Нищо в тази торта, освен хрупкавите вафлички не е италианско, но беше добър финал на италианската ни вечер.
Исках да направя нещо бързо и леко, а си вкарах автогол с желираните слоеве и трябваше да чакам с часове да стегне, за да продължа напред. Време за приготвяне - половин ден :) (не се шегувам), което може да се съкрати чувствително, ако направите тортата само с един слой.
Продукти:
- 400 г италиански вафлички (160 г за основата и 240 г за борда)
- 70 г посладено кондезирано мляко (или масло, но не мога да кажа с точност колко грама )
- 400 г вишнап
- 300 мл сметана
- 300 г бял шоколад
- 90 г пшеничен грис
- 200 г захар
- 30 г желатин (3 пакетчета)
- 2 пак. ванилия на прах
- кайсии или друг плод за декорация
- 300 мл сок от компот от кайсии
- Смелете 160 г от вафличките и ги смесете с кондезираното мляко.
- В тортена форма с диаметър 23- 24 см сложете фолио за свежо съхранение по вътрешните стени.
- Подредете вафличките изправени по стената на формата, да образуват борд.
- Смлените вафлички сложете на дъното и заравнете, като блат.
- Сложете 600 мл вода на котлона със 100 г захар да кипне.
- Добавете грисът и варете до сгъстяване.
- Отстранете от котлона и ароматизирайте с ванилията.
- Сложете на котлона сметаната с начупените в нея шоколади. Загрейте и бъркайте до разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне, може веднага щом се затопли сметаната да отстраните от котлона и да оставите топлината да свърши работата по разтопяването).
- Сложете в друг подходящ съд 300 мл вода, 100 г захар и 150 г от вишните (може и с костилките, защото тях няма да ги ползваме след това в тортата. Трябва ни само оцветения сироп). Варете около 5 минути (след кипването). Отстранете вишните.
- В три отделни чашки разпределете 3-те пакетчета желатин и ги залейте с по 50 мл студена вода. Оставете да набъбне хубаво.
- Разделете сварения грис на две части.
- В едната сложете 1/3 от шоколадовата сметана. Пасирайте.
- Разтопете желатина от едната чашка на водна баня и добавете към горната смес. Разбъркайте хубаво и изсипете сместа в тортената форма. Сложете в хладилника и изчакайте да се желира.
- В другата половина от гриса сложете вишневия сироп. Сложете първо малко количество, пасирайте и тази смес, и тогава добавете останалия сироп. Разтопете на водна баня желатина от втората чашка и го добавете към вишневата смес. Излейте я в тортената форма, върху вече стегналия бял слой. Отново сложете в хладилника и изчакайте да желира.
- Разтопете на водна баня желатинът от третата чашка и го излейте в 300 мл сок от компот от кайсии. Около 150 мл от тази смес изсипете в останалата сметана с шоколад и излейте в тортената форма, върху вече стегналия вишнев слой. Приберете в хладилник.
- Подгответе кайсии и вишни за декорация. Отстранете костилките и разрежете кайсиите на 4.
- Топвайте плодовете в компота с желатин и ги подреждайте върху тортата. Тук там за ефект, може да сложите и листа от вишни (също потопени в желиращия компот).
- Отгоре изсипете останалия компот и приберете в хладилника.
Торта "Ведро", така я оприличиха някои, а по-тактичните заложиха на кошничка (точен цитат "корзинка") :) Вкусът е много лек и нежен.
Бързият вариант е смес от грис, сметана, шоколад и желатин. Е, добре, може и плодове. Но никакви цветни слоеве по средата. Всичкият крем да стяга на веднъж. И не пропускайте пасирането. От него грисът става "по-маслен".
Като гледам снимките се сетих, че сложих пресни вишни върху блата от вафлички (но си е опция, не е задължително).
И още едно уточнение - навсякъде в рецептата пиша вишни, но си беше вишнап.
Много труд,ама пък какъв зашеметяващ резултат,Снежи!Страхотно се е получила тортата с тези раенца!Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Определено бих си ги спестила тези раирани заигравки, ако знаех предварително колко време ще ми изяде :) Трябваше по-рано да се сетя за ефекта зебра. По план трябваше да е твоята торта, с маскарпоне и кайсии, но... забравих да купя една от важните съставки :) Хубав ден и успешна нова седмица на теб! Прегръдки!
ИзтриванеНевероятна фантазия си спретнала, Снеже! Определено многото време, което си отделила си е струвало!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради! Ох, като знам колко бързо замина, не знам дали си е струвало ;) :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Този впечатляващ ефект си заслужава всяка отделена минута, Снежи!
ОтговорИзтриванеРазкошно лятно предложение -
благодаря за чудесната идея и сърдечни поздрави!
И аз благодаря, Дианче, за милите думи! Поздрави и прегръдки от мен! Хубав ден!
ИзтриванеКрасота!Много ми хареса този италиански завършек,Снежи......,да ти кажа и като начало не бих и се разсърдила:))))
ОтговорИзтриванеТук мислим еднакво, Миленче :) И аз бих я сложила за начало и беше, де (кой мислиш изяде отрязаното парченце за снимка, преди началото на вечерта ;);))
ИзтриванеХубав ден на теб!
Много красив се е получил сладкиша, Снежи! И свеж.
ОтговорИзтриванеВпрочем от кога се каня да попитам (ако не е тайна) защо е кухнята на Елти, а не на Снежи? :))
Благодаря, Веси! Това Елти ми е ник в един готварски сайт. След това, като направих блога, реших, че ще си го оставя, защото малко ме познаваха като Снежка.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежи, като си ми показала тази прелест многоцветна, мислиш ли, че ще се послушам съветите ти за един слой:))) нали сме от един отбор, ще се въртим половин ден в кухнята:). Страхотия е сладкиша, само продуктите които съдържа ме карат да мечтая за парченце, а след снимките ти още повече. Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеА, да, за теб, за мен и другите, дето си имаме една и съща диагноза знам, че е излишно да казвам такива неща :)) Благодаря ти, мила и хубав ден!
ИзтриванеЕ, хубавите работи стават бавно, нали знаеш, Снежи :) А тази торта определено изглежда хубава - и като визия, и като рецепта! Тези вафлички са много интересен борд, а пасиран грис досега не съм правила и затова ... записвам си :)
ОтговорИзтриванеВкусна лятна вечер, Снежи! Сърдечни поздрави!
Албенче, благодаря ти! Тези вафлички са и много вкусни. А пасиран грис с плодове правя от доста години, но сега нали е за торта, та сложих туй онуй по-различно :)
ИзтриванеПоздрави и от мен, хубав ден!