събота, 17 януари 2015 г.

Татарски пирог

С уговорката, че не е съвсем автентичен. Дори ме смъмриха, че съм заместила месото. За да е татарски трябвало да е с месо, на хапки, мариновано. Добре, приемам :)! Но снимките са обработени с надпис "татарски". Така, че го записвам в блога с това име, дори и да не му подхожда.


Татарски пирог
Източник: povarenok.ru
Продукти:
За тестото:
  • приблизително 3 ч.ч. брашно
  • 180 - 200 г масло, маргарин или мас
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. течна готварска сметана
  • 1 с.л. оцет
  • 1 щипка сол
За плънката:
  • 500 г кайма, овкусена с подправки (ползвах от сурова наденица)
  • 200 - 250 г колбас (избрах сушена варено-пушена наденица) *
  • 600 г сварен боб (от консерва)
  • 400 - 500 мл гъст доматен сос 
  • 3 картофа
  • 2 гл. кромид лук
  • 100 мл бульон
  • 1 жълтък (за намазване на пирога)
  • босилек
  • черен пипер
  • скилидка чесън



Приготвяне:

На тестото:
  1. В купа сложете 2 ч.ч. брашно, нарязаното на малки парчета масло (маргарин или мас) и с ръка претрийте на трохи.
  2. Сложете млякото, сметаната, щипка сол и оцета. Разбъркайте.

Замесих тестото с мас

      3.  Добавете още брашно (около 1 ч.ч.) и замесете тесто. Оформете го на топка, завийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за половин час.

      4.  След това го разточете на набрашнена повърхност (до дебелина около 0,8 - 1,0 см)  и го прегънете от четирите страни (все едно сгъвате блуза).
      5.  Опаковайте пак във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 20-ина минути.


(Може да направите тази технология три, четири пъти за по-добър резултат при тестото - получават се хубави хрупкави слоеве. Може и да си спестите многократното разточване - ще имате хрупкаво маслено тесто, макар и не е на слоеве.)

На плънката:
  1. Каймата, оформете на малки кюфтенца.
  2. Наденицата нарежете на кръгчета.
  3. Доматения сос изсипете в купа (ползвам домашен, направен от изварен доматен сок).
  4. Добавете в купата малко босилек (може и магданоз), нарязаната скилидка чесън, отцедения боб, кюфтенцата и наденицата. Разбъркайте.



На пирога:

    5.  Разделете тестото на две, като едната част да е два пъти по-голяма от другата.
    6.  Разточете голямото парче на кора, достатъчно голяма да покрие дъното и стените на тавата, в която ще го печете (диаметър на тавата около 30 см).
    7.  Сложете кората в тавата (може да поръсите с малко брашно дъното. Не е удачно хартия, при мен беше грешка), отгоре изсипете плънката с доматения сос.


    8.  Обелете картофите и ги нарежете на тънки резени. Поръсете ги с малко черен пипер, сол и тънка струйка олио. Разбъркайте.
    9.  Почистете и нарежете лука на ленти.
  10.  Върху месната плънка в пирога разпределете картофените резени и върху тях - нарязания лук.
  11.  С крайчетата тесто, които излизат от тавата, покрийте плънката.


  12.  Разточете останалото тесто на кора, с диаметър равен на този на тавата.
  13.  Поставете кората отгоре, като капак на пирога.
  14.  В средата направете дупка и поставете малка глава кромид лук за "тапичка" на дупката (през този отвор ще наливаме бульон по време на печенето).


  15.  Загрейте фурната на 200 (С) градуса.
  16.  Намажете пирога с жълтък и поставете в загрятата фурна.
  17.  След половин час налейте през дупчицата около 50 мл бульон, затворете отново отвора с лукчето. Покрийте пирога с фолио, за да не прегори. По преценка, според фурната, намалете на 180 (С) градуса и печете още половин час.
  18.  Пак извадете пирога, налейте пред дупчицата още 50 мл бульон и върнете във фурната. След 20-ина минути би трябвало да е готов. (Ако решите да сложите месо, вместо кайма и колбас, времето за печене ще скочи на 2 -3 часа).
  19.  Готовия пирог извадете от фурната и оставете за 10 минути. След това нарежете на парченца и сервирайте.


Татарски или не, се получи вкусен.
*Само пушения вкус на наденицата ми дойде по-силен и нея със сигурност ще заместя с нещо друго следващия път.
За да не прегори долната коричка на тестото, по средата на печенето качих пирога един етаж по-нагоре във фурната. Фолиото не го махнах по време на цялото печене.
И да не ви подвеждат снимките, парченцата са нарязани при студен пирог. Топъл е по-вкусен, но неугледен :)

19 коментара:

  1. Снежи, сигурна съм, че тестото ухае на масло :)
    И аз бих заложила на месо, защото не купувам такива салами....
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че с месо ще е много по-вкусен. Но така икономисах време :) Наденицата не ми допадна тук. Поздрави и прегръдки, Дани!

      Изтриване
  2. Аз пък много го харесвам и в този му вид, даже бих пропуснала наденицата. ;)
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност и аз ще пропусна наденицата следващия път :) Поздрави и хубав ден, Гери!

      Изтриване
  3. бих си хапнала и от неугледното парченце :) при тези продукти няма как да не ми е вкусно :)
    Поздрави и хубави почивни дни, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неугледните унищожихме :) Останаха тези за снимка и виртуална почерпка :) Поздрави и хубав ден, Пепи!

      Изтриване
  4. Много обичам руската кухня..,така че съм сигурна в прекрасния резултат...Поздрави,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Миленче, навлизам все по-дълбоко в руската кухня и открих, че много неща харесвам. Преди само руската салата свързвах с тази кухня :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежко, пак ме заинтригува, страшно ми харесва, то като си помисля, това си е поле за импровизация! Жестока рецепта! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Поли, много си права - поле за импровизации си е. Радвам се, че ти харесва :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Богато угощение с този пирог! Заинтригуваме ме тестото.
    Успешна нова седмица, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хора отричат свинската мас, но аз все още я предпочитам пред маргарина, например. С нея тестото стана нежно хрупкаво. Не знам какво би се получило с друга мазнина. Поздрави и хубав ден, Инче!

      Изтриване
  7. Снежи, какъв пир си подготвила, ти! Богат урожай! Така ли се казваше?:) Чудесен е, не знам автентичният как точно е, но твоят съм сигурна, че не отстъпва. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, не е чак толкова богат, но както каза Поли, предлага поле за импровизации и обогатяване на рецептата :) Прегръдки, Катюшка и хубав ден ти желая!

      Изтриване
  8. Много апетитен пирог, и тестото, и плънката ми харесаха, пък и ефектен се получава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ефектът го има само при студен пирог, с нарязването на топъл се изложих :) Поздрави и хубав ден, Весе!

      Изтриване
  9. Токова е апетитен, че ще го ям само от снимките:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Завиждам на тези, които се наяждат от снимки :)))
      Поздрави и хубав ден, Траянче

      Изтриване
  10. И у нас сме на татарска кухня днес, Снежи. :) У вас пирог, у нас бюрек. Все вкусно, а снимките ти провокират апетит. Богата рецепта, заслужаваща внимание!
    Поздрави и хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")