • 1 ванилия
    • малини (по 2- 3 бр. на кексче)
      Подготовка на шоколадовото тесто:
      1. На слаб котлон разтопяваме заедно шоколада и маслото, като разбъркваме често.
      2. Отстраняваме от котлона и изчакваме да се охлади сместа. 
      3. Добавяме яйцата и разбиваме с телена бъркалка.
      4. Слагаме брашното, бакпулвера, ванилията, солта и разбъркваме до еднородна, гладка смес.
      Подготовка на чийз-крема:
      1. Разбийте крем сиренето, захарта и оризовото брашно.
      2. Добавете яйцата и ванилията. 
      3. Разбийте хубаво до еднородна смес.

      Приготвяне на кексчетата:
      1. Във форми за мъфини (силиконови или метални) сложете хартиени кошнички.
      2. Насипете в кошничките първо лъжичка от шоколадовото тесто, после лъжичка от крема. Сложете малини и пак редувайте шоколадово тесто, крем и завършете с шоколадово тесто.
      3. Кошничката на края трябва да е пълна около 2/3, може и малко повече.
      4. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
      5. Изпечете кексчетата, като е хубаво да ги оставите леко влажни.
      Глазура:
      Заквасена сметана, крем сирене, пудра захар и хранителна боя.

      Не отмерих количества. Сложете по лъжица от всичко и след това коригирайте гъстотата, като добавяте сметана за получаване на течна или крем сирене и захар, за получаване на по-плътна и устойчива смес.  


      Сладък избор за подарък - 15 бр. кексчета, с различен вкус 

      Кексчета "Червено кадифе" 
      По рецепта на Ирина Купенска

      Продукти:

      • 170 г брашно
      • 170 г захар
      • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
      • 1 ч. л. какао
      • щипка сол
      • 1 яйце
      • 180 мл прясно мляко, смесено с 1/2 ч. л. ябълков оцет
      • 120 мл олио
      • 1 ч. л. червена сладкарска боя
      • 1/2 ч. л. ябълков оцет (за тестото)
      • 1/2 ч. л. ванилова есенция
      Приготвяне:
      1. В купа пресейте брашното, заедно със содата, какаото и солта. 
      2. Добавете захарта и разбъркайте.
      3. В друга купа сложете млякото, смесено с 1/2 ч.л. ябълков оцет и оставете за 10 минути.
      4. След това към млякото добавете яйцето, олиото, боята, още 1/2 ч.л. оцет и есенцията. Разбийте сместа.
      5. Добавете сухите съставки и разбийте до гладка смес.
      6. Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
      7. Във форми за мъфини (силиконови или метални) сложете хартиени кошнички.
      8. Налейте от сместа до 3/4 от обема на формичките.
      9. Печете около 20 минути. Проверете готовността им с клечка, която бодната в средата трябва да излиза суха.
      За глазурата: 
      • 50 г меко масло
      • 150 г крем сирене
      • 50 г заквасена сметана
      • 70 г пудра захар
      • хранителна боя
      Разбийте мекото масло на крем. Добавете крем сиренето и пудрата захар, след това и сметаната. Разбийте до гладък крем. По желание оцветете глазурата.





      Ванилови кексчета
      Базова рецепта: Вкусно с Бети

      Продукти:
      • 1 ч. ч. пшенично + 2 с.л. оризово брашно
      • 1 ч. л. бакпулвер
      • 1/2 ч. л. сода
      • щипка сол
      • 1 чаена чаша и половина прясно мляко
      • 1/4 ч. ч. олио
      • 2 с. л. айран (портокалов, ябълков или гроздов сок)
      • 1/4 чаена чаша захар
      • 1 ч. л. ябълков оцет
      • 1 ч. л. ванилия екстракт
      Приготвяне:
      1. Пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте. 
      2. В купа смесете прясното мляко, айрана, олиото, оцета и ванилията. Разбийте с телена бъркалка или миксер на средна скорост.
      3. Добавете брашното (с другите съставки) и разбийте до гладка смес.
      4. Включете фурната на 180 (С) градуса.
      5. Подгответе форми за мъфини, като сложите хартиени капсулки в тях.
      6. Насипете от кексовата смес около 3/4 от обема.
      7. Изпечете кексчетата до суха клечка.
      Глазура:
      • 100 г бял шоколад
      • 100 мл течна сметана
      • 30 г масло
      Загрейте всички съставки за глазурата на слаб котлон и бъркайте докато се разтопят и смесят добре. Оставете сместа да се охлади, след това приберете в хладилник.


      Готовите, изстинали кексчета намажете с различните глазури и поръсете със захарни фигурки.
      Тази цветна идея заимствах от тук.

      Част от кексчетата напълних с крем, рецептата за който ще напиша в следващата публикация, заедно с поредната порция сладко "обяснение" в любов.

