неделя, 1 февруари 2015 г.

Малинов десерт с бутер тесто и крем

Или десерт от раздел крем-пити, с плодове и в чашка. Може, разбира се, да се направи и на пита.

Кремът в този десерт го наричаме "нашият си крем", което автоматично му отрежда място и в оня красив тефтер. Толкова отдавна присъства в менюто ни, че сега, когато тръгнах да пиша рецептата, установих, че най-трудното е да дам точни пропорции. Т.е. да го вкарам в рамките на рецепта за обществено споделяне. Но ще се опитам.

Малинов десерт с бутер тесто и крем 
(крем - пита)


Продукти за основата:
  • 500 г бутер тесто
Продукти за сиропа:
  • 1 ч.ч. захар (от по-големите чаши, с вместимост 300 мл)
  • 1 1/2 ч.ч. вода
  • 1 - 2 ванилии на прах
Продукти за крема:
  • 1 л мляко (или 800 мл мляко и 200 мл животинска сметана)
  • 3 яйца
  • 200 - 250 г захар (в зависимост от сладките ви рецептори, при нас е 250 г)
  • 9 с.л. брашно с връх (Много често го правя с 6 с.л. брашно и 3 с.л. оризово брашно. Общо към 200 г е количеството).
  • 120 г масло (допълнение, което слагам понякога. В този десерт присъства)
  • 3 прахчета ванилия (или от есенция, 1/2 ч.л.)

Приготвяне:
Първо сварете сиропа.
  1. Сложете захарта и водата да кипнат и варете 5 минутки. 
  2. Ароматизирайте с ванилията и оставете да се охлади.
След това идва ред на бутер тестото.
  1. Ако правите десерта в чашки, нарежете тестото на квадрати и изпечете в предварително нагрята до 220 (С) градуса фурна. (Може да изрежете и кръгчета, но с оглед да нямам остатъчен материал режа на квадрати). 
  2. (За пита, сложете тестото в тава и го изпечете на цяла кора).
  3. Оставете да изстине, след това залейте с охладения сироп.

Приготвяне на крема:
  1. Сложете в тенджера 700 мл мляко и 10 с.л. захар (или около 120 г).
  2. В купа сложете брашното и направете на кашичка с останалото 300 мл мляко.
  3. В друга купа сложете яйцата с останалата захар и разбийте с миксер на пухкав крем, до побеляване и сгъстяване (важно условие е за крайния резултат).
  4. Сложете тенджерата с млякото и захарта на котлона и изчакайте да кипне.
  5. След това махнете от котлона, налейте брашнената кашичка, като бъркате непрекъснато и отново върнете на котлона да кипне. Не спирайте да бъркате, защото кремът става гъст и вероятността да загори е голяма.
  6. Щом изпукат няколко балона на повърхността, т.е. кипне, отстранете от котлона.
  7. Пуснете миксера на бърза скорост, разбивайте крема и наливайте от яйчната смес. Ще видите как сместа бухва и става пухкава. 
  8. Ароматизирайте крема с ванилия.
  9. Сложете маслото, нарязано на парченца и разбийте отново с миксера до неговото пълно разтопяване и поемане от крема.
  10. В чашка сложете парче сиропирано бутер тесто, отгоре пуснете няколко малинки (в този сезон замразени).
  11. Допълнете чашата с крем.
  12. Оставете да се охлади и приберете в хладилник. 



  • Парчетата бутер тесто може да сиропирате директно в чашките. Ще трябва да ги начупите преди това на парченца.
  • Маслото в крема не е задължително, но при съчетание с плодове обичам по-маслени (или една идея по-тежки) кремчета. 
  • Ако ползвате сметана, не я слагайте в млякото, а с нея разредете брашното (стъпка 2. от приготвяне на крема)



Ей за това ви казах, че ми е трудно да напиша рецептата. Ако това..., ако онова..., то тогава... и т.н.... :) Начинаещите със сигурност съм ги убъркала доволно :))

И последна вметка:

  • Миксерът е важен помощник - първо за хубаво разбиване на яйцата и след това за разбиване на крема.





10 коментара:

  1. Фантастична е питата, Снежи!
    Кремът е вълшебен!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, така, така. Не може само с ясни обяснения, нали трябва и начинаещият да обърка, после да вложи малко творчество, то така се учи човек. ;)
    А питата е чудесна!
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери :) - човек се учи с практиката, къде вярно, къде грешно, но все е урок.
      Благодаря и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. А толкова обичам плодово-кремести сладкиши , че няма как да не посегна. Чудно е, Снежи.

    ОтговорИзтриване
  4. Снежи, разкошотия! Всичко любимо в едно! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Всичко си се разбира както трябва. Не се притеснявай!
    Разкошна пита!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")