Приличат много на котлетите по киевски и в същото време са ми различни. Някак по-непретенциозни и мързеливи са. Харесаха ми много поръсени с лимонов сок.
Продукти за около 10 бр.:
- 600 г пилешко филе
- 1 средна глава кромид лук
- 1 ч.л. майонеза
- 1 равна ч.л. сол
- 1 равна ч.л. смлян черен пипер
- 125 г масло (за плънката)
- 3 с.л. ситно нарязан копър (за плънката)
- 100 г кашкавал (за плънката -по желание)
Смес за паниране:
- 1 яйце + 1 белтък
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 равна ч.л. сол, 1/2 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. чесън на прах
- 2 с.л. царевично брашно
- 1 с.л. брашно
- 1/2 ч.л.бакпулвер
- 3 - 4 с.л. вода
Подготовка на рулцата:
- Разбъркваме мекото масло с нарязания копът, оформяме сместа на тънък цилиндър, увиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник.
- Пилешкото месо, заедно с почистения кромид лук, прекарваме през месомелачка.
- Към получената кайма добавяме майонезата, сол и черен пипер. Разбъркваме хубаво.
4. Поставяме около 1 пълна супена лъжица от каймата върху парче фолио за свежо съхранение. Разстиламе на тънко, като пържолка. Отгоре слагаме парче масло с копър (по желание може масло с кашкавал или и двете).
5. С помощта на фолиото оформяме рулца (съветвам да не са по-дълги от 10 см, за да се работи по-лесно с тях при панирането, иначе се чупят).
Оформените рулца, завити заедно с фолиото, прибираме в камерата на хладилника, но за кратко. Не трябва да замръзват прекалено.
Вариант с масло с копър и малко кашкавал гауда |
Приготвяме сместа за паниране:
- В купа разбиваме яйцето, белтъка, лимоновия сок, всички подправки, двата вида брашно и бакпулвера. Разбъркваме хубаво до еднородна смес. След това разреждаме с водата. Тестото трябва да е тип палачинково.
- Оставяме сместа да отлежи около 15-20 минути.
Паниране на рулцата:
- Загряваме повечко олио в тиган с капак.
- Изваждаме рулцата от хладилника и ги овалваме първо в брашно, след това в сместа за паниране (потапяме рулцето и го обливаме със сместа).
- Изваждаме внимателно с решетъчна лъжица и го слагаме в съда със загрятото олио.
- Пържим първо от едната страна до зачервяване, след това обръщаме и пържим под капак още 3-4 минути или докато не се зачерви приятно от всички страни. Котлонът трябва да е умерено силен.
Рецептата е от povarenok.ru
Важни моменти:
- Маслото трябва да е добре завито в рулцето, за да не изтича (или поне не, още в самото начало на пърженето).
- Маслото трябва да е твърдо в момента, в който слагаме да пържим рулцата (за това ги прибираме в камерата на хладилника преди това).
- В процеса на пържене маслото се разтопява, но ако няма пробойна в каймата, то бавно напоява и обогатява вкусово месото. След това дори да изтече (а то все си намира пролука, като стане течно), то вече си е свършило важната работа.
- Рулцата трябва да са не по-дълги от 10 см или друга мерна единица "колкото един показалец".
Няма коментари:
Публикуване на коментар