      Сладък избор за подарък - 3 бр. кексчета с различен вкус

      петък, 13 февруари 2015 г.

      Торта в синьо



      Това е от тези отговорни проекти, които хем правя с огромно удоволствие, хем ръцете ми треперят, като, че съм взела три силни дози кафета. А притеснението виси на простора, в очакване на финала и се надява да няма бурни ветрове.
      Истината е, че вложих много любов, а бебешката тематика ми е от най-най-любимите.

      Тортата е с моркови, (клиентката ми е с особен афинитет към нея), по тази рецепта, като сложих в блатовете и печени орехи. Сега няма да пиша рецепта, въпреки, че и кремът е различен. За него избрах комбинацията крем сирене, сметана и маскарпоне.

      След като сглобих тортата, измазах с
      Маслен крем
      Източник: receptite.com

      Продукти:
      • 250 г масло
      • 500 г пудра захар
      • 60 мл прясно мляко (хладко)
      • есенция ванилия


      Приготвяне:

      1. Нарежете маслото на парченца и оставете в купа, на топло място (трябва хубаво да омекне, но не да се разтопи).
      2. Пресейте два-три пъти пудрата захар.
      3. Разбийте с миксер маслото и добавете леко затопленото прясно мляко и есенцията.
      4. Разбивайте на бързи обороти до получаване на хубав гладък маслен крем.
      5. След това добавете пудрата захар на малки порции (по лъжица, или две). След всяко слагане на захарта разбивайте с миксер.
      6. Намажете тортата от всички страни. Първото мазане е на тънък слой, загладете добре и приберете в хладилник да стегне.
      7. След това нанесете втори слой и хубаво загладете стените и горната част на тортата. Работете с чиста шпакличка (с нея нанасям крема, повърхността загладих с мистрийката за фондан), мийте и подсушавайте често, в противен случай има опасност масленият крем да се лепи и пада.
      8. Може да поръсите малко пудра захар, смесена с натурално нишесте на повърхността, за по-лесно заглаждане (поне на мен така ми беше по-лесно).
      9. Пак приберете в хладилник да стегне. (Може да направите и трето измазване, ако се налага - ако има трапчинки и неравности).
      Този крем е един от вариантите за измазване на торти, които след това ще облечем в захарно тесто. 
      Фонданът се разточва и се поставя върху тортата. 
      Домашният ми фондан не стана идеален, не успях да го омеся ръчно до перфектна гладка смес.



      Фигурките по тортата направих от гъм пейст.





      вторник, 10 февруари 2015 г.

      Питки из под малките ръчички

      На гости ми беше малкото лелино момиченце. И понеже знам, че има голям интерес към готвенето, въпреки, че е едва на 8, реших да и предоставя поле за творческа изява. Гледам пръстчето й - белег от изгорено. От едно кремче, което приготвила и насипвала сама в чашки, така ми каза. И аз все си носех такива белези, като малка. Та събрахме се две поколения готвачки и... просто се подгответе за дълга публикация :)

      Питки чантичка
      Източник: Опитайте


      Тези направихме за подарък на мама, тате, бате, баба и дядо.

      Продукти:
      За тестото:
      • 500 г брашно (и още малко, за разточване)
      • 20 г прясна мая (или 7 г суха)
      • половин ч.ч. топло прясно мляко
      • половин ч.ч. кисело мляко
      • 1/4 ч.ч. олио
      • 1 ч.л. захар
      • 1 ч.л. мед
      • 1 ч.л. сол
      • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
      • 1 яйце + 1 жълтък

      За намазване и поръсване на питките:
      • 1 белтък
      • 3 с.л. прясно мляко
      • 2 с.л. олио
      • маково (сусамено) семе - за поръсване
      Приготвяне:
      1. В купа сложете топлото прясно мляко и киселото (температурата на сместа трябва да е приятно хладка).
      2. Добавете маята, захарта и меда, и изчакайте маята да омекне. Разбъркайте.
      3. Сложете яйцето и жълтъка, солта, олиото и 1 чаша брашно. Разбийте с телена бъркалка.
      4. Добавете още брашно, до получаване на меко тесто. 
      5. Оформете на топка, намажете с малко олио и оставете на топло да втаса. 
      6. Без да размесвате повторно тестото, го прехвърлете на набрашнен плот и разточете на кора (дебелина 5 - 7 мм).
      7. Изрежете кръгчета, с помощта на голяма чаша. С по-малка чаша маркирайте вътрешен кръг, изрежете само половината от него.
      8. Разбийте продуктите за намазването на питките с вилица.
      9. Прегънете изрязания полукръг, намажете с горната смес под и над прегънатото парче.
      10. Поръсете със семена.



       Прехвърлете питките в тава, в която сте сложили хартия за печене.


      Загрейте фурната на 180 (С) градуса и изпечете питките-чантички до поруменяване.


