Грабна ме рецептата и си отбелязах, че първият празник, който се задава на календара, ще е награден с тези тарталети. Рецептата не е от лесните, но имам ли време, то с удоволствие се отдавам на такъв тип кулинарно забавление.
И така, тарталетите (нямам от онези красиви къдрави формички за тарталети, а така щяха да им отиват) са от маслено тесто с какао, слой бананов карамел (съвсем нов вкус за мен), едро счукани фъстъци, след това шоколадов ганаш и за финал фин шоколадов мус.
Продукти за масленото тесто с какао:
- 140г масло (може да се замени с хубава мас)
- 150г захар
- 1 яйце
- 1 белтък
- 310 г брашно
- 40 г какао
- 4 г бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
Приготвяне на кошничките от маслено тесто:
- В купа смесваме брашното, какаото,бакпулвера и солта.
- Маслото оставяме на стайна температура да омекне. След това го разбиваме със захарта.
- Добаваме към маслото цялото яйце, разбиваме. След това добавяме и белтъка. Отново разбиваме.
- Слагаме сместа с брашното и замесваме меко тесто.
- Оформяме на топка, завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник за час.
- След това разточваме тестото на кора, с дебелина около 3 мм, изрязваме кръгове с диаметър съответващ на формите, в които ще печем тарталетите.
- Поставяме кръговете във формите и притискаме хубаво тестото по дъното и стените.
- Прибираме ги в хладилник за половин час.
- Печем в предварително нагрята на 180⁰С фурна, като е препоръчително да се сложат примерно бобови зърна за тежест, за да не се надигат дъната на кошничките. Аз пропуснах тази стъпка, само боднах дъната тук-там с вилица и изпекох до готовност.
Продукти за банановия карамел
- 100 г захар
- 40 г глюкоза
- 50 г масло меко
- 200 г банани
- 50 г фъстъци осолени, без люспите
Приготвяне на банановия карамел:
- В неголям съд (касерола) слагаме захарта и глюкозата. Слагаме на умерено нагрят котлон и варим до получаване на карамел.
- Намачкваме бананите с вилица.
- Към карамелизираната захар добавяме маслото, разбъркваме и отстраняваме от котлона. След това слагаме и намачканите банани. Разбъркваме.
- Оставяме сместа да изстине.
На дъното на тарталетите слагаме слой от банановия карамел |
На дъното на изстиналите тарталети слагаме слой от банановия карамел и отгоре поръсваме със счукани фъстъци
Върху банановия карамел наръсваме счукани осолени фъстъци |
Продукти за шоколадовия ганаш:
- 75 г тъмен шоколад
- 75 г млечен шоколад
- 200 мл течна сметана
- 50г масло
- 10 г глюкоза
- 100 г захар
Приготвяне на шоколадовия ганаш:
- Двата вида шоколад начупваме на парченца и поставяме в купа.
- Загряваме сметаната и маслото до кипване.
- Варим захарта и глюкозата до светъл карамел.
- След това към карамела добавяме горещата сметана. Отстраняваме от котлона и бъркаме до еднородна смес.
- Изливаме тази смес върху начупения шоколад и разбъркваме до пълното му разтопяване.
- След това сипваме ганаша върху банановата смес в тарталетките
Върху банановия слой, поръсен с фъстъци, насипваме от шоколадовия ганаш |
Прибираме тарталетите в хладилник и през това време приготвяме шоколадовия мус.
Продукти за шоколадовия мус:
- 3 жълтъка
- 85 г сироп (приготвен от 120 мл вода и 70 г захар, варим до сгъстяване)
- 150 г млечен шоколад
- 250 мл течна сладкарска сметана (ползвах растителна)
Приготвяне на шоколадовия мус:
- Разбиваме жълтъците със захарния сироп на водна баня до сгъстяване.
- Махаме от водната баня и продължаваме да разбиваме докато сместа не се охлади.
- На водната баня слагаме да се разтопява шоколадът. След като се разтопи го оставяме малко да се охлади до стайна температура, но не да стегне.
- Сипваме разтопения шоколад при жълтъците и разбиваме до хубаво смесване.
- Добре охладената сметана разбиваме до сгъстяване.
- Добавяме на малки порции сметаната към шоколадовия крем и обединяваме нежно с лопатка или лъжица. И така докато не свърши цялата сметана. Получава се пухкав шоколадов мус.
Финалната работа по тарталетките е да разпределим шоколадовия мус по кошничките и да поръсим с какао, нехигроскопична пудра захар, счукани ядки и всичко друго, което ви се стори подходящо и красиво.
Шоколадовият мус е шприцован с кръгъл гладък накрайник |
Това е бройката, която се получи, плюс още 3 малки |
Бележки:
- Тарталетите задължително трябва да престоят в хладилник поне 12 часа преди консумация. По-хубави са след 24, че и повече часа.
- Преди сервиране е желателно да се оставят на стайна температура за половин/един час.
- Банановият карамел не ми хареса на 100%, имаше нещо във вкуса (може би това усещане за сготвен банан), което ми нарушаваше удоволствието. Ще помисля с какво да променя само тази част от рецептата.
Мен пък ме грабна снимката на твоите тарталети, Снежи! И да ти кажа, са къде-къде по-примамливи от оригинала. По празниците и аз поднесох тарталетки, малко по-едрички, като мини тортички, но и твоите не са за изпускане. Отлично и обещаващо вкусно съчетание на вкусове и текстури! Ще се възползвам в близко време от твоята рецепта и благодаря, че я сподели, мила!
ОтговорИзтриванеЗдрава, успешна и щастлива 2020-а година за теб, семейството и близките ти!
Прегръдка!
Благодаря, Ирме! Щастлива да е и твоята 2020 година! Прегръдки!
ИзтриванеО, фантастични, фантастични, фантастични!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеИзглежда чудесно! А при това, че е трудоемко, но пък е забавно, ето, че си струва, още повече, че е много интересно и навярно вкусно! Щастлива и благодатна да е новата година!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даниела! Много щастлива и успешна да е и вашата 2020 година! Поздрави!
Изтриване