Татарски пирог
Източник: povarenok.ru
Продукти:За тестото:
- приблизително 3 ч.ч. брашно
- 180 - 200 г масло, маргарин или мас
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.ч. течна готварска сметана
- 1 с.л. оцет
- 1 щипка сол
- 500 г кайма, овкусена с подправки (ползвах от сурова наденица)
- 200 - 250 г колбас (избрах сушена варено-пушена наденица) *
- 600 г сварен боб (от консерва)
- 400 - 500 мл гъст доматен сос
- 3 картофа
- 2 гл. кромид лук
- 100 мл бульон
- 1 жълтък (за намазване на пирога)
- босилек
- черен пипер
- скилидка чесън
Приготвяне:
На тестото:
- В купа сложете 2 ч.ч. брашно, нарязаното на малки парчета масло (маргарин или мас) и с ръка претрийте на трохи.
- Сложете млякото, сметаната, щипка сол и оцета. Разбъркайте.
Замесих тестото с мас |
3. Добавете още брашно (около 1 ч.ч.) и замесете тесто. Оформете го на топка, завийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за половин час.
4. След това го разточете на набрашнена повърхност (до дебелина около 0,8 - 1,0 см) и го прегънете от четирите страни (все едно сгъвате блуза).
5. Опаковайте пак във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 20-ина минути.
(Може да направите тази технология три, четири пъти за по-добър резултат при тестото - получават се хубави хрупкави слоеве. Може и да си спестите многократното разточване - ще имате хрупкаво маслено тесто, макар и не е на слоеве.)
На плънката:
- Каймата, оформете на малки кюфтенца.
- Наденицата нарежете на кръгчета.
- Доматения сос изсипете в купа (ползвам домашен, направен от изварен доматен сок).
- Добавете в купата малко босилек (може и магданоз), нарязаната скилидка чесън, отцедения боб, кюфтенцата и наденицата. Разбъркайте.
На пирога:
5. Разделете тестото на две, като едната част да е два пъти по-голяма от другата.
6. Разточете голямото парче на кора, достатъчно голяма да покрие дъното и стените на тавата, в която ще го печете (диаметър на тавата около 30 см).
7. Сложете кората в тавата (може да поръсите с малко брашно дъното. Не е удачно хартия, при мен беше грешка), отгоре изсипете плънката с доматения сос.
8. Обелете картофите и ги нарежете на тънки резени. Поръсете ги с малко черен пипер, сол и тънка струйка олио. Разбъркайте.
9. Почистете и нарежете лука на ленти.
10. Върху месната плънка в пирога разпределете картофените резени и върху тях - нарязания лук.
11. С крайчетата тесто, които излизат от тавата, покрийте плънката.
12. Разточете останалото тесто на кора, с диаметър равен на този на тавата.
13. Поставете кората отгоре, като капак на пирога.
14. В средата направете дупка и поставете малка глава кромид лук за "тапичка" на дупката (през този отвор ще наливаме бульон по време на печенето).
15. Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
16. Намажете пирога с жълтък и поставете в загрятата фурна.
17. След половин час налейте през дупчицата около 50 мл бульон, затворете отново отвора с лукчето. Покрийте пирога с фолио, за да не прегори. По преценка, според фурната, намалете на 180 (С) градуса и печете още половин час.
18. Пак извадете пирога, налейте пред дупчицата още 50 мл бульон и върнете във фурната. След 20-ина минути би трябвало да е готов. (Ако решите да сложите месо, вместо кайма и колбас, времето за печене ще скочи на 2 -3 часа).
19. Готовия пирог извадете от фурната и оставете за 10 минути. След това нарежете на парченца и сервирайте.
Татарски или не, се получи вкусен.
*Само пушения вкус на наденицата ми дойде по-силен и нея със сигурност ще заместя с нещо друго следващия път.
За да не прегори долната коричка на тестото, по средата на печенето качих пирога един етаж по-нагоре във фурната. Фолиото не го махнах по време на цялото печене.
И да не ви подвеждат снимките, парченцата са нарязани при студен пирог. Топъл е по-вкусен, но неугледен :)
Снежи, сигурна съм, че тестото ухае на масло :)
ОтговорИзтриванеИ аз бих заложила на месо, защото не купувам такива салами....
Прегръдка и хубав уикенд!
Предполагам, че с месо ще е много по-вкусен. Но така икономисах време :) Наденицата не ми допадна тук. Поздрави и прегръдки, Дани!
ИзтриванеАз пък много го харесвам и в този му вид, даже бих пропуснала наденицата. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Със сигурност и аз ще пропусна наденицата следващия път :) Поздрави и хубав ден, Гери!
Изтриванебих си хапнала и от неугледното парченце :) при тези продукти няма как да не ми е вкусно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни, Снежи!
Неугледните унищожихме :) Останаха тези за снимка и виртуална почерпка :) Поздрави и хубав ден, Пепи!
ИзтриванеМного обичам руската кухня..,така че съм сигурна в прекрасния резултат...Поздрави,Снежи!
ОтговорИзтриванеИ аз, Миленче, навлизам все по-дълбоко в руската кухня и открих, че много неща харесвам. Преди само руската салата свързвах с тази кухня :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежко, пак ме заинтригува, страшно ми харесва, то като си помисля, това си е поле за импровизация! Жестока рецепта! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДа, Поли, много си права - поле за импровизации си е. Радвам се, че ти харесва :) Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеБогато угощение с този пирог! Заинтригуваме ме тестото.
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Снеже!
Много хора отричат свинската мас, но аз все още я предпочитам пред маргарина, например. С нея тестото стана нежно хрупкаво. Не знам какво би се получило с друга мазнина. Поздрави и хубав ден, Инче!
ИзтриванеСнежи, какъв пир си подготвила, ти! Богат урожай! Така ли се казваше?:) Чудесен е, не знам автентичният как точно е, но твоят съм сигурна, че не отстъпва. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕ, не е чак толкова богат, но както каза Поли, предлага поле за импровизации и обогатяване на рецептата :) Прегръдки, Катюшка и хубав ден ти желая!
ИзтриванеМного апетитен пирог, и тестото, и плънката ми харесаха, пък и ефектен се получава!
ОтговорИзтриванеЕфектът го има само при студен пирог, с нарязването на топъл се изложих :) Поздрави и хубав ден, Весе!
ИзтриванеТокова е апетитен, че ще го ям само от снимките:)
ОтговорИзтриванеЗавиждам на тези, които се наяждат от снимки :)))
ИзтриванеПоздрави и хубав ден, Траянче
И у нас сме на татарска кухня днес, Снежи. :) У вас пирог, у нас бюрек. Все вкусно, а снимките ти провокират апетит. Богата рецепта, заслужаваща внимание!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица от мен!