Тарталети с бананов карамел и шоколадов мус


Грабна ме рецептата и си отбелязах, че първият празник, който се задава на календара, ще е награден с тези тарталети. Рецептата не е от лесните, но имам ли време, то с удоволствие се отдавам на такъв тип кулинарно забавление. 


И така, тарталетите (нямам от онези красиви къдрави формички за тарталети, а така щяха да им отиват) са от маслено тесто с какао, слой бананов карамел (съвсем нов вкус за мен), едро счукани фъстъци, след това шоколадов ганаш и за финал фин шоколадов мус.




Продукти за масленото тесто с какао:

  • 140г масло (може да се замени с хубава мас)
  • 150г захар
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 310 г брашно
  • 40 г какао
  • 4 г бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
Приготвяне на кошничките от маслено тесто:

  • В купа смесваме брашното, какаото,бакпулвера и солта.
  • Маслото оставяме на стайна температура да омекне. След това го разбиваме със захарта.
  • Добаваме към маслото цялото яйце, разбиваме. След това добавяме и белтъка. Отново разбиваме.
  • Слагаме сместа с брашното и замесваме меко тесто.
  • Оформяме на топка, завиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник за час.
  • След това разточваме тестото на кора, с дебелина около 3 мм, изрязваме кръгове с диаметър съответващ на формите, в които ще печем тарталетите. 
  • Поставяме кръговете във формите и притискаме хубаво тестото по дъното и стените. 
  • Прибираме ги в хладилник за половин час.
  • Печем в предварително нагрята на 180⁰С фурна, като е препоръчително да се сложат примерно бобови зърна за тежест, за да не се надигат дъната на кошничките. Аз пропуснах тази стъпка, само боднах дъната тук-там с вилица и изпекох до готовност.
Продукти за банановия карамел
  • 100 г  захар
  • 40 г  глюкоза
  • 50 г  масло меко
  • 200 г банани
  • 50 г  фъстъци осолени, без люспите
Приготвяне на банановия карамел:

  • В неголям съд (касерола) слагаме захарта и глюкозата. Слагаме на умерено нагрят котлон и варим до получаване на карамел.
  • Намачкваме бананите с вилица.
  • Към карамелизираната захар добавяме маслото, разбъркваме и отстраняваме от котлона. След това слагаме и намачканите банани. Разбъркваме.
  • Оставяме сместа да изстине.
На дъното на тарталетите слагаме слой от банановия карамел

На дъното на изстиналите тарталети слагаме слой от банановия карамел и отгоре поръсваме със счукани фъстъци

Върху банановия карамел наръсваме счукани осолени фъстъци
Продукти за шоколадовия ганаш:

  • 75 г тъмен шоколад
  • 75 г млечен шоколад
  • 200 мл течна сметана
  • 50г масло
  • 10 г глюкоза
  • 100 г захар
Приготвяне на шоколадовия ганаш:
  • Двата вида шоколад начупваме на парченца и поставяме в купа.
  • Загряваме сметаната и маслото до кипване.
  • Варим захарта и глюкозата до светъл карамел.
  • След това към карамела добавяме горещата сметана. Отстраняваме от котлона и бъркаме до еднородна смес.
  • Изливаме тази смес върху начупения шоколад и разбъркваме до пълното му разтопяване.
  • След това сипваме ганаша върху банановата смес в тарталетките
Върху банановия слой, поръсен с фъстъци, насипваме от шоколадовия ганаш
Прибираме тарталетите в хладилник и през това време приготвяме шоколадовия мус.

Продукти за шоколадовия мус:
  • 3 жълтъка
  • 85 г сироп (приготвен от 120 мл вода и 70 г захар, варим до сгъстяване)
  • 150 г млечен шоколад
  • 250 мл течна сладкарска сметана (ползвах растителна)
Приготвяне на шоколадовия мус:
  • Разбиваме  жълтъците със захарния сироп на водна баня до сгъстяване.
  • Махаме от водната баня и продължаваме да разбиваме докато сместа не се охлади.
  • На водната баня слагаме да се разтопява шоколадът. След като се разтопи го оставяме малко да се охлади до стайна температура, но не да стегне.
  • Сипваме разтопения шоколад при жълтъците и разбиваме до хубаво смесване. 
  • Добре охладената сметана разбиваме до сгъстяване.
  • Добавяме на малки порции сметаната  към шоколадовия крем и обединяваме нежно с лопатка или лъжица. И така докато не свърши цялата сметана. Получава се пухкав шоколадов мус.
Финалната работа по тарталетките е да разпределим шоколадовия мус по кошничките и да поръсим с какао, нехигроскопична пудра захар, счукани ядки и всичко друго, което ви се стори подходящо и красиво.

Шоколадовият мус е шприцован с кръгъл гладък накрайник
Това е бройката, която се получи, плюс още 3 малки




Бележки:
  • Тарталетите задължително трябва да престоят в хладилник поне 12 часа преди консумация. По-хубави са след 24, че и повече часа.
  • Преди сервиране е желателно да се оставят на стайна температура за половин/един час.
  • Банановият карамел не ми хареса на 100%, имаше нещо във вкуса (може би това усещане за сготвен банан), което ми нарушаваше удоволствието. Ще помисля с какво да променя само тази част от рецептата.

6 коментара:

  1. Мен пък ме грабна снимката на твоите тарталети, Снежи! И да ти кажа, са къде-къде по-примамливи от оригинала. По празниците и аз поднесох тарталетки, малко по-едрички, като мини тортички, но и твоите не са за изпускане. Отлично и обещаващо вкусно съчетание на вкусове и текстури! Ще се възползвам в близко време от твоята рецепта и благодаря, че я сподели, мила!
    Здрава, успешна и щастлива 2020-а година за теб, семейството и близките ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! Щастлива да е и твоята 2020 година! Прегръдки!

      Изтриване
  2. О, фантастични, фантастични, фантастични!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда чудесно! А при това, че е трудоемко, но пък е забавно, ето, че си струва, още повече, че е много интересно и навярно вкусно! Щастлива и благодатна да е новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даниела! Много щастлива и успешна да е и вашата 2020 година! Поздрави!

      Изтриване

loading...