понеделник, 19 януари 2015 г.

Орехова торта с грис


Или една носталгия към старите готварски книги, (които развиват въображението ти, поради липса на картинки). Тази рецепта я взех от книгата на Добрина Венкова "Торти, соленки, сладкиши", издателство 1993г.

Орехова торта с грис

Продукти за блата:
  • 6 яйца
  • 230 г пудра захар
  • 100 г грис
  • 100 г смлени орехи
  • 2 с.л. лимонов сок
  • няколко капки ванилова есенция
Продукти за орехово - масления крем:
  • 200 г масло
  • 150 г пудра захара
  • 150 г смлени орехи
  • 100 мл прясно мляко
Продукти за орехово -  шоколадовия крем:
(този е добавка от мен, по идея от Draginja torta , с малки промени)
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г млечен шоколад
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 50 г от готовия орехово-маслен крем
  • 120 г смлени орехи
  • 5 - 6 с.л. кокосови стърготини (може да се заместят със смлени орехи)
Допълнително:
  • Филирани бадеми, глазура от млечен и черен шоколад, по желание меки плодове - банани, малини, ягоди, киви.

Приготвяне на блата:

   1.  В две купи разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
   2.  Разбийте белтъците на сняг със 130 г от пудрата захар.


   3.  Останалата (100 г) захар сложете при жълтъците и разбийте на пухкав крем.



   4.  Към жълтъците добавете гриса и разбъркайте.


   5.  Включете на този етап фурната на 200 (С) градуса, да нагрява.
   6.  Добавете към жълтъците 2 - 3 с.л. от смлените орехи, 2 - 3 с.л. от разбитите белтъци и бъркайте нежно с голяма лъжица или лопатка.


   7.  Така на етапи сложете цялото количество смлени орехи и разбитите белтъци.

Получава се пухкава смес (белтъците не трябва да остават на "бабунки", трябва да преминат в сместа под формата на въздушни мехурчета. Бавно, търпеливо, с въртеливи движения, това в определен момент се случва).

   8.  Добавете няколко (5 - 6) капки ванилова есенция и лимоновия сок. Разбъркайте.


   9.  В тортена форма с незалепваща повърхност изсипете цялата смес за блата и разпределете равномерно. (Ако нямате такава форма, облепете дъното и стените с незалепваща хартия).


   10.  Изпечете блата до готовност. В зависимост от фурната може да намалите температурата, по средата на печенето, на 180 (С).
   11.  Извадете готовия блат и оставете във формата за 5 - 10 минути. След това внимателно извадете блата и оставете да изстине.

(Средата на тортения блат спадна по време на печенето и предполагам, че причината е, отварянето на фурната. Но бях загрижена, да видя какво и как се случва - за първи път правя такъв блат. Нямаше посочено време за печене. Аз също не отмерих точно, но около 40 минути ми отне).


   12.  След като изстине, разрежете блата на две.


Приготвяне на ореховия маслен крем:

  1. Оставете маслото на топло да омекне. 
  2. Затоплете млякото (горе-долу до температурата на тялото).
  3. Сложете в купа маслото, добавете пудрата захар и разбийте с миксер на пухкав крем.
  4. Добавете млякото на малки порции и разбивайте до пълното му поемане.
  5. Сложете смлените орехи и разбъркайте.


Приготвяне на ореховия шоколадов крем:

  1. В метален съд сложете яйцата и захарта, и разбийте с вилица или миксер.
  2. Брашното разбийте с малко мляко и го добавете към яйцата.
  3. Сипете и останалото мляко.
  4. Сложете тази смес на слаб, към умерено загрят котлон и бъркайте, докато кипне.
  5. Отстранете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте до пълното му разтопяване.
  6. Добавете смлени орехи и кокосови стърготини (или само орехи, или само стърготини - според вкуса).
  7. Оставете крема да изстине напълно.
  8. След това добавете 50 г от готовия вече орехово-маслен крем. Разбийте.
  9. Ако кремът ви стои по-рядък, добавете още смлени орехи до получаване на нужната гъстота.
  10. Отделете от този крем около 10 с.л. и сложете в хладилник да стегне.



Сглобяване и декориране на тортата:

  1. Сложете едната част от блата във форма с падащи стени.
  2. Намажете блата с част от орехово-масления крем.
  3. Отгоре сложете плодове (не са задължителни и в оригиналната рецепта ги няма, но придават свежа нотка на тортата).


    4.  Отгоре разпределете целия орехово-шоколадов крем.


