Тарталети с бананов карамел и шоколадов мус


Грабна ме рецептата и си отбелязах, че първият празник, който се задава на календара, ще е награден с тези тарталети. Рецептата не е от лесните, но имам ли време, то с удоволствие се отдавам на такъв тип кулинарно забавление. 


И така, тарталетите (нямам от онези красиви къдрави формички за тарталети, а така щяха да им отиват) са от маслено тесто с какао, слой бананов карамел (съвсем нов вкус за мен), едро счукани фъстъци, след това шоколадов ганаш и за финал фин шоколадов мус.

Панирани пилешки рулца


Приличат много на котлетите по киевски и в същото време са ми различни. Някак по-непретенциозни и мързеливи са. Харесаха ми много поръсени с лимонов сок. 



Комплекс Тракиец, с. Житница






"Въпреки, че времето ми е кът, много исках да споделя впечатленията си от бутиков комплекс "Тракиец". Едно място, към което тръгнах с малко резерви и което впоследствие ме спечели на 100%" - така съм започнала преди време тази публикация и си стои като чернова в списъка почти две години.
А мястото наистина си заслужава!

Коледен венец с медени бисквитки и рецепта за ароматни коледни курабии


Честита Коледа, мили Приятели! 
Бъдете здрави, обичайте и не спирайте да мечтаете. Бъдете деца, поне по Коледа, пуснете вълшебството да ви завладее. 


Този коледен венец с медени бисквитки (рецептата за тях) направих за погачката на едно бебенце. Именно с него избрах да ви поздравя за Празника, защото и двете теми (и бебешката, и коледната) са ми много мили и стоплящи.
Ще споделя и рецептата за немски коледни курабии, които тази година направихме заедно с моя пораснал вече тригодишен внук. Две от тези коледни курабийки ще откриете и на венеца.

Немски коледни курабии



Патладжан мусака с пилешко


Патладжан мусака с пилешко месо от кухнята на Elti

Много вкусно ястие се получи и за това бързам да си го запиша, докато не съм забравила нещата, които сложих. Беше бърза сглобка "спаси обяда" с налични продукти.

Парена туршия


Във вариант за бърза консумация.

Продукти:

  • 1кг селски чушки
  • 300 мл винен оцет 6⁰
  • 100 мл вода
  • 60 г сол
  • 25 г олио
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. захар (с лек връх)
  • 4-5 дафинови листа
  • 4-5 зърна бахар
  • около 10-ина зърна черен пипер
  • чесън, поне 3 скилидки, може и повече
  • пресен магданоз, 5-6 едри стръка
  • По желание - 2 моркова



  1. Чушките се измиват и дръжките им се подрязват. 
  2. В тенджера се слагат оцетът, водата, солта, олиото, меда и захарта. Течноста се кипва.
  3. Добавят се дафиновите листа, бахарът и черният пипер.
  4. В тази марината, която кипи на котлона, се поставят по 6-7 чушки. Разбъркват се и се държат в сместа около 1 - 2 минути. След това се изваждат и се поставя следващата порция чушки и така, докато чушките свършат. Ако слагате моркови, измийте и нарежета на кръгчета. Сложете и тях да покипят в маринатата около 2-3 минути.
  5. В по-малка тенджерка или друг съд с капак се подреждат чушките, като между тях се ръси нарязан магданоз и обелени скилидки чесън (и морковите, ако слагате).
  6. Заливат се с маринатата и след като изстинат напълно се прибират в хладилник. Консумират се след 24 часа. В ладилник издържат със сигурност седмица (за по-дълго не са ми оставали)
Същата рецепта може да ползвате и за по-дълготрайна туршия. Но вместо в тенджерка, подреждате парените чушки в буркани, като притискате добре. Отгоре се слага вишнева клонка с листата, навита на венец, която да притиска чушките в маринатата. Заливат се с олио и се съхраняват на студено.



Сьомга на фурна


Продукти:
  • Парче сьомга с кожата (около 500г)
  • около 1 лъжица  горчица
  • 4 с.л. настърган пармезан
  • 3 с.л. бадемово брашно
  • 3 с.л. галета
  • сол
  • лимонова мащерка
  • зехтин


Нарязваме парчето риба на порции около 4 см широки. Слагаме ги в тава, с кожата надолу. В тавата предварително сме сложили хартия за печене.
Посоляваме и намазваме с тънък слой горчица. Наръсваме ситно нарязана лимонова мащерка.
Разбъркваме галетата, пармезана и бадемовото брашно.
Поръсваме от тази смес върху рибата, напръскваме със зехтин и леко притискаме.
Печем в предварително нагрята фурна на 200 ⁰С около 10 минути. Може и малко повече, но е важно да не я изсушаваме.








Сироп от индрише


Или индрише-лимонада. Не само разхлаждаща, а и събуждаща. Събужда спомени от детството и все едно виждам и сега цъфналото индрише на бабиното пенджере (прозорче).



Брауни чийзкейк с мед и брашно от рожков


Исках да си направя диетичен вариант на така любимия ми брауни чийзкейк, но в последния момент видях, че ми е свършила стевията. Тък като се получи много вкусен си го записвам като идея, а диетичният му братовчед ще ми гостува някой друг път.



Плодово сладко в три варианта с продуктите на Dr. Oetker


 Сладко от череши 

(по същия начин може да приготвите от праскови, кайсии, малини, касис, круши и др.)


Тест и впечатления от трите продукта на Dr. Oetker:

Gelfix 1:1 - плодове и захар в съотношение 1:1
Gelfix 2:1 - плодове и захар в съотношение 2:1
Gelfix 3:1 - плодове и захар в съотношение 3:1

Сладко с различни плодове и продуктите Gelfix на Dr.Oetker
Много се зарадвах на предложението на Д-р Йоткер да тествам фиксовете за сладко и бях приятно изненадана, че вече има Gelfix 3:1, също така със стевия и фруктоза. Колкото по-голяма ставам (да се разбира на години, не на кг) и откакто станах баба, се опитвам да променя някои хранителни навици. Не може баба да яде баници и сладкиши и да казва "не е добре за теб" на внучето, нали така?

Още когато се появиха на пазара гелфиксовете 1:1 ги опитах от любопитство и останах много доволна от бързината, с която се приготвя сладко (на практика от всички плодове). Няма загуби, варенето е само няколко минути и няма риск от прекалено гъсто или рядко (недоварено) сладко. Резултатът е гарантирано добър (ако не игнорираш упътванията към опаковките). И още един техен плюс, поради който ми харесват и ги използвам без угризения е, че за сгъстител се ползва пектин.
Нямах търпение да опитам новия вкус на Gelfix 3:1, създаден сякаш по поръчка за мен и новото ми отношение към захарта.

Реших да направя 3 варианта на сладко от череши:

Диетична друсана пица без брашно


Някои рецепти трябва да си ги "подстрижа" по модата :)☺. Така направих с тази добре позната ми рецепта, която си беше доста хубава и преди "подстригването".
Оригиналната рецепта (която е с брашно) може да намерите на сайта на "Веселия готвач". Преди време съм я правила и помня, че много ни хареса. Сега ще я друсна диетично, като махна брашното и заложа на спойка от яйца и кашкавал.

Диетична друсана пица без брашно 


loading...