      На някои от тях сложихме панделка от тестото. После три по три завързахме с лентички (подготвихме подаръка).



      От същото тесто, направихме и 
      Питки с плитки
      за да не ни доскучава формата.

      Идеята отново взехме от Дианка. Тези вече бяха за лична консумация - награда за готвачите и зяпачите. 


      Аз (голямата) оформих тестото на малки питки, направих демонстрация за сплитането (виж източника) и оставих малката фурия да тренира. Останах изумена при вида на питките. Ей така изглеждаха, излезли из под малките ръчички:


      А вече изпечени пленяваха не само с аромат, но и с вид. Малкото ми естетче - така го нацелувах :)





      И приключенията в кухнята не спряха до тук. Показах ви бисквитките, в предната публикация, а сега е ред и на бисквитената торта, с два вида крем (с бананов и шоколадов вкус). Украсена в духа на кукерските празници.


      Нашият екип горещо ви препоръчва да опитате от всичко :) И благодарим на Дианка за тестените идеи. Избрали сме си още няколко за следващата серия.
      Да ви е сладко и до нови срещи!

      четвъртък, 5 февруари 2015 г.

      Бисквитки - приказка за обичта

      Обичта или я носиш в сърцето си, или цял живот я търсиш и обвиняваш другите, че не разбират "инвалидността" ти. Говоря за мащабната обич - обичта към всичко живо. И не е нужен сценарии, за да я покажеш в роля. Както не е нужен ден от календара, в който да отбележиш, че точно днес си влюбен и щастлив, ... защото обичта не свършва с този ден, залезът не я приспива. Важно е да се научиш да я казваш и показваш! Това е важно според мен. И е хубаво да започнеш от някой ден, да сложиш крила на обичта и да я раздаваш. Дори пред заключени врати. И защо не, този избран ден, да е денят на влюбените. Какво като празникът Св. Валентин не е от нашия си календар. Тук става въпрос за любов...

      "Обичта не е нещо, което получаваш, а нещо, което даваш"!
      Г. Д. Робъртс, "Шантарам"


      Шоколадови бисквитки, декорирани с айсинг

      Продукти за бисквитките:

      • 200 г брашно
      • 30 г мед
      • 80 г пудра захар (или на дребни кристали)
      • 50 г масло
      • 1 жълтък
      • 1 с.л. какао
      • 1/2 ч.л. сода
      • 3 - 4 капки лимонов сок
      • няколко капки шоколадова есенция

      Продукти за айсинг:

      • 1 белтък
      • 200 г пудра захар
      • 2 - 3 капки лимонов сок
      • безвредни бои

      Приготвяне:
      Тестото за бисквитките е същото, като на фирмените сладки. Промених крайния вкус, като увеличих захарта, добавих какао и шоколадова есенция.

      Сложете в купа брашното, какаото, захарта и содата, угасена с лимоновия сок.
      Добавете мекото масло (не разтопено), жълтъка, меда и шоколадовата есенция.
      Омесете на ръка, оформете на топка тестото.
      Завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 2 часа (може да пренощува там и да се захванете със сладките на следващия ден).
      Извадете тестото от хладилника и го намачкайте с ръце, да му помогнете да се отпусне и климатизира.
      Разточете на набрашнена повърхност, на кора с дебелина около 0,4 - 0,5 см.
      Изрежете желаните форми.


      Поставете бисквитките в тава, застлана с хартия за печене, като не ги слагате плътно една до друга.


      Загрейте фурната на 180 (С) градуса и изпечете бисквитките. (Ако чакате да станат твърди, то след това ще имате хрупкави бисквитки, ако ги оставите леко мекички при печенето, после се втвърдяват, но не са силно хрупкави, а се топят в устата.)
      Извадете и оставете да изстинат напълно.

      Приготвяне на айсинга:
      Разбийте белтъка на пяна заедно с лимоновия сок.
      Добавяйте пудрата захар на малки порции и разбивайте.
      Може да коригирате плътността на глазурата с пудра захар и лимонов сок.
      Разделете готовия айсинг на 3 части и оцветете 2 от тях с хранителни бои (при мен червен, черен и бял).
      Нанесете от единия цвят върху цялата бисквитка, за основа и оставете да засъхне.
      След това отгоре рисувайте форми с друг цвят, като сложите айсинга в шприц с тънък накрайник или хартиена фунийка.
      Оставете да изсъхне рисунката и може да приберете в кутия.






      Оставих за финал най-хубавите, тези, които малката ми племенница украси самичка. За 8 годишна има много точна ръчичка и подозирам, че в нея пораства бъдещ кулинарен блогър :) В следващите публикации ще ви запозная. До скоро.

      loading...

      Абонирайте се за публикации

      Въведете вашия e-mail:

      Предоставено отFeedBurner

      Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")