Практически може да се направи с различни плодове, сосът дори може да се трансформира в шоколадов, но при мен желанието за банан и карамел си остава, до следващия път. Ябълковата разновидност е за такива, като мен, дето си имат повечко ябълки. Без да ви убеждавам обаче, че е по-удачна от банановата, защото ще излъжа.
Ябълкови кифли с карамел
Източник: Casa Perfetta
Продукти за тестото:
- 3 и половина ч.ч. брашно + още малко за доомесване и разточване
- 3 с.л. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- половин ч.л. сода бикарбонат
- половин ч.л. сол
- 1 ч.ч. гъст айран
- 5-6 с.л. разтопено краве масло
- 1 средно голяма ябълка (по оригинал тук е банан)
Приготвяне на тестото:
- Сложете в купа брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта.
- Направете ямичка и сложете айрана, маслото и ситно настърганата ябълка.
- С лъжица замесете тестото, след това продължете на ръка.
- Оформете на топка, покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника, докато подготвите соса и плънката.
Продукти за карамеления сос:
- 1 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. вода
- 1/2 ч.ч. сладкарска сметана (леко затоплена, против пресичане,
без гаранция обаче) - 2 с.л. разтопено краве масло
- 1/3 ч.л. сол
Приготвяне на карамеления сос:
- Сложете захарта и водата на котлона и без разбъркване изчакайте захарта да се карамелизира до светъл цвят.
- Дръпнете от котлона, налейте внимателно сметаната, добавете маслото и бъркайте сместа около минута.
- Върнете съда на котлона, намалете малко мощността и бъркайте непрекъснато до разтваряне на карамелизираната захар.
Продукти за плънката:
- 2 - 3 ябълки (голям банан)
- 3 - 4 с.л. захар
- канела, ванилия на прах
Подготовка на плънката:
- Обелете ябълките и ги настържете (без значение едро или ситно).
Приготвяне на кифлите:
- Извадете тестото от хладилника и с ръка или точилка го разстелете на правоъгълна кора, на набрашнен плод.
- Разпределете отгоре, по цялата повърхност, ябълките.
- Наръсете със захар, канела и ванилия.
- Завийте на руло и нарежете на парчета, с дължина около 3 см.
5. В тава изсипете карамеления сос, наръсете отгоре (по желание) орехи, бадеми или други ядки.
6. Подредете рулцата в тавата, върху соса.
7. Изпечете кифлите в предварително нагрята на 180 (С) градуса фурна (времето е около 40, 50 минути, наглеждайте ги).
8. Готовите кифли извадете от фурната и оставете за 5 минути.
9. След това сервирайте или обърнати, така, че карамеления сос да се стече по тях, или просто поръсени с пудра захар (имам пропуск в снимка на парче).
Невероятни са станали и на твоя територия,Снежи,поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава седмица,мила!
Благодаря, Роси! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеСнежи, както писах и на Поли, много обичам такъв вид сладкиши. И аз правя като твоите, спирам се на златната комбинация - ябълки и канела! Поздравления - всичко изглежда безумно апетитно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! На мен в главата още ми стоят банановите :) Ще ги опитам и тях някой ден. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, и твоите изглеждат много апетитни :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Благодаря, Дани! Прегръдки!
ИзтриванеУмирам си за ябълки - и сурови, и в десерти, и в солени ястия даже. Така че веднага ме залепи за кифличките ти, Снежи, веднага! :)
ОтговорИзтриванеИ аз одеве пекох кекс с ябълки, утре сутрин ще си покаже дали е успешен...
Поздрави и да ви е сладко!
Такъв фен на ябълките няма как да не оцени тези ябълкови кифли :) А при мен се появиха по налични продукти, но пък много се радвам, че ти допадат, Гери! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеМММ, мда, и на Линчето бяха мамещи, и тези тук са такива! Хубав ден, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мъхче! Снимките на Поли, с нейните бананови, още ме блазнят :)
ИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Снежи, ще ме зарибиш и мен, ухае ми вече...
ОтговорИзтриванеДавай, Весе! Лесни са, много даже.
ИзтриванеЧудесни нови предложения, Снежи,
ОтговорИзтриванехаресах руската вметка, постната нотка, ореховата торта, а сега и фините кифлички...
Красиви, вкусни и ароматни, неустоимо апетитно представени!
Поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!
Благодаря, Дианче! Сърдечни поздрави и от мен! Прекрасен ден ти желая!
ИзтриванеИ тези са ароматни и вкусни!
ОтговорИзтриванеИзкушаващо изглеждат!
Поздрави, Снеже!
Благодаря, Инче! Поздрави и хубав ден!
Изтриване