    5.  Поставете втория блат на тортата и намажете отгоре с орехово-масления крем.
    6.  Разтопете първо едната глазура (млечна или тъмна). Нарисувайте с нея избрани форми върху крема.
    7.  След това разтопете и останалата глазура. Включете и нея в "рисунката".
    8.  От орехово-шоколадовия крем, който прибрахме в хладилника, направете топчета (гребвайте направо с лъжичка). Оваляйте топчетата във филирани бадеми и подредете по периферията на тортата. Напръскайте ги отгоре с глазура.


    9.  Приберете тортата в хладилник за 12 часа.
   10.  След това внимателно отстранете падащите стени на формата, загладете с шпакличка крема и налепете филирани бадеми.


От орехово-масления крем щеше да ми остане за измазване на стените, ако не трябваше да пълня онази ямичка, която се получи на блата, по време на печенето ;).


Тортата има приятен орехов вкус. Като цяло е много вкусна. Плодове можеше да сложа по-смело, според мен.
Това е :) Да ви е сладко!


25 коментара:

  1. Тортата е просто прекрасна! Моето "бебешко" мляко с грис бледнее пред нея, какъв разкош е тя! :) Но ще любопитствувам, Снежи, ако разрешиш... Какво е това бурканче за честит рожден ден? ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, до преди няколко години, чуех ли грис и в съзнанието ми изскачаха грис-халва и мляко с грис. После, от контактите ми със сърби, разбрах, че те са му намерили доста по-широко приложение. Това наклони смелостта ми при изпробването на тази рецепта. Радвам се, че и на теб е харесала, Гери!
      А бурканчето е част от подаръка, който получих за рождения си ден :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
    2. Ако съм пропуснала тогава, честит рожден ден! Желая ти здраве, много здраве и пак здраве! И бъди щастлива, Снежи, ти си упорит човек и знам, че другото няма да ти се опре. ;)

      Изтриване
  2. Аз направо и усетих вкуса, Снежи! Яла съм торта с подобни блатовеи знам, че е чудесна! Семплата ти украса много и отива!
    Прегръдка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е новото ми откритие при блатовете и тортите, Ив. Не бях нито опитвала, нито приготвяла такава, но наистина е чудесна. Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Няма спор, тортата е много, много вкусна, с този прекрасен орехов аромат! Допада ми и украсата, която си нарисувала!
    Хубава нова седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Наистина чарът се носи от ореховия аромат. Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Откакто правих един сладкиш с грис, шоколад и кокос , вече гледам доста по-така на гриса. Дотогава го свързвах единствено с детската градина. Изглежда страхотно, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Странно съвпадение, но и при мен първата, различна от грис-халва, рецепта с грис, беше точно съчетание с шоколад и кокос :)) Поздрави и хубав ден, Мъхче!

      Изтриване
  5. Аз много обичам грис и много често добавям по малко в блатове и сладкиши,стават по-пърхкави.
    Тортата ти наистина е с много интересен блат,Снежи,а и много ми харесва украсата с тези завъртулки,чудно радва окото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно такива станаха блатовете, Роси, по-пръхкави и много ми харесаха. А аз едва сега ги откривам като рецепта. Благодаря ти и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  6. Много богата и вкусна торта, с весела украса. Много ми хареса, Снежи!
    Поздравления и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Прекрасна е Снежи.Хареса ми нежната и украса, крема и блата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  8. С грис, значи...интересно...И определено звучи побъркващо вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, и на мен ми беше интересно да опитам блат с грис. Доволна съм от резултата. А тортата наистина е много вкусна. Исках нещо различно, че напоследък все шоколадови и такива с крем сирене бяха превзели тортената зона :)

      Изтриване
  9. Обичам орехи в десертите, а тук много добре си пасват с другите съставки. Вкусна, интересно и красиво декорирана!
    Поздрави, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  10. Снежииии, отрежи едно голямо парче за мен!!! Красота, обожавам такива торти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб винаги :) Изпращам ти парченце и прегръдка!

      Изтриване
  11. Много апетитна торта, Снежи! Идва ми да отмъкна чинията с парчето! Толкова орехово и мъничко шоколадово, че просто неустоимо! Спасявам се оттук...
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря, Танче! При мен спасяването не става със затварянето на прозорчето. Ако го умееш направо завиждам :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  12. Не мога да сколасам да се върна да ти напиша, вчера докато я видях тази ми ти тортичка, веднага си казах ето това момиче пак ме изненада! Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, благодаря ти! И аз напоследък не смогвам с коментарите, така, че те разбирам :) Радвам се, че написа мнение, все пак и че ти харесва :) Прегръдки!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")