петък, 23 януари 2015 г.

Постна яхния с праз лук

Съвсем обикновена, простичка и лесна. Извадих я от старите спомени и я записвам за начинаещите в кухнята. Такива като дъщеря ми.

Наскоро получих подарък от Дани, един разкошен тефтер-рецептурник.




Но не само аз, а и дъщеря ми толкова го хареса, че поделихме подаръка. Само да не си помислите, че накъсахме листата на две :) Сключихме сделка - от мен се иска да записвам лесни рецепти, от нея приготвянето им. На мен ми е малко трудно да преценявам леснотията на рецептите, така, че може да я изстрелям на по-високо ниво с някоя, но развитието иска катерене. От опит знам, че равното поле няма да те изпоти, нито ще те накара да търсиш проходими пътеки ;)

Постна яхния с праз лук
от старите тефтери


Продукти:

  • 2 - 3 стръка праз лук
  • 1 бр. суха чушка (люта или не, по желание)
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 с.л. доматено пюре (може да се замести с 1 нарязан пресен домат; или 1/2 к.ч. доматен сок  (салца); или лютеница)
  • 1 дафинов лист
  • 5 - 6 зърна черен пипер
  • 2 равни с.л. брашно (за по-гъста може и 3 с.л.)
  • 1 равна с.л. червен пипер
  • 4 - 5 с.л. олио
  • сол
  • смлян черен пипер, за поръсване
Приготвяне:
Почистваме, измиваме и нарязваме лука на парчета с дължина 5 - 7 см.
Измиваме сухата чушка, махаме дръжката и семките, нарязваме я на ситно.
Почистения ориз поставяме в гевгир и измиваме под течаща вода.


Слагаме тенджера, с около 3л вода, на котлона да кипне.
Добавяме във водата дафиновия лист и зърната черен пипер.
Щом заври поставяме парчетата лук, чушката и 1/2 с.л. сол.
Оставяме да ври 10-ина минути.


След това добавяме ориза.
Щом оризът стане готов, запържваме в тиган брашното и олиото (внимава се брашното да си остане светло, не да прегори и потъмнее).
Добавяме червения пипер, разбъркваме и веднага наливаме един черпак от чорбата. Бъркаме до гладка кашичка. След това наливаме още от чорбата. 
Доматеното пюре размиваме с малко вода и го слагаме в запръжката. (Ако ползваме пресни домати ги настъргваме).
Изливаме запръжката от тигана в тенджерата и оставяме манджичката да поври на тих огън около 5 минути.


На края, преди да махнем от котлона, поръсваме с прясно смлян черен пипер.


Благодаря на Дани за двойния подарък - тефтерче за рецепти и нов, ентусиазиран помощник в кухнята. След време може да се случи дъщеря ми да споделя рецептите от стария тефтер на мама. Точно както аз току-що споделих такава, от тефтерчето на мама :)





10 коментара:

  1. Честит подарък! Разкошен тефтер! Пожелавам да го напълниш с най-вкусните рецепти, Снежи!
    Жива и здрава да ти е и помощничката! За равното поле и катеренето много ми хареса :*!
    Прегръдка с пожелание за хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче! Доставя ми удоволствие избора, записването на рецепти и желанието на помощничката, така, че очаквам скоро да поизпълня страничките :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Дани е магьосница. Какъв красив тефтер само! Радвам се, че има хора, които все още си записват рецептите в тефтери.
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На живо е още по-красив, Габи. И записването на рецепти в тефтера ми връща детски спомени, от времето, когато в речника ни я нямаше думата интернет.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи, токова се радвам за двойното приложение на
    тефтера :)
    И пожелавам на младата помощница да надмине мама :
    Много ще трябва да се "изпоти", но и в това има удоволствие!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, огромни благодарности за не само красивия, но и полезен подарък! Той е двоен и това ме прави два пъти по-щастлива! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Ех, че прекрасно! Снежи, чудесен подарък, поздравления за Дани за избора. :) А за дъщеричката ти - много се радвам, аз също се нареждам до нея и ще следя с интерес рецептите, които ще споделяш. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Подаръкът е наистина чудесен, полезен и с неподозирани стимули :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Снеже, чудесен подарък ти е направила Дани! Много добре сте си го поделили с дъщерята. Уверена съм че с твоя помощ и нейно желание ще те настигне и надмине в кулинарията! :)
    Специални поздрави за нея!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Ще предам поздравите :) Прегръдка!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")