Или десерт от раздел крем-пити, с плодове и в чашка. Може, разбира се, да се направи и на пита.
Кремът в този десерт го наричаме "нашият си крем", което автоматично му отрежда място и в оня красив тефтер. Толкова отдавна присъства в менюто ни, че сега, когато тръгнах да пиша рецептата, установих, че най-трудното е да дам точни пропорции. Т.е. да го вкарам в рамките на рецепта за обществено споделяне. Но ще се опитам.
Малинов десерт с бутер тесто и крем
В чашка |
Продукти за основата:
- 500 г бутер тесто
- 1 ч.ч. захар (от по-големите чаши, с вместимост 300 мл)
- 1 1/2 ч.ч. вода
- 1 - 2 ванилии на прах
- 1 л мляко (или 800 мл мляко и 200 мл животинска сметана)
- 3 яйца
- 200 - 250 г захар (в зависимост от сладките ви рецептори, при нас е 250 г)
- 9 с.л. брашно с връх (Много често го правя с 6 с.л. брашно и 3 с.л. оризово брашно. Общо към 200 г е количеството).
- 120 г масло (допълнение, което слагам понякога. В този десерт присъства)
- 3 прахчета ванилия (или от есенция, 1/2 ч.л.)
Приготвяне:
Първо сварете сиропа.
- Сложете захарта и водата да кипнат и варете 5 минутки.
- Ароматизирайте с ванилията и оставете да се охлади.
- Ако правите десерта в чашки, нарежете тестото на квадрати и изпечете в предварително нагрята до 220 (С) градуса фурна. (Може да изрежете и кръгчета, но с оглед да нямам остатъчен материал режа на квадрати).
- (За пита, сложете тестото в тава и го изпечете на цяла кора).
- Оставете да изстине, след това залейте с охладения сироп.
Приготвяне на крема:
- Сложете в тенджера 700 мл мляко и 10 с.л. захар (или около 120 г).
- В купа сложете брашното и направете на кашичка с останалото 300 мл мляко.
- В друга купа сложете яйцата с останалата захар и разбийте с миксер на пухкав крем, до побеляване и сгъстяване (важно условие е за крайния резултат).
- Сложете тенджерата с млякото и захарта на котлона и изчакайте да кипне.
- След това махнете от котлона, налейте брашнената кашичка, като бъркате непрекъснато и отново върнете на котлона да кипне. Не спирайте да бъркате, защото кремът става гъст и вероятността да загори е голяма.
- Щом изпукат няколко балона на повърхността, т.е. кипне, отстранете от котлона.
- Пуснете миксера на бърза скорост, разбивайте крема и наливайте от яйчната смес. Ще видите как сместа бухва и става пухкава.
- Ароматизирайте крема с ванилия.
- Сложете маслото, нарязано на парченца и разбийте отново с миксера до неговото пълно разтопяване и поемане от крема.
- В чашка сложете парче сиропирано бутер тесто, отгоре пуснете няколко малинки (в този сезон замразени).
- Допълнете чашата с крем.
- Оставете да се охлади и приберете в хладилник.
- Парчетата бутер тесто може да сиропирате директно в чашките. Ще трябва да ги начупите преди това на парченца.
- Маслото в крема не е задължително, но при съчетание с плодове обичам по-маслени (или една идея по-тежки) кремчета.
- Ако ползвате сметана, не я слагайте в млякото, а с нея разредете брашното (стъпка 2. от приготвяне на крема)
В чашка |
Ей за това ви казах, че ми е трудно да напиша рецептата. Ако това..., ако онова..., то тогава... и т.н.... :) Начинаещите със сигурност съм ги убъркала доволно :))
И последна вметка:
- Миксерът е важен помощник - първо за хубаво разбиване на яйцата и след това за разбиване на крема.
Фантастична е питата, Снежи!
ОтговорИзтриванеКремът е вълшебен!
Прегръдки и хубава неделя!
Благодаря, Дани! Прегръдки!
ИзтриванеСнежи, така, така. Не може само с ясни обяснения, нали трябва и начинаещият да обърка, после да вложи малко творчество, то така се учи човек. ;)
ОтговорИзтриванеА питата е чудесна!
Поздрави и хубав ден. :)
Така е, Гери :) - човек се учи с практиката, къде вярно, къде грешно, но все е урок.
ИзтриванеБлагодаря и хубав ден ти пожелавам!
А толкова обичам плодово-кремести сладкиши , че няма как да не посегна. Чудно е, Снежи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, разкошотия! Всичко любимо в едно! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря, Хриси! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!
ИзтриванеВсичко си се разбира както трябва. Не се притеснявай!
ОтговорИзтриванеРазкошна пита!
Прегръдка!
Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!
Изтриване